fantastisk regnbåge

Drama vid leverans av kylskåp

Vi beställde ett kylskåp och lite andra små maskiner från Worten, som är Portugals motsvarighet till Elgiganten, typ.

Passade på att handla nu under lock-down då det är gratis utkörning. Kylskåpet vi hade siktat in oss på hade dessutom sänkt pris, så vi slog till och köpte det online.

Orderadminstrationen krånglade, men inte leveransen

Drunknade i mejl sen med bekräftelser från fyra olika order, varje produkt fick ett eget ordernummer visade det sig. Dessutom fick de olika leveransdatum så jag förstod de skickade de små maskinerna (kaffebryggare, elvisp och hushållsvåg) med posten (CTT) medans kylskåpet skulle levereras personligen.

Datumen för leverans stämde inte alls, vi fick grejerna mycket tidigare än vad vi önskat. Man kan ange en dag när en önskar leverans, men så blev det inte. Dessutom stämde inte datumen på bekräftelserna vi fick. Men det gjorde ju inget, för allt kom snabbt och vi var hemma när kylskåpet kom.

Hittade inte hit

Vi vet nu av erfarenhet att chaufförer inte hittar till vårt hus. Därför svarade jag på det första bekräftelsemejlet med koordinater som jag bad dem ge chauffören. Men det hade de bevisningen inte gjort. För i torsdags ringde det på vårt portugisiska telefonnummer och jag förstod att det var från Worten. Men jag förstod inte riktigt vad chauffören sa, men rätt var det var så var det en annan person som pratade engelska med mig. Härligt, jag trodde de var på Juntan och fick hjälp, men det visade sig att det var två personer i Wortens lastbil. Roger kastade sig upp på cykeln och mötte upp dem inne i byn, där de var. Han cyklade sedan före och visade dem fram till vårt hus.

Sur och gapig granne (drama nr 1)

Mitt emot vår grind är det en grind in till en marksnutt där ett portugisiskt par odlar. De bor alltså inte där, utan är där och tar hand om sin odling bara. Jag har vinkat och ropat ”Bom dia!” (goddag) flera gånger men de tittar knappt åt mitt håll. Jag har inte brytt mig så mycket men tycker det verkar lite konstigt. Men det är ju språket så klart, de kan nog inte engelska och de har förstått att vi inte kan portugisiska.

Men när lastbilen kört upp mot deras grind lite för att kunna backa in på vår tomt för att lossa kylskåpet kom grannen med bestämda steg in på vår tomt. Han nickade åt mitt håll och sa Bom Dia, men sen höjde han rösten och skällde ut chauffören.

Tack vare den engelsktalande personen i bilen fick vi förklarat att vår granne inte gillade att de körde intill hans grind, för det blev så lerigt där. Chauffören verkade inte bry sig så mycket utan fortsatte sitt arbete med att lossa vårt stora kylskåp. De menade på att han inte var klok, de behöver ju nyttja hela vägens bredd för att kunna komma in på vår tomt.

Ytterdörren för smal (drama nr. 2)

Efter att vi beställt vår kylskåp, som är av amerikansk modell med måtten 90cm bred och 71 cm djup, så insåg vi att vår ytterdörr troligen är för smal för det emballerade kylskåpet. Och mycket riktigt, det saknades 1 cm. Så när de lastat av kylskåpet på vår veranda och åkt, så fick Roger ta fram skruvdragaren och montera ner hela dörren och karmen. Då kunde vi putta in det i hallen.

Men varför tog vi inte av emballaget istället tänker du då? Jo för att vi inte ska använda kylskåpet än, vi kommer behöver flytta runt det och kanske rent av ställa ut det på vår veranda/balkong på baksidan innan vi är klara med golvläggning etc. Och då tänkte vi att emballaget är ett bra skydd att ha kvar.

Det finns lösningar för det mesta och Roger är mycket kreativ 🙂

Innan vi stängde grindarna för dagen gick jag upp och la ut två skottkärror med makadam utanför sura grannens grind, och hoppas att han blev glad för det.

Eftersom det inte fotades något under ovan draman så får ni se en fantastisk och dramatisk regnbåge istället, fotades igår eftermiddag då solen sken och det lite senare kom ett mycket fint regn.

Publicerat:

i:

16 svar till ”Drama vid leverans av kylskåp”

 1. Profilbild för Lena
  Lena

  Så himla roligt att följa er färd från Frankie Boy till Vega och med allt vad ni tar för er med ert nya hus. Ser med spänning fram mot varje söndag för att se vad som har hänt sedan sist.

  Vårliga hälsningar Lena

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Lena! Så roligt att du längtar efter vårt mejl på söndagarna. Du vet väl att du kan kika in även under veckan och se inläggen när de publiceras om du inte vill vänta till söndagens mejl? 😀

 2. Profilbild för Elisabet dohnfors
  Elisabet dohnfors

  Smart att blidka grannen, hoppas det lönar sig!????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det hoppas vi också. Men det kom mer regn efteråt och en hel del av gruset spolades tyvärr bort. Vi får väl se när han dyker upp nästa gång.

 3. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Så jättefin regnbåge!
  Tänk – jag känner igen problemen, som du berättar om. Gång på gång när jag läser bloggen är jag tillbaka till 1970-71. Inget är förändrat! Tycker du hanterar situationerna bättre än vad jag gjorde.

  När ni fick era saker från Sverige minns jag tydligt så härligt det var och inte minst den julklapps-känsla som fr.a. ni barn upplevde när vi fick vårt Sverige-lass. Allt var liksom nytt och spännande. Vi hade alla glömt vad vi packat ner! Maria var så nyfiken, kan man ju förstå. Ni hade också ett par portugisiska lekkamrater som var förundrade över alla saker. Då bodde vi fortfarande i Caxias. Minns den stora balkongen!

  Jag är full av beundran över allt ni företar er. Akta ryggar och knän. Lycka till med alla spännande projekt! Det är roligt att följa.

  Själv väntar jag på vaccination. Trots att jag tillhör fas 1 har jag ännu inte hört något men läste just i dagens tidning att Västra Götaland och Stockholm är de enda regionerna som fortfarande befinner sig i fas 1.

  Hur går det för er med vaccination? Räknar ni med att få den här hemma, när ni nu kommer?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är den 😀 Det är ju så kulturen är här, att saker och ting får ta sin tid. Ingen stress och prestationsångest 😀 Vi har valt att skaffa hus här bland annat av den anledningen, att lära känna en ny kultur. Då är det ju dumt att motarbeta och irriteras av att den är annorlunda än vad vi är van vid. Vad gäller vaccinationen får det blir som det blir, här eller i Sverige, det vet vi inte.

   1. Profilbild för Barbro Netz
    Barbro Netz

    Du är klok du! Kanske också jag skulle hantera det bättre nu – inga småbarn och ingen make som ställer krav, men det var mysigt med det också – ibland! Men vi är olika du och jag, så resultatet skulle inte bli detsamma för oss.
    Må nu väl och njut av ert nya liv! Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Ja vi är olika, både vad gäller förväntan och upplevelser tänker jag 🙂 Vi njuter för fullt, kram!

 4. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Oj vad ni jobbar, gratis gym! Var rädda om er.

  När vi byggde vår lilla ”Stråboa” så blev vårt problem-motto: Löses på plats. Kan gissa mig till att det kan stämma in för er oxå. Förstår att det ger mycket glädje.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, det mesta löser ju sig, särskilt när vi har så kreativa partners 🙂

 5. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Ja mycket kan man välja utom föräldrar o grannar. Hoppas grannen lugnat sig och blev glad åt gruset. ????????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har inte sett till grannen sen dess… han kanske behövde vila upp sig efter utbrottet 🙂

 6. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Underbart att följa er….. och inte minst. När ni packade upp, det har jag hållt på med hela vintern.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja ni hade ju en del undanstoppat 🙂 Förstår ni fått mycket ”aha” i uppackandet.

 7. Profilbild för AnnSofie Sniwe
  AnnSofie Sniwe

  Vad jag förstår så har chaufförerna ingen GPS eller sån avancerad telefon så de kan slå in koordinater. Utkörare uten GPS är helt obegripligt, men så är det här. Vi hänvisar de oftast till vårt kafé nere i byn så de kan tala om och peka ut vart vi bor och det brukar funka

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Aha, det förklarar saken! Tack för infon, vi får väl fortsätta cykla och möta dem 😀

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Klart
06:2320:54 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 14°C
30°C / 13°C
34°C / 14°C
36°C / 16°C
37°C / 17°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.