Från det att vi fick tillträde till vårt hus så har Vega fått stå parkerad alldeles innanför grindarna på vår lilla framfartsväg eller alldeles intill huset. Inte optimal plats någon av dem.

Så det var viktigt att göra en parkering, så fokuset blev utomhusarbete när öppna spisen var riven.

Parkeringen hamnade längst upp på tomten. Så det går att köra in genom grinden och sedan backa in på parkeringen. Hela vår tomt sluttar så ingenstans fanns det en plan yta att placera parkeringsplatsen på. Men detta hörnet hade bäst förutsättningar vad gäller plant underlag. Dessvärre ligger hela hörnet i direkt sol, så det kommer bli varmt tills vi får upp ett solskydd av något slag. Vad har vi inte bestämt än, det finns några träd som skuggar under dagen men det är mestadels sol.

Så här gjorde vi vår parkeringsplats.

Först rensade vi hela området. Den ytan har använts som förvaring av gammalt kakel och mursten samt allt annat möjligt skräp, av de tidigare ägarna. Det vi vill behålla har vi flyttat och det som ska slängas har vi ställt undan.

Så här såg det ut när vi hade städat undan en del, men inte allt.
Där bakom olivträden finns huset. Det här blir vyn från parkeringsplatsen.

Vi fick hjälp av grannens dotter (som pratar flytande portugisiska) för att göra vår första beställning hos byggmaterialföretaget i Ourique. Det beställdes markduk och dräningsslang via telefon. Dräneringsslangen ska inte användas vid parkeringsplatsen utan för att leda bort vattnet som rinner mot huset vid mycket regn. Men det är ett annat projekt.

När markduken var utlagd la vi ut alla kakelplattor som vi hittat på tomten, samt hela öppna spisen som Roger tagit ner. Utmärkt fyllnadsmaterial. När det var klart körde vi till Cortes byggmaterial i Ourique (när vi ändå skulle till stan och handla mat). På kontoret satt en tjej som kunde förstå lite engelska så vi lyckades peka ut vilken makadam vi ville ha, samt få pris på dekorstenen som ska läggas över sedan. Vi beställde 10 kubikmeter makadam för utkörning nästa dag, om möjligt.

Roger lägger ut krossad sten från öppna spisen.

Dagen efter ringde chauffören och berättade att han skulle komma mellan 9 och 10, han pratade bara portugisiska men jag förstod! Han behövde köra två omgångar, med 5 kubik på flaket varje gång. Den första omgången när han skulle backa in och tippa lasset på markduken så körde han ut i gräset med ena bakdäcket och sjönk ner! Vi hade ingen aning om att det var så sankt där. Vi la ut markduk bredvid bilen och han öppnade sidolemmen så all grus åkte av flaket. Men det hjälpte inte, han kom inte upp ur hålet med däcket, så han ringde en kompis som kom med en traktor för att dra upp honom. Chauffören åkte sen iväg igen och hämtade nästa lass med ytterligare 5 kubikmeter.

Här har lastbilen öppnat sidolemmen och släppt av gruset, men sitter ändå fast..

Dessvärre gjorde detta att han inte kunde svänga in på själva parkeringsplatsen utan fick släppa båda lassen med makadam lite utanför själva parkeringsplatsen. Så vi har skyfflat med skyffel och spade och använt skottkärra för att få det på plats. Ett hårt och faktiskt ganska roligt arbete, och vad bra det blev! Vattnade emellanåt för att få de små stenkornen att glida ner emellan de större stenarna och göra allt mer kompakt och hållbart. Efter två dagars skyfflande är det nu bara 1 – 3 kubikmeter kvar. Vet inte exakt vad varje kubikmeter väger, men om vi jämför med svensk makadam så handlar det om ca 16 ton som vi har skyfflat när vi är klara.

Lastbilen åkt för att hämta mer grus, och vi skyfflar..
Nästa lass, här är högen halverad efter första dagens arbete.
Klart för nu.
Den lilla högen med makadam som är kvar som vi kan använda för att fylla ut där det behövs.

Kostnader

  • 150 kvm markduk (Manta Geotextil em Poliester 120gr/m2) – 149,45 € inkl. 23% moms
  • 10 kubik makadam €314,-
  • gruset har vi inte beställt än, men har fått kubikpriset på gul ”Brita” €41,- och vi kommer ju inte behöva mer än kanske 3 kubik av den stene

Totalt: € 586,45

Vidare planering av parkeringsplatsen

Nästa steg blir att lägga på ett lager vackert grus, men vi väntar med det tills vi plattat till makadamen ordentligt. Och på sikt blir det en liten mur som ska få rama in hela parkeringen och hålla kvar gruset på plats, men det blir ännu längre fram. Och ytterligare längre fram blir det solskydd och kanske ett garage.

Men nu fokuserar vi på huset igen!