Tidvatten, stormar, hav och solnedgång. Mäktiga naturen är alldeles inpå oss hela tiden. Det påverkar oss mer i den här livsstilen än när vi bodde i hus eller lägenhet.

När vi kommer till ett hav, klär jag genast av mig på fötterna och går i. Jag liksom står med fötterna likt tentakler och suger upp ro och liv. Känner mig väldigt mycket mer i balans nu än jag gjort på många år och havet bidrar helt klart.

Att känna vatten omkring min kropp har alltid påverkat mig. Jag älskar verkligen att bada. Men jag älskar också att bara se, känna och höra havet. Jag nöjer mig med det många gånger. Som i Bretagne.

Bretagne erquy

Ett kort besök i Bretagne

Efter några nätter i närheten av Mont Saint Michel tänkte vi stanna till i Saint Malo, men vi var inte alls sugna på stad, så vi körde bara dit och handlade. Vi ville till en by. Så vi körde istället till byn Prévenon, där vi cyklade till Cap Frehel och Fort la Latte. Ljuvliga vyer över havet, se Rogers Instagram för bilder!. Ställplatsen erbjöd gratis övernattning och internet funkade fint. Efter en god natts sömn, kundmöte och några timmars jobb drog vi vidare, hela 19 km, till Erquy.

I Erquy gick vi på stranden först, det var ebb så vi gick och gick och kom aldrig fram till vattenkanten kändes det som. Sen cyklade vi in till stan, inte så långt men upp över en höjd med fina hus. Vi tänkte njuta av en galette i Bretagne men det enda creperiet som var öppet gjorde sina galetter på vetemjöl, inte bovete – så det bidde inget med det. Däremot såg vi hur båtarna låg på sniskan och väntade på tidvattnet.

Bretagne erquy

Bretagne erquy

Bretagne erquy

På ställplatsen i Erquy bor det fiskare i husbilarna. De fiskar ostron när det är ebb. De kommer gåendes över stranden med hinkar fulla av ostron, sedan sköljer de och ställer fångsten under bilarna i större hinkar med vatten och tång.

På kvällen fick vi uppleva tidvattnets intåg. Vi satte vi oss på strandpromenaden framför husbilen och tittade på tidvattnet som tog cm för cm av stranden. Så häftigt att se och uppleva detta på en strand där det blir så tydligt som här. Samtidigt som ljudet tilltog av vågorna sjönk solen. En härlig kväll för alla sinnen! Det finns en liten film på mitt insta om du vill se lite av det vi upplevde. I panoramabilden nedan ser ni hela viken när det är ebb. På kvällen fylldes den med härliga vågor och vatten precis överallt! Hur ebb och flods tidsintervaller ser ut kan en följa i appen Windy (tack för tips Anette och Helena!), se skärmdump från appen.

Bretagne erquy

tidvatten bretagne

Sista morgonen i Bretagne vaknade jag av havet som återigen kom in med full kraft och slog vågor mot strandpromenadens mur.

Även om vi bara spenderade två dygn i Bretagne så blev upplevelsen stark. Med regn och rusk i sikte valde vi nämligen att skippa resten av Bretagne för den här gången och i stället rulla vidare neråt, mot La Rochelle och Loire.

/Anna