handla mat utomlands

Handla mat utomlands går inte fort!

Att handla mat utomlands är verkligen annat än att handla i Sverige. Hade inte en tanke på att den vanliga sysslan skulle bli en sån annorlunda upplevelse här.

När vi handlar mat följer vi vår lista i Wunderlist som jag bloggade om på min andra blogg Webbtanten för ett par år sedan. Den är grym, vi har en gemensam lista som vi fyller på med matvaror efterhand som de tar slut eller vi kommer på vad vi ska äta. Så när vi går och handlar klickar vi i checklistan efterhand som vi lägger maten i vagnen, så de försvinner från listan. Den rutinen är densamma fortfarande. Men… det är väl typ det som är sig likt.

En stor Carrefour fick besök

Häromdagen stannade vi på en enorm Carrefour i Saint Malo. Det tog oväntad lång tid att handla mat. Visst vi hade mycket på listan eftersom allt i princip var slut. Men att det skulle ta så lång tid hade vi inte alls räknat med. Frukost åt vi vid 12-tiden den dagen.

Det blev inte bara mat, för jag fastnade så klart vid rödvinshyllan också. Köpte ett par flaskor från Bordaux för €5,- och en Châteauneuf-du-Pape 2016 för €16. Ska bli spännande och se om det var något kap eller inte.

Att handla mat utomlands

Det blev några reflektioner efter vårt besök på Carrefour. Vi har upplevt detta oavsett vilken butik vi gått in i – men blev väldigt påtagligt när vi skulle handla så mycket och butiken var enorm.

Nackdelar

 • annorlunda och ofta ologisk struktur i affärerna
 • vanliga produkter hittas inte – andra förpackningar och utbud
 • språket, vi får gå med översättningsapp hela tiden
 • nya butiker varje gång, nästan i alla fall

Fördelar

 • nya produkter att utforska (vilken kan bli en nackdel då det tar extra tid och kan bli onödigt dyrt)

Lärdomar

 • handla inte före frukost (handla aldrig hungrig)
 • översätt produkterna på matlistan innan
 • avsätt mer tid
 • medtag jacka (ACn går på högvarv)

Så nästa gång vi handlar är vi rustade till tänderna minsann! Och nu har vi mat så vi klarar oss ett tag. Och att ha hemmet på parkeringen gör ju att maten direkt åker in i kyl och frys när vi handlat – det är ju väldigt bra med den här livsstilen i alla fall!

/Anna

Publicerat:

i:

30 svar till ”Handla mat utomlands går inte fort!”

 1. Profilbild för Rolle o Carina

  Ja tänk vad annorlunda livet i Bobil kan bli!
  Men oxå mycket bättre 🙂

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Håller med till 100% 😀

 2. Profilbild för Christel

  Ja det är enorma matbutiker med så stort utbud, särskilt med färskvaror, åh vad jag har dreglat framför dessa diskar med ostar, pålägg, kött och allt. När vi var ute och långseglade första gången 1997 åkte personalen rullskridskor i butikerna! Vi stod och gapade! Och ändå kan en sakna vissa svenska varor trots de enorma mejerihyllorna t ex. Men det är lycka att upptäcka det mångkulturella! Spännande.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tycker faktiskt det var snålt med färskvaror i den här butiken, inte ens mycket pumpa fast det är pumpa och kålsäsong. Hoppas vi hittar bättre butiker/marknader framöver. Och ja, älskar att utforska nya kulturer.

 3. Profilbild för Kors och Tvärs

  Hihi jo jag skrattar igenkännande

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad härligt 😀

 4. Profilbild för Therese Carlsson

  Vad kul att testa lite annorlunda mat =)

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja så är det absolut!

 5. Profilbild för Hanna

  åh wanderlust verkar ju superbra!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är en superbra app. Wunderlist heter den 😀

 6. Profilbild för Helena Roth

  Haha – härlig reflektion. Ett av mina stora nöjen när jag är utomlands är just att vandra runt i matbutiker. Kan gå gång upp och gång ned och bara fascineras av utbudet. Det gör jag mer som en rolig grej dock, även om jag så klart handlar också. 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är absolut ett nöje att handla mat, även i Sverige. Men inte om en inte är beredd på det och bara snabbt ville handla innan vi skulle äta frukost 😀 Så bättre planering helt enkelt, kanske på en regnig dag dessutom.

 7. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Vi tycker också att det är ett stort nöje att botanisera i matbutiker när vi är utomlands. Speciellt i Italien där minsta kvartersbutik har en härlig ostdisk att provsmaka i. (Vi kom hem med ost så husbilen luktade ”skunk” trots flerdubbla plastpåsar och kallt kylskåp).
  Det svåraste tycker vi är att hitta rätt i mejerikylen. Man vet aldrig vad förpackningarna döljer……

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi äter typ bara mjölk (till Rogers kaffe), smör och creme fraiche från mejerihyllan och det är ganska lätt att hitta tack o lov. Ost räknar jag inte till mejeri..hahahah, det är vi stora konsumenter av.

 8. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Hej igen!

  Finns det ngon funktion som påminner mig om du / någon annan har skrivit ett svar till min kommentar. Jag tänkte att det skulle ske automatiskt. Nu förstår jag att du har säkert svarat mig vänligt flera gånger, men jag har aldrig sett dom svaren.
  Då måste jag tillbaka till just den sida och disskussionen för att kolla det, och sånt glömmer man ofta bort, när en ny dag och ett nytt inlägg kommer.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Har letat efter en bra plugin för det, men inte hittat något jag litar på. Känner inte för att programmera in eget, så letar vidare. Men tack för påminnelsen, funktionen behövs helt klart.

 9. Profilbild för Mirre - Sweetwords

  Vi var till Marbella med jobbet och jag var in i en matvarubutik där och ja oj vad stora de är, otroligt utbud så

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det finns mycket att välja på helt klart 🙂

 10. Profilbild för Anki

  Jag har inte så stor erfarenhet av att handla utomlands, men minns ändå vilken skillnad det var när vi var på bilsemester och skulle handla på olika platser nere i Europa … Språket är ju ett problem och när man själv bara pratar svenska och lite engelska och personalen i affären bara pratar polska eller ungerska då kunde det ta tid 🙂 det här var före de smarta telefonernas tid, så någon översättning var svårt att få om man inte hade en parlör i fickan 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja på den tiden utan smarta telefoner förstår jag att det tog ännu längre tid. Dessutom breder väl engelskan ut sig sakta men säkert, så det är säkert fler som talar engelska idag än då. Hoppas jag iaf.

 11. Profilbild för Eva

  Vi brukar ta reklamblad och titta i. Man lär sig rätt bra av bilderna med text. Bra ha med sig och peka i när man inte hittar det man letar efter. Brukar alltid vara lätt att hitta vänlig och hjälpsam personal.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Toppenbra tips! Tack, ska bara hitta reklambladen med.. hihi

 12. Profilbild för Chatrine
  Chatrine

  Vi undviker helst de största matbutikerna i stil med carrefour. Väldigt mycket förpackningar Bäst gillar jag de där halvstora byaffärerna. Vettigt utbud och mera lokala råvaror.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är ju bra med mindre butiker. Men om vi ska kunna parkera också behöver det vara en större butik. Men tar ju så klart gärna cyklarna och handlar oxå, då kan det bli mindre butiker 😀

 13. Profilbild för Kristina Svensson

  Men hej vännen. Ni ska såklart inte gå på stora Carrefour före frukost! För det första så med er livsstil är det mycket bättre att handla enbart dagens varor på marknader och i småbutiker. Sedan handlar ni nya dagen efter på nästa marknad.
  Till Carrefour åker sexbarnsfamiljer för att veckohandla. Och turister för att glo. Man kan hitta mycket roligt där, färsk hästmjölk brukar jag lyfta fram som ett exempel. En gång räknade jag kassorna i vårt lokala Carrefour för att kunna ge ett mått på storleken: 77 kassor.
  Vinhyllan kan man botanisera länge på men jag tror ni behöver gå snabbkurs. Bordeaux för €5 brukar mest duga till sås och påvevinet är överprissatt. Nästa gång går ni på Rhône och plockar Gigondas, Cairanne, Beaumes-de-Venise, Vacqueras (stavas inte exakt så men något ditåt) och Lirac istället.
  Kram!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   <3 du har så rätt. Vi gjorde ett misstag, men vi lär oss ju av dem. Klart vi ska gå på marknader – men det funkar inte när vi är ute på vägarna och bara behöver fylla på förråden, eftersom vi måste kunna parkera vår darling oxå. Och ja, vi har massor att lära oss om vin, men faktiskt så var ett €5 gott – det var ett Anjou vin som vi glömde fota etiketten på.

   1. Profilbild för Kristina

    Det kan jag tänka mig. Fortsätt experimentera!
    Det är så ni hittar nya favoritviner.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Ja vi experimenterar vidare, men tack för ditt stöd!

 14. Profilbild för FREEDOMtravel

  Haha, jag tycker att det kan vara roligt att handla utomlands! Gillar Carrefour! Ibland har vi köpt saker som visat sig vara nåt helt annat än vi trodde 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jo, det är roligt – om en har avsatt tiden det faktiskt tar. Vi var för hungriga!

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.