jamforelse-spanien-portugal

Spanien vs Portugal – en jämförelse

Efter att ha spenderat 3 månader vardera i Spanien och Portugal det senaste halvåret blir det lätt att vi jämför vilket land som varit bäst att vara i, på olika punkter. Klart ni ska få ta del av det!

Redan efter en vecka i Portugal så skrev vi ett inlägg om våra första intryck. Men nu när vi efter tre månader lämnat landet och återvänt till Spanien vill vi göra en tydligare beskrivning av vad vi upplever som skillnader mellan länderna. Beakta att vi mest hålla oss utmed kusterna i båda länderna.

Välkomnandet

Det känns mer som att portugiserna vill ha turister och spanjorerna verkar ha tröttnat. Det är oftast högre servicenivå i Portugal och självklart gör det mycket att de är avsevärt bättre på engelska än spanjorerna.

Miljön

Det är mycket renare i Portugal. Mindre hundbajs, mindre sopor på allmänna platser – men fortfarande alldeles för mycket även i Portugal. Det blommar och grönskar mer i Portugal, mer kargt i Spanien. Mycket tydligt för oss då vi i januari, som är den kallaste månaden, spenderade två veckor i varje land. Båda länderna bjuder på berg och dalar, mer i Spanien i alla fall utmed kusterna.

spaninen-vs-portugal
Mer grönska i Portugal
spaninen-vs-portugal
Kargare i Spanien

Stränderna

Oförskämt att jämföra tycker vi. I Spanien är det palmer, sand, strandpromenad och hav, där havet är grumligt (kanske av Nerjas utsläpp bland annat…) i alla fall i den södra delen av landet. I Portugal är sanden finare, vitare och stränderna erbjuder klippformationer utmed hela sydkusten men också en bra bit upp på västkusten. Boardwalks över sanddynor och många stränder utan städer intill. Mindre människor på stränderna i Portugal och havet är kristallklart överallt. Gillar en strandliv är Portugal helt klart mycket trevligare alternativ än Spanien, tycker vi. Surf och kitesurf sker nästan i varje vik, då det jämt är vågor.

praia-de-furnia
Strand på Portugals västkust
rincon-de-la-victoria
Strand i Spanien

Mat & shopping

Vi har inte ätit ute mer än ett fåtal tillfällen och egentligen har inget varit särskilt gott med våra mått mätt. När det gäller mataffärer däremot så vinner Spanien med hästlängder. Vi har skrivit separat inlägg om de olika mataffärerna i Spanien och i Portugal. Mercadona är en av de bästa butikerna vi handlat i nånsin, kanske för att det påminner om ICA med eget sortiment och pålitlighet i vad som finns oavsett vilken stad en besöker. Vi saknar bara riktigt gott smör och crème fraîche på Mercadona.

I Spanien är ofta affärer stängda på söndagar och under siestan. Men så är det inte i Portugal, lunchstängt kan det vara i mindre butiker, men annars öppet som i Sverige ungefär.

Dryck

Vattnet är godare i Portugal, mycket mindre klor! Eftersom vi haft med oss billigt och väldigt gott rödvin från Spanien har vi inte utforskat utbudet i Portugal noga. Vid några enstaka tillfällen har vi köpt och smakat, men inget av de vinerna har det varit värt att bunkra med. Däremot är ju portvinet fantastiskt och det produceras ju bara i Portugal.

Ekonomi

Hur har vår ekonomi påverkats av att vara i de två olika länderna? Vi hade vår billigaste månad nånsin i Portugal, det berodde delvis på att det är mycket billigare med ställplatser/campingar. Diesel och gasol är dyrare i Portugal, maten är också något dyrare än i Spanien. Kanske det är likvärdigt ekonomiskt, lite svårt att avgöra eftersom vi lärt oss mer om livet utomlands och att bli bättre på att hitta billigare mat etc.

Vad gäller innevånarnas ekonomi så misstänker vi att det är större klyftor i Portugal, få ”Svenssons”, många väldigt fattiga och några rika (kanske inflyttade från andra länder?). Denna bedömning är utifrån husens omvårdnad, storlek och läge. Annat har vi inte insyn i.

Vädret

Generellt väljer de flesta att ta Portugal på hösten på vägen ner och inte som vi, på vägen tillbaka mot Sverige. Nu gör vi i och för sig en resa formad som en åtta i Europa, vi är ju tillbaka i Spanien intill Medelhavet. Vi har haft tre fantastiska månader i Portugal, enormt vackert och härligt väder de flesta dagarna. Sista månaden ofta utan värmebehov på natten. Vi har varit mer i sol och hav i Portugal än i Spanien. Generellt har vi haft avsevärt mycket bättre väder i Portugal jan-mars än i Spanien nov-jan. Men detta varierar ju så klart varje år och vi har förstått att det inte ser ut så här jämt, utan att det snarare varit exceptionellt kallt i Spanien och ovanligt varmt i Portugal. Vi är glada vi gjort vårt varv tvärtemot vad som rekommenderats.

Cykelvänlighet

Spanien har ofta cykelvägar och strandpromenader för cyklar. I vissa städer är det lite si och så, men oftast bra framkomlighet. I Portugal är det ovanligt med cykelvägar. Dessutom kan en i Portugal inte få fram lämpliga vägar för cykel via Google Maps, den funktionen är borta i det landet. Det är en funktion vi är väldigt glada i att använda annars.

cykelväg portugal
En av få cykelvägar i Portugal, då min cykel passerade 30 mil

Internet

Täckningen i länderna är likvärdig (vi har Telenor). Däremot tappar vi mottagningen hela tiden i Portugal om vi rör oss kortare sträckor via cykel eller bil, eller om det ringer. För att åtgärda det sätter vi telefonerna i flygplansläge under några sekunder och sedan öppnar vi upp som vanligt igen. Voila då är mottagningen tillbaka, lika stark som tidigare. Det är så klart väldigt irriterande, men det funkar i alla fall.

Generellt så är wi-fi på ställplatser/campingar dåligt. Även om det står att det finns så kan vi sällan använda det.

Trafiken

Vägarna är generellt sämre i Portugal. Det är mycket hetsigare i Portugal. Behovet av cykelhjälmar kändes väldigt påtagligt och det påverkar så klart att det inte finns några avsedda utrymmen för cyklister. Systemet för betalvägarna är onödigt krångligt i Portugal eftersom registrering av fordon måste göras innan, och den gäller dessutom bara i en månad. Och betalvägarna är mycket dyrare i Portugal, vilket direkt märks på mängden fordon.

Sevärdheter

Vad som är värt att se är ju väldigt individuellt. Det finns massor att se och uppleva i båda länderna. Vi jagar inte sevärdheter, vi turistar inte. Vi försöker leva som om vi är hemma hela tiden, men samtidigt upptäcka det som lockar oss när vi befinner oss på en viss plats. Vi har lockats till vissa ställen på grund av deras sevärdhetsstatus och det har inte alltid varit lyckat men oftast.

sevilla
Sevärdhet i Spanien
spaninen-vs-portugal
Sevärdhet i Portugal

Summa summarum

Hade Portugal legat närmare Sverige och haft Mercadona, så hade vi aldrig åkt till Spanien igen. Nä, så illa är det inte. Men vi tycker verkligen att Portugal är fantastiskt, och då syftar vi inte på Algarve alls, utan resten av landets kust. Miljön, inklusive stränderna, och välkomnandet vinner med hästlängder, och sånt tycker vi är trevligt.

Solnedgångarna i Portugal slår soluppgångarna i Spanien, bilden är från Foz do Arelho som bjöd på den absolut vackraste solnedgången jag sett.

Det bästa med Spanien för oss har vi redan berättat om, och det bästa med Portugal kommer i ett eget inlägg.

Efter att dettta inlägget skrevs spenderade vi ett par veckor i Costa Brava, vilket visade en helt annan sida av Spanien.

/Anna

Publicerat:

i:

26 svar till ”Spanien vs Portugal – en jämförelse”

 1. Profilbild för Marita
  Marita

  Intressant! Min man undrar ungefär hur långt det blir med er runda, Sverige Tor?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det kommer bli långt 🙂 Men vi lever ju på hjulen hela tiden så vi rullar på. Kommer inlägg med olika summeringar och miltalen kommer anges också.

   1. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

    Intressant jämförelse mellan två länder med många likheter och stora skillnader.
    Just nu mår vi otroligt bra här i södra Spanien även om naturen är karg och alla växthus i plast förtar all skönhet i utsikter.
    Samtidigt njuter vi av allt fräscht i frukt och grönt. Vi kommer också att sakna Mercadonas utbud när vi kommer hem till ICA.
    Vi är riktigt sugna på att vid tillfälle utforska Portugal också.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Och smaken är ju som baken tack o lov 🙂 Självklart är Spanien riktigt trivsamt också, vi mår bra i det här landet också. Och det finns ju lokala pärlor som är ljuvliga. Härligt att ni trivs med er tillvaro, Portugal finns kvar att utforska, lite avis på att ni har det framför er, för det var verkligen många aha och wow för oss.

 2. Profilbild för Anita Tornlind
  Anita Tornlind

  Underbarbar blogg
  Jag undrar hur ni klarar er med WiFi eftersom ni jobbar mkt från Husbilen?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Anita! Vi har två företagsabonnemang och utnyttjar ställplatsers wi-fi ibland.

   1. Profilbild för Anita Tornlind
    Anita Tornlind

    TACK o LYCKA TILL på färden

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Tack Anita!

 3. Profilbild för Lena Nordin
  Lena Nordin

  Hej, jovisst finns det creme fraiche på Mercadona, den heter nata fresca o står i kyldisken. Väldigt trevlig blogg ni har, det är roligt att läsa om era resor mm. Vi brukar också vara i Spanien o vi har nyss kommit hem därifrån.
  Vi bor i Ångermanland så vi har över 100 mil bara till Helsingborg.
  Ha en fortsatt trevlig resa
  Lena

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Åh tack! Vi har verkligen letat, men ska försöka igen. Kul att du gillar vår blogg. Hoppas ni haft en bra säsong i Spanien.

 4. Profilbild för Kors och Tvärs

  Satt i morse och började fila på min jämförelse mellan Spanien och Portugal. Nu kan jag ju bara länka till dej 😀

  Vi håller med om mycket men inte allt. Vad gäller regn tror jag vi har haft 7 regnskurar på hela tiden, som inte varat med än någon timme. Inte en hel dag har det ”tvingat”oss att vara inne. Så vi tycker vi har tagit bästa vägvalet 😉 Sen är det lite svårt att jämföra tycker jag – det blir lite som att jämföra äpplen och päron.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   ahah, länka du 🙂 Klart ni inte håller med om allt, vore ju tokigt. Det är svårt att jämföra, men ändå så lätt. För det är liksom här nere alla håller till och tänker att det är intressant att veta varför den ena väljer Spanien och den andra Portugal. Många väljer ju båda.

 5. Profilbild för Rolle o Carina

  Bra redovisning,förstår nog att Portugal skulle locka oss också!

  Trevlig Helg….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Detsamma 🙂

 6. Profilbild för Tone

  Heisan Anna og Roger

  Dette var interessant, – for vi har kommet til eksakt motsatt konklusjon. Vi har vært i Portugal 2 ganger med bobil, og en gang i Lisboa med fly. Vi skal aldri til Portugal igjen. Vi trives ikke, finner ikke roen og den atmosfæren vi søker. Naturen er vakker, men det er så mye forfallet, det er mye søppel og rot overalt. Vi spiste ute i Peniche og der løp musene på gulvet i restauranten.
  I Spania er det mye mer velordnet og rent. Dere kjørte jo også forbi noen av de flotteste stedene i NordSpania, – Tapia, Somo, Bilbao og San Sebastian. Anbefaler disse hvis dere skal dit en annen gang.

  Men det er jo både flott og interessant at vi alle er forskjellige og liker ulike plasser, – ellers ville det bli fullt 🙂 . Vi har selvsagt ulike preferanser og interesser og det er bra.

  Håper dere kommer til å trives i Palamos, – har vært mange ganger i Platja d,Aro og stortrives der. Costa Brava har også mye mer variert natur og koselige strender med klipper og interessant historie.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt att läsa Tone! Jag är väldigt glad att vi gillar olika alla människor, annars hade världen varit konstigare än vad den redan är 🙂 Vi är väldigt nyfikna på Spaniens nordkust, men vädret har aldrig varit bra nog för att åka dit. Peniche tyckte vi inte heller om, och det där med mössen på golvet skrämmer oss ännu mer från att äta ute på restaurang, vilket vi sällan gör 🙂 Vi märkte att naturen ser annorlunda ut här, när vi körde in från bergen. Ser verkligen fram emot att utforska detta området. Och inget är ju skrivet i sten, vem vet, vi kan ju ändra oss till Spaniens fördel, vem vet!

 7. Profilbild för Barbro

  SÅ intressant!

  Om jag skulle åka utomlands någon mer gång i livet så skulle det absolut bli till Portugal. Min (foto)hjärna älskar allt det gamla och ruffiga som jag har sett på dina bilder. Plus allt det kaklade…♥

  Återigen – tack för allt jobb du lägger ned på bloggen!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag hoppas du kommer iväg om det är det du vill. Finns mycket fint att fota i Portugal, men även i Spanien 🙂 Och tack för ditt pepp!

 8. Profilbild för FREEDOMtravel

  Håller mestadels med! Vi gillade nog Portugal mest, men tycker att Spanien har flera härliga städer! 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det har du absolut rätt i. Finns massor av fina platser i Spanien. Just städer är väl inte vår grej. Men byar 🙂

 9. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Vi har kommit till ungefär samma slutsatser!
  Roligt att läsa din utvärdering.
  Vi har sagt att vi kommer att vara i Portugal så längel som möjligt och ta semestertripp till Spanien ibland ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är ju ett bra upplägg. Dock återvänder vi nog inte till algarve i första taget, hur vackra klipporna än är. Resten är för kommersiellt på nåt sätt.

 10. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Vi har undvikit städerna rätt bra ?
  Och äter sällan ute liksom ni. Min man besöker gärna kaféer… Och gör det gärna i udda små ställen eller direkt på en sandstrand.
  Min stora kärlek är just stränderna i syd så gärna där så mycket jag kan.
  Men vi vill också ha tid till resor upp och ner se och uppleva!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kafeer finns det gott om i Portugal 🙂 Och ja stränderna är fantastiska i Algarve, ingen tvekan om det alls.

 11. Profilbild för Maggan och Göran
  Maggan och Göran

  Tack Anna för jämförelsen, vi kommer nog att börja med Portugal när vi åker på vår resa till hösten, men vi kommer att fortsätta följa er resa
  Kör försiktigt

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Varsågod, kul att den är till nytta för er. Hoppas ni kommer gilla Portugal med.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.