regn i alentejo

Regn i Alentejo, kommer det något mer?

Med vår väderstation kan jag ju se hur temperaturer, luftfuktighet och nederbörd sett ut över tid. Och nu undrar jag om det kommer mer regn i Alentejo innan hösten.

Förra året fick vi det allra sista regnet före sommaren i slutet av april. Och nu är vi ju där och vi fick en liten skvätt på 5,7mm i fredags.

Totalt kom det 635mm under förra året, jan-april 2022 kom det 298mm hittills i år har det bara kommit 66mm och det talades om allvarlig torka förra året.. undrar hur det blir i år. Eftersom det är torka runt 5 månader varje sommar, med riktigt hög värme på det så behövs verkligen regnet som kommer på vintern.

Dels för att fylla reservoarerna men också för att det ska bli någon mat för djuren. Här odlas mycket havre som alltså ges som föda till fåren under sommaren när det är torrt och inget växer.

Bönderna har precis skördat omkring oss, men några mängder har det inte blivit, det är tydligt. Det var väldigt glest mellan stråna på fälten.

Sen har vi ju alla bönder som odlar mat till oss 2-benta, så klart behöver de också en massa regn så deras tankar för bevattning fylls på ordentligt.

regn alentejo
Regn i Alentejo (Ourique) 2022
Regn i Alentejo (Ouriqu hittills 2023

Samla vatten allt viktigare

Vi har 12 IBC-tankar men utan mer regn så kommer det inte att räcka för att bevattna våra träd. Vi är bra på att inte förbruka mycket vatten till oss själva, men plantorna i sålådorna och träden behöver ju en hel del, och vi har dessutom planterat nya träd som ju verkligen behöver vatten vid etableringen.

Fler tankar kommer det bli när vi fått på nytt tak och hängrännor på gamla hönshuset. Då kommer vi också göra en lösning för att samla upp regnet som faller på altanen. Kanske vi köper 4 tankar till inför nästa vinter. Eller så slår vi på stort och gräver ner en stor tank på ängen och kopplar allt dit och säljer alla IBC-tankar vidare. Men det är mycket pengar för en sådan vattenförvaring så det får vi nog fundera ett varv extra på.

Fåglarna får alltid färskt vatten varje dag, ibland 2 ggr varje dag.

Jag är övertygad om att det blir längre torrperioder för varje år. Och att regnet på vintern verkligen behöver tas tillvara så mycket det bara går.

Vi har kommunalt vatten, men rätt var det är så kan det också sina, vatten är en bristvara här, så vi vill försäkra oss om att vi inte står utan en vacker dag.

Men det känns främst så onödigt att låta vattnet som kommer i form av regn bara gå till spillo. Och om vi kan minska vår förbrukning på det kommunala vattnet så räcker det ju längre till andra.

Foton med 35mm objektivet

Publicerat:

i:

26 svar till ”Regn i Alentejo, kommer det något mer?”

 1. Profilbild för Veiken

  Ur led är tiden. Antingen regnar det för mycket eller så inget alls. Den gamla bondepraktikan kan man nog slänga all världens väg vid det här laget!
  Så bra att ni försöker ta tillvara så mycket regnvatten som möjligt. Ökenfolken är riktigt duktiga på det, men dom har ju kalla nätter så dom kan ”spara” kondensen till stor del!
  D¨å håller vi tummarna för lite extra vatten hos er i år!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker det är viktigt att vi hjälps åt där vi kan, även om det bara är en droppe i havet, bokstavligt talat, som det gör skillnad. Vi har också ”kalla” nätter, men inte så vi har kondens, inte på sommaren i alla fall.

 2. Profilbild för Anita

  Jag har sett flera reportage senaste tiden om torkan i södra Europa och att det befaras att den blir värre. Toppen att ni tar så bra vara på regnvattnet men det är ju förstås nödvändigt. En stor tank på ängen låter ju bra men jag förstår att det är en dyr lösning.
  Håller tummarna för att ni kommer att få mer regn innan den riktiga torkperioden sätter in.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, vi lär inte få så mkt mer, även om det skulle komma nån mer skur så blir det inte mängder. Vi får se om det blir en tank eller inte.

 3. Profilbild för Ingrid

  Här varnar man för att sommaren kommer att bli en kopia av 2018 års varma och torra upplaga. Jag hoppas att det inte blir så illa, för det var verkligen tråkigt att se allt torka upp.
  Ha en fin onsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Dessutom brandrisken.. Tack, varit en bra dag!

 4. Profilbild för Marianne

  Bra att ni har hittat fina lösningar att spara regnvatten, om ni gräver ner en tank, blir det lättare med underhåll och hantering då?
  Det verkar som om det ska bli en torr sommar över lag i år,
  det blir besvärligt framförallt för bönderna och djuren, men även dessa svårsläckta bränder som kommer med torka.
  Jag minns sommaren 2018 då betet tog slut och höpriset gick upp från 2.50 kg till över 6 kronor, min häst åt ca 10 kg/dag) och det rasade stora bränder lite här och där i världen. Tänk om det ändå kund bli en bra balans i vädret.
  Fint med fågelbadet, jag tyckte jag fyllde mina lite väl tidigt, men igår var det en koltrast där och plaskade.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vet faktiskt inte om det blir lättare med underhåll och hantering. IBC-tankarna kräver ju varken det ena eller andra. Ja bränderna är otäcka, det är ju dessvärre numera vardag här hos oss. Se där, vad bra ditt fågelbad kommit till användning redan!

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Det är verkligen ett underligt klimat vi har och sådan torka i södra Europa bådar inte gott. Här hemma har vi just nu otroligt höga vattennivåer på en del ställen Samtidigt som det varnas för en torr och varm sommar…..
  Vart vårt klimat tar vägen vågar vi inte sia om…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja klimatet är förändrat helt klart. Här är det dock inte ovanligt med torka hela sommaren, men perioden kan ju bli längre och vinterns regn mindre mängd.

 6. Profilbild för LillaSyster

  12mm igår och 6mm dagen innan, jag samlar också vatten – tänker som du, bäst att ta tillvara =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra du också tar tillvara på regnvattnet, vi borde vara många som gör det. Dessutom gillar ju plantorna regnvatten bättre än kranvatten.

 7. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Det där låter inte alls särskilt trevligt och uppmuntrande. Blir det långvarig torka hos er så ….ack, ja och så kommer bränderna på det också, liksom senaste sommar.
  Läste någonstans att priserna stiger längre norrut med tanke på att torkan gör sitt längre söderut. Det finns inte varor i samma utsträckning som tidigare.
  Jag hoppas att det hinner komma mycket vatten ännu så ni kan lagra upp för kommande behov.
  Lycka till-kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har ju alltid torka här på sommaren, med bränder som följd. Tyvärr. Men mer regn på vintern hade gjort gott för de flesta. Jasså, det har jag helt missat, men det är ju inte så konstigt om det inte finns vatten att vattna odlingarna med. Tror nog inte det kommer så mkt mer regn dessvärre.. fast hoppet ger jag inte upp än! Tack-kram!

 8. Profilbild för znogge

  Med tanke på hur situationen ser ut känns det väldigt angeläget att ta vara på så mycket av regnvattnet som möjligt. Dessutom så pratas det om en varm och torr sommar. Om det blir så återstår att se.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, regnvattnet bör vi alla som kan ta tillvara.

 9. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Mysigt med fåglar i närheten, säkert fjärilar också…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut även fjärilar. t.ex. kålfjärilen 🙂

 10. Profilbild för Ajli

  Jag läste att det ska bli en 2018-sommar i år. Och här hoppas jag, men i jorden på det stora hela hoppas jag inte..! Som det brann, sådan torka…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är vardag i Portugal med torka och därpå efterföljande bränder (tyvärr).

 11. Profilbild för Susjos

  Fantastiskt om ni kan ta hand om regnvattnet på bästa sätt, viktigt på många sätt ju. Fint att fåglarna får lite färskt vatten varje dag, alla levande varelser behöver ju vatten. Klimatförändringarna är inte kul!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gäller att vara lite klurig, så löser vi nog det ännu bättre år för år med vattnet. Detsamma och välkomna hem från London!

 12. Profilbild för Anette

  Det är samma problem med vatten i Italien.
  Det blir lite problematiskt när många vill ha pool eftersom det är så varmt. Andra vill ha vatten till odlingar.
  Det där med bränder är rätt skrämmande.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här är brandkåren glada för de som har pool på landsbygden, så de kan hämta vatten där vid bränder. Så först tvekade vi på om vi skulle ha pool, just på grund av vattenbristen, men när vi fick veta att det uppskattades så föll vågskålen över åt det hållet. Byggstart om några veckor.

 13. Profilbild för Lillan Kind

  Jag minns att det var väldigt torrt i Alentejo när vi var där på ridresa för ett antal år sen. Vi red ganska många mil i juli och det var bränt och gult överallt. Minns att jag undrade hur dom lyckades få ihop tillräckligt mycket hö åt alla hästarna.
  Att ta vara på regnvattnet skulle jag också göra om jag bodde där, för det är guld värt när torkan börjar 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är väldigt torrt i Alentejo och i hela Portugal, men fuktigare i norr.

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
Fair
06:5718:30 WET
OnsTorFreLörSön
18°C / 9°C
12°C / 7°C
14°C / 9°C
12°C / 7°C
13°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.