När en står på Vita Classicas ställplats i Bad Krozingen kan en åka tåg och buss gratis i regionen, det utnyttjade vi genom att ta oss till Basel igår. Här får du ett långt inlägg med mängder av bilder och en hel del text.

Nu är vi ju inte personer som rotar oss. Eller rotar bland våra rötter. Men Rogers mamma är född i Basel i Schweiz och det gör ju att Roger har en av av sina rötter placerade där. När det då bara var 45 minuters gratis tågresa dit så var det ett naturligt val för oss att åka dit och kika.

Vi utforskade ju även Cascais där jag bodde som barn, jag har inte några rötter där i och för sig men väl historia. Så nu blev det slumpartat Rogers tur att dyka ner i sin historia lite.

9 timmar i Basel

Vi åkte från Bad-Krozingen med tåget som gick 9.25 och det var framme 10.10, sen lämnade vi Basel igen 17.25 när regn, blixtar och dunder kommit in över stan.

Tåg Bad-Krozingen – BBB

Basel Badischer Bahnhof (BBB) är en tysk tågstation i Basel. En tull passeras inne i stationen. Det var hit vi kom med tåget från Bad-Krozingen och inte till den vackra tågstationen SBB (Bahnhof Basel). Vi satt på övre däck i det dubbeldäckade tåget och hade en fantastisk resa in mot Basel med vackra vyer mot Rhen och Frankrike. På andra sidan av tåget skymtade vi Schwarzwald-bergen och vinodlingar. På hemvägen satt vi längst ner och såg i princip ingenting, dessutom regnade det ju kraftigt.

Basel

Sköna, rena tåg som håller tidtabellen perfekt

Hop-on hop-of

Sightseeingbussen stannade inte vid vår tågstation så vi gick iväg ett par kilometer för att möta upp den på ett av ruttens stopp. Vi hamnade utanför det exklusiva hotellet Hotel Les Trois Rois men hittade inte själva hållplatsen så jag gick för att fråga inne på hotellet. Möter deras concierge utanför som är otroligt vänlig och tillmötesgående. Han visar oss rätt och bekräftar att bussen ska komma 11.30. När vi står och väntar kommer han förbi oss igen och frågar om vi är från Sverige. Det visar sig att han har många svenska vänner och är i vårt land titt som tätt. Personliga berättelser är alltid extra roliga att höra.

Basel

Exklusivt hotell vi gärna skulle bo på en natt nån gång

Det går bara 3 bussar per dag, så vi väljer att sitta kvar på bussen hela varvet runt som tar ca 2 timmar. Vi gillar att åka hop-on bussar när vi är i större städer. Och även om Basel inte är en jättestor stad så är den större än vad vi hade klarat av att ta oss runt i själva, särskilt när vi bara har en dag på oss. Men som vanligt är vi inte intresserade av att gå in på museum, kyrkor eller andra vanliga sevärdheter, men vi gillar att se byggnaderna som ofta är fantastiskt vackra.

Den allra största behållning av sightseeingen var ”Dreiländereck” som är som Treriksröset. Fast här är det länderna Frankrike, Schweiz och Tyskland. Och gränsen går mitt i Rhen, men monumentet står på kajen i hamnområdet.

Basel

Dreiländereck

Basel

Närbild på flaggorna på monumentet

Rhen, byggnader & basilisker

Vi tycker att floden Rhen skapar det mest fantastiska med staden. Som vanligt är det vatten som ger oss de bästa intrycken. Promenaden utmed floden, båtarna som tar sig över strömmen med hjälp av vajrar och självklart även den breda och mäktiga floden själv.

Det var väldigt varmt mitt på dagen, så det badades på den norra stranden. Vi och andra sökte skugga under alla träden som planterats utmed vattnet. Vattenkranar med gott och friskt vatten från basiliskers gap. Basilisken är Basils heraldiska djur och det dyker upp lite överallt.

Byggnaderna är väldigt gamla i stan, men också helt nya. Moderna byggnader blandas med stenmurar. I vissa kvarter är det mer gammalt än nytt, men generellt tycker vi det kändes som det var en härlig mix av ålder på husen.

Basel

Båtarna driver ordentligt i strömmarna, men sitter fast i vajrar

Basel

Södra stranden

Södra stranden med Basler Münster

Basel

På norra stranden badas det

Basel

Wettsteinbrücke

Basel

Messe Basel

Basel

Stadshuset

Basel

Vackra hus

Basel

Synagogan i Basel

Basel

BIS Tower Building

Basel

Gamla stadsmuren

Basel

Schweiz högsta byggnad och några gamla vackra hus

Basel

Moderna bostäder utmed Rhen

Basel

Fint gammalt hus

Basel

Blåregn på fina bostadshus, mänger av blåregn överallt.

Basel

Spårvagnar och fräckt glasparti på röda huset

Basel

Basilisk

Cyklar & spårvagnar

Vi är vana vid spårvagnar från Göteborg, så vi kände oss direkt lite hemma när det plingades och gnisslades. Vi åkte aldrig spårvagn, för våra biljetter gällde inte på dem, och vi vill dessutom gå när vi väl stigit av sightseeingbussen.

Det finns cykelvägar överallt. Det fanns särskilda vagnar på tåget för cykelresenärer. Vi hade inte cyklarna denna gången då vi ville åka bussen, men om en inte vill spendera dyra pengar (CHF 24,-/pp) på sightseeing buss så ta istället med cyklarna, det är vårt tips!

Basel

Vagn för cykelresenärer

Ingen choklad eller ost!

Nog hade det varit härligt att fylla kylen med Gruyere och skafferiet med schweizisk choklad. Men så blev det inte. Däremot gick vi till Läckerli Huus och köpte schweiziska kakor till Rogers mamma. Där inne fanns choklad också, men jag tyckte det var för dyrt. Vi har ju Mercadona choklad hemma i FrankieBoy 🙂

Basel gillar vi

Storstäder är inte för oss egentligen, men vi tyckte om Basel och det var faktiskt en ganska tyst stad. Kanske vi gillar Basel för att staden inte är särskilt turistisk. Vi såg inte en enda souvenirbutik till exempel. Det är väldigt rent och snyggt, en hel del blomarrangemang och mängder med blåregn. Men det känns genuint, inte tillrättalagt för turister.

Basel

Fikaplats under skuggande grenar

Tacksamma för dagens upplevelser så redigerade vi bilder, jobbade och skrev det här inlägget innan vi kopplade bort allt och bara landade. Många av bilderna är från när vi åkte bussen, så jag har inte kunnat välja rätt vinkel så bra alltid. Men hoppas ändå du fått en trevlig stund när du tog dig igenom det här inlägget om Basel.

/Anna & Roger