Utan att göra avkall på livets härligheter har vi nu testat att leva utan service så länge som det går.

Med service menar vi el, vatten och tömningsmöjligheter.

El

Vi klarar oss mycket längre än 5 dagar utan att koppla upp oss på en elstolpe. Vi har inte testat att maxa våra batteriers försörjning av den enkla anledningen att vi är beroende av våra datorer i jobbet och skulle vi inte kunna ladda dem kan vi inte heller sköta vårt jobb. Så det är inte ett alternativ. Det längsta vi stått utan el är 11 dagar och då laddade vi vare sig det behövdes eller ej. Nu har vi stått utan i 9 dagar och solen skiner så vi klarar oss ett tag till med vår solcell. Men det spelar egentligen ingen roll, för andra saker gör att vi måste söka upp serviceplatser innan våra batterier tar slut.

Vatten

Vi dricker inte vattnet i tanken, men vi använder det till disk, toalettspolning, matlagning och dusch. När vi står utan service är vi mer sparsamma. Jag tvättar till exempel inte håret, det blir ju längre för varje dag och kräver mer vatten. Disken är det som tar mest vatten, vi vill helst inte använda engångsartiklar. Jag har inte diskat i sjöar eller hav utan all disk sker i bilen när vi är off-grid. Duscha gör vi inte varje dag, men tvättar oss så klart.

service-station-evora

Tömning

Här är den kritiska punkten, för trots allt kan vi ju spara ännu mer på vattenförbrukningen om vi vill och behöver.

Vi har två toalettkassetter och det är vi väldigt glada för. Om vi gör alla toabesök i bilen fyller vi en kassett på 2-3 dygn. Så fem dygn totalt för att ha lite marginal. 6 dygn skulle funka om vi gick på en allmän toalett eller satte/ställde oss bakom nån buske ibland. Papper lägger vi bajspåsar, så det ligger inte i tanken och självklart inte i naturen, som sedan slängs i soptunna. Gråvattnet behöver tömmas efter 5 dygn, för när färskvattnet är slut är i regel gråvattentanken full. Att släppa ut gråvattnet rätt ut i naturen är inget vi gör!

Sopor

En soptunna finns nästan överallt, så vi har aldrig behövt lagra sopor i bilen. Men vi skulle kunna lägga soppåsar i vårt garage, där cyklarna står. Försöker att använda så lite plast som möjligt, men papper går det åt en del, samt alla mat- & dryckesförpackningar. Där det finns sortering gör vi det med så klart! Men sophanteringen är inte något problem, för där FrankieBoy kommer fram, där kommer även sopbilarna fram och då finns det soptunnor.

Summa summarum

Vi har fått frågan om hur länge vi klarar oss ”off-grid” och här är svaret. 5 dagar om allt som har med vatten och avlopp att göra sker i bilen. Det finns platser där en kan göra det, helt gratis. Men det finns också möjligheter på ställplatser och campingar. Så det är verkligen inga som helst problem att lösa.

För att klara 5 dygn off-grid behöver vi ju så klart ha laddat med mat för den tiden också. Men med lite konserver och torrvaror så klarar vi oss med den lilla kylen och frysen alldeles galant.

Visst finns det platser vi kanske skulle vilja stå längre än fem dagar. Då kan vi åka och tömma/fylla och sedan åka tillbaka. Eller så rullar vi till en annan plats och återvänder när vi har vägarna förbi nästa gång. För vem vet vad för trevlig boplats vi kan hitta runt nästa krök 😀

/Anna