Efter att ha spenderat 3 månader vardera i Spanien och Portugal det senaste halvåret blir det lätt att vi jämför vilket land som varit bäst att vara i, på olika punkter. Klart ni ska få ta del av det!

Redan efter en vecka i Portugal så skrev vi ett inlägg om våra första intryck. Men nu när vi efter tre månader lämnat landet och återvänt till Spanien vill vi göra en tydligare beskrivning av vad vi upplever som skillnader mellan länderna. Beakta att vi mest hålla oss utmed kusterna i båda länderna.

Välkomnandet

Det känns mer som att portugiserna vill ha turister och spanjorerna verkar ha tröttnat. Det är oftast högre servicenivå i Portugal och självklart gör det mycket att de är avsevärt bättre på engelska än spanjorerna.

Miljön

Det är mycket renare i Portugal. Mindre hundbajs, mindre sopor på allmänna platser – men fortfarande alldeles för mycket även i Portugal. Det blommar och grönskar mer i Portugal, mer kargt i Spanien. Mycket tydligt för oss då vi i januari, som är den kallaste månaden, spenderade två veckor i varje land. Båda länderna bjuder på berg och dalar, mer i Spanien i alla fall utmed kusterna.

spaninen-vs-portugal

Mer grönska i Portugal

spaninen-vs-portugal

Kargare i Spanien

Stränderna

Oförskämt att jämföra tycker vi. I Spanien är det palmer, sand, strandpromenad och hav, där havet är grumligt (kanske av Nerjas utsläpp bland annat…) i alla fall i den södra delen av landet. I Portugal är sanden finare, vitare och stränderna erbjuder klippformationer utmed hela sydkusten men också en bra bit upp på västkusten. Boardwalks över sanddynor och många stränder utan städer intill. Mindre människor på stränderna i Portugal och havet är kristallklart överallt. Gillar en strandliv är Portugal helt klart mycket trevligare alternativ än Spanien, tycker vi. Surf och kitesurf sker nästan i varje vik, då det jämt är vågor.

praia-de-furnia

Strand på Portugals västkust

rincon-de-la-victoria

Strand i Spanien

Mat & shopping

Vi har inte ätit ute mer än ett fåtal tillfällen och egentligen har inget varit särskilt gott med våra mått mätt. När det gäller mataffärer däremot så vinner Spanien med hästlängder. Vi har skrivit separat inlägg om de olika mataffärerna i Spanien och i Portugal. Mercadona är en av de bästa butikerna vi handlat i nånsin, kanske för att det påminner om ICA med eget sortiment och pålitlighet i vad som finns oavsett vilken stad en besöker. Vi saknar bara riktigt gott smör och crème fraîche på Mercadona.

I Spanien är ofta affärer stängda på söndagar och under siestan. Men så är det inte i Portugal, lunchstängt kan det vara i mindre butiker, men annars öppet som i Sverige ungefär.

Dryck

Vattnet är godare i Portugal, mycket mindre klor! Eftersom vi haft med oss billigt och väldigt gott rödvin från Spanien har vi inte utforskat utbudet i Portugal noga. Vid några enstaka tillfällen har vi köpt och smakat, men inget av de vinerna har det varit värt att bunkra med. Däremot är ju portvinet fantastiskt och det produceras ju bara i Portugal.

Ekonomi

Hur har vår ekonomi påverkats av att vara i de två olika länderna? Vi hade vår billigaste månad nånsin i Portugal, det berodde delvis på att det är mycket billigare med ställplatser/campingar. Diesel och gasol är dyrare i Portugal, maten är också något dyrare än i Spanien. Kanske det är likvärdigt ekonomiskt, lite svårt att avgöra eftersom vi lärt oss mer om livet utomlands och att bli bättre på att hitta billigare mat etc.

Vad gäller innevånarnas ekonomi så misstänker vi att det är större klyftor i Portugal, få ”Svenssons”, många väldigt fattiga och några rika (kanske inflyttade från andra länder?). Denna bedömning är utifrån husens omvårdnad, storlek och läge. Annat har vi inte insyn i.

Vädret

Generellt väljer de flesta att ta Portugal på hösten på vägen ner och inte som vi, på vägen tillbaka mot Sverige. Nu gör vi i och för sig en resa formad som en åtta i Europa, vi är ju tillbaka i Spanien intill Medelhavet. Vi har haft tre fantastiska månader i Portugal, enormt vackert och härligt väder de flesta dagarna. Sista månaden ofta utan värmebehov på natten. Vi har varit mer i sol och hav i Portugal än i Spanien. Generellt har vi haft avsevärt mycket bättre väder i Portugal jan-mars än i Spanien nov-jan. Men detta varierar ju så klart varje år och vi har förstått att det inte ser ut så här jämt, utan att det snarare varit exceptionellt kallt i Spanien och ovanligt varmt i Portugal. Vi är glada vi gjort vårt varv tvärtemot vad som rekommenderats.

Cykelvänlighet

Spanien har ofta cykelvägar och strandpromenader för cyklar. I vissa städer är det lite si och så, men oftast bra framkomlighet. I Portugal är det ovanligt med cykelvägar. Dessutom kan en i Portugal inte få fram lämpliga vägar för cykel via Google Maps, den funktionen är borta i det landet. Det är en funktion vi är väldigt glada i att använda annars.

cykelväg portugal

En av få cykelvägar i Portugal, då min cykel passerade 30 mil

Internet

Täckningen i länderna är likvärdig (vi har Telenor). Däremot tappar vi mottagningen hela tiden i Portugal om vi rör oss kortare sträckor via cykel eller bil, eller om det ringer. För att åtgärda det sätter vi telefonerna i flygplansläge under några sekunder och sedan öppnar vi upp som vanligt igen. Voila då är mottagningen tillbaka, lika stark som tidigare. Det är så klart väldigt irriterande, men det funkar i alla fall.

Generellt så är wi-fi på ställplatser/campingar dåligt. Även om det står att det finns så kan vi sällan använda det.

Trafiken

Vägarna är generellt sämre i Portugal. Det är mycket hetsigare i Portugal. Behovet av cykelhjälmar kändes väldigt påtagligt och det påverkar så klart att det inte finns några avsedda utrymmen för cyklister. Systemet för betalvägarna är onödigt krångligt i Portugal eftersom registrering av fordon måste göras innan, och den gäller dessutom bara i en månad. Och betalvägarna är mycket dyrare i Portugal, vilket direkt märks på mängden fordon.

Sevärdheter

Vad som är värt att se är ju väldigt individuellt. Det finns massor att se och uppleva i båda länderna. Vi jagar inte sevärdheter, vi turistar inte. Vi försöker leva som om vi är hemma hela tiden, men samtidigt upptäcka det som lockar oss när vi befinner oss på en viss plats. Vi har lockats till vissa ställen på grund av deras sevärdhetsstatus och det har inte alltid varit lyckat men oftast.

sevilla

Sevärdhet i Spanien

spaninen-vs-portugal

Sevärdhet i Portugal

Summa summarum

Hade Portugal legat närmare Sverige och haft Mercadona, så hade vi aldrig åkt till Spanien igen. Nä, så illa är det inte. Men vi tycker verkligen att Portugal är fantastiskt, och då syftar vi inte på Algarve alls, utan resten av landets kust. Miljön, inklusive stränderna, och välkomnandet vinner med hästlängder, och sånt tycker vi är trevligt.

Solnedgångarna i Portugal slår soluppgångarna i Spanien, bilden är från Foz do Arelho som bjöd på den absolut vackraste solnedgången jag sett.

Det bästa med Spanien för oss har vi redan berättat om, och det bästa med Portugal kommer i ett eget inlägg.

Efter att dettta inlägget skrevs spenderade vi ett par veckor i Costa Brava, vilket visade en helt annan sida av Spanien.

/Anna