Kattungar på tomten igen!

Såg att en av ”våra” katter från förra årets kull var dräktig. Och nu har hon fött tre små söta ungar.

Det är den röda katten från kullen som föddes utanför hönshuset förra året som ofta hoppar upp på vår balkong, hon håller till här omkring oss.

Så när jag häromdagen såg att hon var dräktig så hoppades jag att vi skulle få glädjen att se små kattungar igen.

Och i söndags såg jag henne komma fram till ett av vattenfaten och hon drack massor. Jag var inne, så såg henne genom fönstret och hon såg inte längre dräktig ut. Så jag tänkte att hon nog lagt ungarna i närheten om hon kommer till oss och dricker. Spanade efter henne, men hon försvann ner på ängen och sen ut på åkrarna, så såg inte vart hon tog vägen.

I komposten

Senare på eftermiddagen var jag i köksträdgården och hade lite ogräs i handen som jag skulle slänga i komposten. Vi har fyra komposthögar byggda av pallar, och jag slängde ogräset i en av de som vi inte använder särskilt mycket just nu. Och ut flög katten!

Eftersom hon inte sprang iväg utan höll sig några meter ifrån komposten så tänkte jag att hon kanske lagt ungarna där. Och jo, mycket riktigt där nere i botten i skydd av grenar från trädbeskärningen låg dem.

Jag såg två, en röd och en vit. Självfallet hämtade jag kameran och fotade så gott jag kunde. Roger hämtade ett vattenfat och ställde vid komposten så hon har närhet till det.

Sen lämnade vi dem ifred och mamman gick tillbaka och hoppade ner i komposten. Jag började vattna mina sålådor och när jag efter en bra stund närmade mig komposten igen, eftersom jag har sålådor alldeles intill, så började jag prata lugnt med henne, på samma sätt som jag gjorde tidigare samtidigt som vi blinkat långsamt till varandra. Allt för att inte skrämma henne igen, men hon blev rädd och flög ut igen, denna gång över muren ut på vår grusväg. Jag passade då på att smygkika på ungarna igen och såg då tre stycken, även en svart var nu synlig.

De kunde inte vara gamla, kanske bara några dagar. Vi har lagt ut grus och väsnats rejält hela förra veckan, alldeles nära komposterna. Tror inte hon skulle haft ro att lägga ungarna där då.

Flyttat ungarna

Eftersom hon blev skrämd två gånger på en och samma eftermiddag så ägnade hon natten åt att hitta en ny plats för sina bebisar. För på morgonen var de borta. Kattmamman har däremot kommit tillbaka till vår tomt, hon drack i fågelbadet mitt på dagen när vi satt på altanen (översta bilden med mobilen) och senast i går eftermiddag såg jag henne på tomten igen.

Hon känner troligen någon trygghet här eftersom hon dels själv föddes här och dels kommer hit titt som tätt. Till och med så nära som upp på vår balkong. Men hon skyddar sina bebisar så klart.

Vill hon bli vår?

Vi har tänkt att vi ska fråga om hon vill bli vår katt. Vi har ställt en skål med torrfoder på balkongen, om hon hittar det och äter det regelbundet så ska vi nog även göra en sovplats åt henne där ute. Tänker det kan vara skönt på vintern för henne.

Hon bestämmer så klart. Hon är ju en katt. Och vår katt skulle hon ju aldrig kunna bli ändå. Det är vi som skulle vara ägda av henne i så fall. Men vi skulle gärna vilja ha en katt nära oss. Det skulle inte begränsa oss så mycket då vi kan ställa en foderautomat på balkongen i så fall. Skulle vi vara borta en längre period får vi be grannen säkra att det finns foder, så hon inte flyttar 🙂

Vi har inga planer på att mata henne med dagens hela portion, då hon ju klarat sig fint i det vilda. Det är mer en muta vi tänker oss..

Så håll gärna tummarna för att vi får se henne på balkongen lite oftare och att hon kanske inte är fullt lika rädd för oss så småningom. Även om min allergi förhindrar mig att kela med henne så vill jag ändå ha henne och hennes bebisar nära.

Publicerat:

i:

,

36 svar till ”Kattungar på tomten igen!”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Väldans, varmt i komposten… i Sverige ska katter märkas med antingen chip eller tatuering så att den kan identifieras och registreras., ifall den blir upphittad, och om man en hankatt som går lös ute så bör man kastrera katten. Kallt i Sverige för ”vilda” katter, sommarkatter som lämnas…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det hade inte kommit igång att börja brännas där, så troligen inte varmare än någon annanstans, kyla behöver hon inte oroa sig för här nu. Samma sak här, så blir hon vår ska vi så klart chippa henne om vi får tag i henne…Vidrigt med sommarkatter som lämnas. Med klimatet här blir det vildkatter automatiskt då kullar läggs lite här och där.

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   svensk kompost är mysigt varmt 😀

   1. Profilbild för Anna Forsberg
 2. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Så fint att hon söker sig till er igen den årsgamla mamman med sina telningar! Jag håller tummarna för att hon ska våga bo hos er i er närhet, våga finnas där och känna en annan trygghet än hon har på andra sidan staketet. Att ha katt är bra, hon håller möss och råttor borta. Lycka till Anna o Roger med katt-tillvaron, lycka till för katt med ungar också.
  Fin första bild, härlig!
  Kattlycko-kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för tumhållningen, den kan behövas tror jag 🙂 Kram!

 3. Profilbild för Znogge

  Fint att hon söker sig till er men samtidigt så tycker jag det är vemodigt och lite ledsamt att den lilla familjen inget hem har.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här i ett varmt klimat blir det automatiskt vildkatter. Katter lägger sina kullar lite var som helst och så sköter naturen sitt. Vissa ungar blir byte andra växer upp och lägger nya kullar. De saknar nog inte ett hem, det är vi människor som tror de behöver ett.

 4. Profilbild för Anita

  Vilken fin bild där hon dricker vatten och så fint att hon håller sig nära er, känner sig nog hemma där. Det är en annorlunda tillvaro för katter än här i Sverige förstår jag mycket beroende på klimatet. Här är det så tragiskt med hemlösa katter och katthemmen gör en fantastisk insats. Håller tummarna för att hon kommer att hålla sig i närheten av er med sina små och så småningom närmar sig er.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är en annan sak här med tanke på klimatet, de klarar sig fint utan hjälp från 2-benta. Men de kan lätt bli för många så klart, det är nog därför de skärpt till lagstiftningen här med chip för både katter och hundar. Tack för tumhållningen!

 5. Profilbild för Marianne

  Men så fint, hon kom nog tillbaka till platsen hon är född på samt att hon känner trygghet hos er, där hon lärt sej att det bor snälla människor och det livsviktiga vattnet finns. Mutar ni med mat så kommer hon alldeles säkert att flytta in. Jag håller tummarna 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi hoppas hon hittar maten, än så länge har hon inte varit på balkongen sen bebbarna kom. Tack!

 6. Profilbild för Ingrid

  Jag hade också ett fågelbad på tomten som våra katter använde som bar. De åt inne i köket, men i stället för att dricka vatten i de rena fina skålarna där gick de ut och drack det lätt sunkiga fågelvattnet.
  Hoppas att din katt vill flytta hem till er. Det är bra med en eller ett par katter på tomten som håller efter möss och råttor.
  Ha en fin torsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Haha, ja de är roliga med att de gillar sunkigt vatten. Här hinner dock inte fågelbadet bli sunkigt då jag behöver fylla på det flera gånger varje dag. Blåskatorna skvätter ut det och så dunstar det bort i värmen. Tack!

 7. Profilbild för Kraka

  Mysigt med katter på tomten när man inte kan ha dem inne. Skönt för mammakattt att hon får mat och vatten serverat.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hon får mat om hon hittar den 🙂 Hon behöver ta sig upp på balkongen igen. Om jag lägger det någon annanstans så äter fåglarna upp det.

 8. Profilbild för Tove

  Vilket fynd i komposten! Mjau mjau 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, japp, ett riktigt fynd!

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Så mysigt att hon valde att föda sina ungar hos er! Hoppas hon kommer att känna sig trygg hos er och bli er ”huskatt” och hålla efter möss och annat hos er. Vi håller tummarna för er och lilla kattfamiljen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi får hålla tummarna att hon tar sig upp på balkongen snart och hittar maten. Tack!

 10. Profilbild för Tess
  Tess

  Åhh så gulligt med kattungar 🥰 kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är riktigt gulligt, men nu vet vi inte var de är. Fast mamman såg jag senast för ett par timmar sen.

 11. Profilbild för LillaSyster

  Så fin hon är♡
  Hoppas att hon vill stanna hos er. Hon kan behöva extra energi nu när hon har kattungar.
  Tråkigt att du är allergisk.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja hon är jättefin. Jag tänker också så att torrfodret kan ge henne den extra energin hon behöver. Men hon har inte varit på balkongen än, fast vi har lagt ut en planka och förenklat för henne. Ja det är så tråkigt med allergin.

 12. Profilbild för Micke

  Det är ju så härligt med kattungar ich se deras utveckling tillsammans med sin mor.
  Hoppas ni kan få ha dem som ”era” nån gång, så härligt ju. 🙂

  Ha en fin kväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi hoppas vi får uppleva det i år igen, nu vet vi inte var hon lagt ungarna. Men mamman var här för ett par timmar sen. Tack detsamma!

 13. Profilbild för Susjos

  Men åhhh, va ljuvligt med de små kattungarna! Undrar vart hon har dem nu? Hoppas hon hittar till din mat, och att hon kommer er närmare, ljuvligt med katter… synd att du är allergisk, men fantastiskt att ha dem nära i alla fall!

  London ja, får man alltid mersmak på, trots att man varit där flera gånger nu…men man får aldrig nog!!!
  Må så gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så himla mysigt även om vi inte vet var de är nu. Det visar på en bra mamma tänker jag om hon flyttar dem när de har blivit upptäckta. Ja, London är härligt, jag var där fyra gånger under ett och samma år.. 🙂

 14. Profilbild för Madde

  Så söta. 🙂 Helt klart verkar det vara en trygghet i er närhet. Du har helt rätt i att vi aldrig kan äga en katt. vi är deras slavar mer 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de var så söta, vill se dem igen!

 15. Profilbild för Lillan Kind

  Åh så mysigt med kattungar på tomten! 🙂 Hoppas att hon har gömt dom någonstans inom eran tomt så att ni får se dom igen. Har också upplevt glädjen att hitta kattungar i ett skrymsle i ladugården, men kattmamman som verkade vara en vildkatt flyttade dom när gömstället var avslöjat. Lite muta till kattmamman kan man ju alltid försöka med och hoppas hon vill bo hos er 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De är inte på tomten, vi har kollat runt på möjliga platser. Hon har nog flytt till lugnare trakter, men hon kommer fortfarande och dricker här iaf. Hoppas hon hittar kattmaten snart, än så länge har hon inte varit på balkongen sen bebbarna kom.

   1. Profilbild för Lillan Kind

    Ja katter kan flytta sina ungar långt bort, och vi såg inte kattungarna igen när kissen här hade flyttat dom. Men hon har fortsatt att komma tillbaka, och jag verkar vara den enda människan i omgivningen som får bära henne i famnen medan hon spinner. Så är hon vän med Lilla Mannen (min häst) också. Hon lyssnar inte till ord, utan jag jamar på ett speciellt sätt åt henne så kommer hon. Andra människor är hon livrädd för, så jag känner mig djupt hedrad 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Åh vilken fin relation du har med henne! Underbart att läsa! Gör mig väldigt glad och ger mig hopp 🙂

 16. Profilbild för Paula Merio

  Hoppas hon vill bli er huskatt, man äger ju aldrig en katt. Jag har haft katt i mitt liv ända sedan min dotter kom hemsläpande med en då hon var 16 år, nu är hon 47! Men, vid förra flytten till Sundborn valde jag att låta mina två syskonkatter flytta ut på landet. Jag hade fått initierat att katter inte var önskade i det lilla radhusområdet dit j ag flyttade och det var ett bra beslut för det var ett h imla tjat om de 2-3 katter som redan bodde där. Röda katter är de finaste tycker jag, trodde förut att de alltid var hankatter men fick lära mig att så inte var fallet. Och det bevisar ju även ”er” röda mammakatt. Lycka till med katteriet

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hoppas hon vill bli vår katt, men nu har jag inte sett henne på två dagar. Men förhoppningsvis har hon varit här och druckit när mörkret fallit. Det kan bli väldigt mycket katter i bostadsområden. Trodde också de röda bara var hanar förut.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.