Jag vill, men jag kan inte alltid

Jag gillar att utvecklas, lära mig nya saker om mig själv och andra. Så jag läser mycket, ser föreläsningar och samtalar. Jag förstår vad som är och vore bra för mig, men jag kan inte alltid genomföra det jag vill.

Livet är fyllt av ljus, men även av mörker. Livet är underbart, men också ganska kämpigt ibland. Livet är föränderligt och det gillar jag! Livet är fantastiskt, med många lärdomar och utvecklingsmöjligheter.

Jag inspireras gärna till eftertanke och reflektioner. Böcker och bloggar är en naturlig källa för mig. YouTube är också bra. Att jag gillar citat känner du nog redan till (från ex julkalendern 2023), andra uttrycker sig så mycket bättre, tydligare och mer kortfattat än jag gör.

Just nu tänker jag mycket på nedan punkter i min personlighetsutveckling. Jag reflekterar, vill utveckla mig, acceptera mig själv och hitta min väg. Min sanning. Min värld.

Känslor kan ställa till det. Jag är en känslomänniska, men försöker verkligen att stänga av känslorna när jag behöver förstå, för känslorna är i vägen när jag behöver se saker klarsynt. Men jag kan inte alltid. Fast jag vill.

Att vara autentisk mot mig själv tycker jag att jag är. Jag väljer mitt umgänge noga, och hänger med personer som jag mår bra av. Men det finns situationer där jag inte klarar av att vara autentisk. Jag vill, jag bör och jag tränar på det, för jag vill.

Att filtrera mig själv upplevde jag först inte som autentiskt. Tänkte att det var att förställa mig. Men jag förstår nu att jag bör filtrera vad jag säger och gör, beroende på i vilken situation eller roll jag befinner mig. Jag vill finna mina olika filter och använda dem korrekt.

Jag befinner mig i rummet av rädsla emellanåt. Det rummet förändrar mig som person. Den dörren vill jag stänga för jag vill inte vara i rädslan. Jag (någon?) tar inte bra beslut när jag är rädd. Jag vill att mina beslut ska styras av lust och förväntan.

Det finns flera fantastiska egenskaper i min person, jag är bra på att släppa taget, jag är generös och glad, jag är bra på att finnas där för mina nära och jag är tydligen även ganska rolig ibland. Jag trivs mycket bra med den jag är och jag är innerligt tacksam för hur jag formats. Hittills. Men jag stannar inte där.

Min självinsikt växer för varje dag, jag förändras av det jag går igenom och upplever, för jag är lyhörd och väldigt nyfiken!

Här kan du läsa mer om mina egenskaper & egenheter

Har du några särskilda punkter som du jobbar med just nu och som du vill dela med dig av?

Bild: Assi på en havrebal i kvällssolen

Publicerat:

i:

26 svar till ”Jag vill, men jag kan inte alltid”

 1. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Visst är det spännande att utforska sig själv och att komma till insikter om både det som man kanske vill ändra på och det som man är glad för och gillar hos sig själv. Att utvecklas behöver ju inte betyda att förändras utan kanske mer att ta vara på det man gillar hos sig själv och använda de sidorna mer. Jag inser nu att det så klart också är att förändras men samtidig behåller man det fina. Jag kämpar ju med att komma i kontakt med känslorna, som jag vet finns där någonstans och är starka, så jämfört med dig har jag motsatt problem. Jag är alltså klarsynt och kan ta till mig insikter utan att blanda in känslor (förutom glädje som aldrig gömmer sig). Men jag önskar att jag kunde ha en lite bättre mix av saklighet och känsloyttringar. Att vara autentisk är en väldigt bra föresats men kanske är det svårt att alltid hålla det. Vi är ju båda artiga och vill vara trevliga. Då kan det vara svårt att välja bort t ex energitjuvar. Men jag lär mig och blir bättre och det är jag säker på att du blir också 😀 Jag blir glad för att du är så medveten om alla dina fantastiska egenskaper och de är många 😀 Att bygga vidare på dem men samtidigt vara medveten om vad man kan utveckla hos sig själv är jättespännande. Något som inte alla kan men som vi vill och gör. Tack för ett fint inlägg som ger eftertanke och en del igenkänning 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är väldigt intressant helt klart! Att ta tillvara på det en gillar med sig själv tycker jag låter vettigt, det gör vi 🙂 Nej det är inte lätt att alltid vara autentisk, men jag kämpar på. Tack för att du reflekterade och delade med dig. Kram

 2. Profilbild för Mamma C

  Tack för detta inlägg som får en att tänka på hur jag själv är.
  Ju äldre jag har blivit så har jag ändrats till det bättre och den jag vill vara enligt mig själv.
  Men det finns massor som jag fortfarande inte lyckats med fullt ut.
  Ha en fin söndag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du uppskattade det. Härligt att höra att du utvecklats åt det håll du vill! Tänker att vi alla försöker och gör så gott vi kan, ibland går det bra ibland inte. Detsamma, kram!

 3. Profilbild för znogge

  Att utforska sig själv och att bli medveten om sig själv är både intressant och viktigt. Jag tycker det är lättare när man har lite livserfarenhet. Det är så viktigt att omge sig med rätt människor. En del är bara energitjuvar och det ger mig ingenting. Det måste finnas en ömsesidighet. Självklart behöver man anpassa sig efter olika situationer och jag tycker inte att det är att förställa sig. Det handlar snarare om social kompetens och innebär inte att man tappar bort sig själv.
  Trevlig söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har en kompis som tycker vänskap är en som bank. En måste sätta in först innan en kan ta ut. Det ligger mycket i det! Det kan vara svårt att anpassa mig, tycker jag. Detsamma!

 4. Profilbild för Marika Nilsson

  Jag är också en sån där känslodriven människa. Ibland tänker jag tyvärr. Ibland tänker jag att det är bra. Svårt. Jobbar med att släppa taget: inte gå in och röja järnet i ett rum som bara blir värre och värre. När jag skriver detta känner jag obehaget över hela mig. Ha en bra söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är svårt med känslodrivet. Vad tråkigt att du fick ett obehag över dig när du skrev. Hoppas söndagen blir bra ändå!

 5. Profilbild för Anki
  Anki

  Ett spännande inlägg … och även om jag nu inte tänkt så djupa tankar, så är det väl så att ålder och livserfarenhet förändrar våra tankar över tid. Detta med energitjuvar har jag haft lite svårt att kontrollera tidigare, men inbillar mig att jag blivit bättre med stigande ålder.
  Underbar bild på Assi!
  Önskar dig en fin söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, visst blir vi klokare med åldern, åtminstone vi som är nyfikna och lyhörda. Energitjuvar är verkligen inte lätt att hantera el. kontrollera. Bra du blivit bättre på det. Gillar den bilden mycket också. Detsamma Anki!

 6. Profilbild för Paula Merio

  Det är mycket i livet som påverkar oss som människor, utbildning, erfarenhet, jobb och inte minst att interagera med andra. Jag är ganska auktoritärt uppfostrad, något jag inte alls trivdes med, och som gjorde att jag som vuxen försökt vara kompis med alla. Och det går inte i längden, något jag fick erfara när jag fick chefsroller. Jag har med ålderns rätt valt bort mer och mer av det som inte tillför mig något utan som tvärtom tär och jag inser att jag inte kan vara alla till viljes. Däremot kan jag inte som du säga att jag försöker utveckla mig själv och mina egenskaper, men jag försöker vara vidsynt och det är inte alltid lätt för någon som jag som är mycket en allt.-eller-inget-person. Jag skulle nog må bra av att reflektera mera. Kanske sådde du ett litet frö!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det har du helt rätt i. Bra du till slut började välja bort sånt som du inte mår bra av, att inse när det är dags är väl en del i livet tänker jag. Kul om jag sådde ett litet frö 🙂

 7. Profilbild för Micke

  Ibland måste man ju sätta sig ner och reflektera över sin tillvaro, sitta i tysthet och som jag bara stirra in i väggen, att på djupet se in i sig själv och se vart man varit och är på väg, men framförallt ”nu”.
  Hänger inte med energitjuvar, då är jag hellre ensam, väljer mitt umgänge, det är bäst så för mig.

  Ha nu en fin söndagskväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är bra att reflektera, gillar ditt sätt – att stirra in i väggen! Nu är viktigast tycker jag. Att välja sitt umgänge är klokt. Ha en fin måndag!

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Det här var ett sådant inlägg som ger en lite att tänka på vilket jag gjort under dagen. Kan bara inse vad skönt det är att bli äldre och inte längre ha några krav att vara till lags. Jag har på senare år ”rensat”, låter kanske hårt, men det är nog vad vi gjort i vårt stora umgänge. Nu träffar vi vänner med vilka vi har ett gott umgänge som ger oss glädje och kraft. Jag har blivit betydligt ärligare i mitt sätt att vara mot mina vänner, tidigare kanske jag höll med för att inte orsaka konflikter, men nu upptäcker jag att det inte behöver bli konflikter för att vi inte har samma åsikter. Det här med ålder är inte alltid skoj men tänk om man var 25 år och hade mina 70 års livserfarenhet, vad skönt det skulle vara. Tack för ett fint inlägg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag blandar och ger här i bloggen som du vet och nu blev det så här. Jag tycker kraven utifrån ökar ju äldre jag blir, som att ”du som är så gammal ..” Jag tror alla mår bra av att välja sitt umgänge, livet är för kort för att försöka älska och bli älskad av alla. Glad du är ärligare i ditt sätt, jag tror på det iaf. Tack för att du reflekterade hela dagen!

 9. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag upplever att jag är i ständig utveckling och ständig upplevelse av mig själv. Att se mig själv i spegeln, våga se vad jag kanske inte vill se men som jag vet att finns där..att ta sig an den delen av min egen personlighet är tufft. Men också att kunna förlåta mig själv, mina tillkortakommanden är viktigt. Jag har blivit mycket bättre på att säga nej, jag har varit rätt bra på det nog men inte tillräckligt, jag är antagligen för snäll…och det är inte bra alla gånger.
  Fint att du tar tag i dig själv och vill lära dig mera om dig själv. Något som jag tror att vi alla mera eller i mindre jobbar med på något sätt. Jag har tänkt skriva mera om det här, för att tillika som man bearbetar sitt eget inre kan man vara andra till hjälp.
  Tack för ditt fina skriv! Headern är ju bara för fiiin!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är många tuffa saker i ens personlighet som ”ramlat” över en. Och som du säger, att förlåta sina tillkortakommanden är viktigt. Tack för att du delar med dig om dina tankar i detta ämne. Ser fram emot ditt skriv om detta och annat djupt framöver. Kram!

 10. Profilbild för Marianne

  Nu fick jag en dal att fundera över, så jag återkommer till detta inlägget senare,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var roligt att du fick lite att fundera över. Ses senare då:) Kram

 11. Profilbild för Susjos

  Vilken härlig bild på Assi, om man får välja att vara ett djur så ligger en katt bra till!
  Ett tänkvärt inlägg! Jag njuter av att bli äldre och inser nu att man har en hel del livserfarenhet tack vare åldern. Känner att jag närmar mej pensionsåldern och är inte avundsjuk på de nya kollegorna som är yngre än mina barn och har så mycket kvar att lära! Försöker njuta av livet här och nu, umgås med mina nära vänner . Carpe diem…en klyscha kanske men ack så tänkvärd!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja en katt eller gris skulle jag vilja vara. Njutare verkligen. Tack, roligt att du försöker njuta av livet, det märks tydligt i din blogg också 🙂

 12. Profilbild för Annika

  Nu fick du mig att tänka till. Ett klokt och sant inlägg. Jag börjar genast fundera …
  Precis som du är jag också känslomänniska, situationer och stämningar kan gå rakt i hjärtat och få mig lite ur balans ibland.
  Jag är nog lite av en people pleaser också, men jag tycker att jag blivit bättre med åren.
  Nej, vill undvika energitjuvar så mycket jag kan, både IRL och i sociala medier. Ofta tycker jag att jag kan ”läsa” mellan raderna både vad gäller människor jag träffar, eller bloggar etc som jag läser. Alltså, att jag rätt snabbt ”kan lära mig personen bakom orden” eller personer jag träffar.
  Måste erkänna att jag har lite svårt för burdusa personer, sådana som inte filtrerar ett skit och som säger exakt det de tänker där och då …

  NU fick du mig att fundera … ska tänka mer och återkomma …

  Tredje morgonkramen på ingående!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt att få igång dina tankar. Jag har varit burdus och tyckt att jag har rätt att vara det. Jag är fortfarande kantig och rak. Men har lite mer radie på kanterna, lyssnar mer, pratar mindre och försöker att inte vara för framfusig och plump. Men lyckas inte alltid filtrera rätt. Beror på sällskapet också. Gött med så många kramar på en gång!

 13. Profilbild för Anni

  Intressant att du tycker att kraven utifrån ökar när du blir äldre?! Jag är helt lomhörd vad gäller att någon skulle ha krav på mig och mitt uppförande – det tycker jag är en fördel med att bli äldre, men jag har å andra sidan aldrig tagit någon skit. Har alltid gått min egen väg och vet vid det här laget vilka som uppskattar mitt sällskap och vilka som inte gör det. Märker när någon har samma humor. Har alltid haft mantrat att man kan inte älskas av alla OCH att man kan tänka och tycka vad man vill men inte säga och göra vad man vill – något som allt färre verkar fatta, framför allt på nätet.

  Borde jag fundera på vem jag är och min förbättringspotential? Säkert. Men jag försöker bara orka med att hålla näsan över vattenytan och se till att njuta av både det stora och det lilla när tillfälle ges. Har varken kraft eller ork (eller lust?) att gräva inåt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din reflektion kring detta. Jag tänker det beror på vem som ställer kraven. Om relationen är väldigt viktig för mig så är jag inte lomhörd, men i andra fall så håller jag med dig. Känner som du vad gäller att välja mitt sällskap. Bra mantra du har! Tycker det låter härligt att njuta av livet till fullo, det försöker jag också göra.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
36°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
36°C / 19°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.