Mars (março) 2021

Varje månad försöker jag blicka tillbaka över månaden som passerat. Och mars är onekligen en månad vi kommer minnas som intensiv.

Vilken fantastisk månad mars var! Har bloggat nästan alla dagar, 28 inlägg kan du hitta i arkivet.

Sommar och sol

Vi har njutit av temperaturer mellan ca 18-27 grader, strålande sol mestadels, men också lite storm och molnigt väder. Men inget regn. Har varit utomhus många timmar varje dag, så underbart! Trots mycket arbete sitter vi och njuter av våra vyer åtminstone när vi äter lunch och under eftermiddagsfikat.

Byn ligger på en kulle, som så många byar och städer gör här i Portugal.

Många beslut tagna

I mars har vi lagt många beställningar!

Vi var iväg en sväng till Leroy Merlin i Albufeira för att köpa toalettstol, handfat och annat vi behövde. Beställde duschhörnan och köksklinkers, det ska vi hämta nästa vecka.

Husrenoveringen

Det går snabbt framåt i vår renovering. Tungt arbete med möra kroppar är vardag just nu.

Vi röjde ur hela huset när arbetet med värmesystemet började, men de kan inte slutföra det förrän vi har gjort klart där de ska sätta elementen. Så tills dess är det väldigt rörigt 😀

Påbörjat arbete med värmesystemet. Solfångaren lutar mot servicehuset (men sitter nu på taget).

I mars månad har vi avslutat några projekt.

Alla pågående projekt kan du läsa om på sidan Projekt.

Utan att ha bloggat om det har vi även sanerat vardagsrummet, alltså tvättat väggar och tak noga för att få bort brandlukten. Skorstenen är nermonterad från taket och igenmurad inifrån. I köket är den gamla ”skorstenen” igenmurad och i stället har vi öppnat ett hål i sidan på väggen för fläkten. Servicehuset för värmeanläggningen är nästan klart, väntar på en dörr och utvändig målning.

Trädgård & odling

Fåren var här sista veckan i mars och åt upp allt gräs och annat grönt som växte i vår hage. Som tack fick vi en stor skopa med brunnen hästgödsel till odlingsbäddarna. Lycka!

Jag har också gjort några såbäddar och planterat ut tomater (några dog en kall natt, men de andra jag satte ut efter det växer fint). Gräslök har jag grupperat på flera ställen i köksträdgården. Potatisarna har tittat upp och squashplantorna börjar växa till sig.

Solrosorna växer så det knakar. Med Bokashivatten och omvårdnad så har de nu tagit sig efter första chocken.

Skörd

Vi har njutit av den första skörden av bondbönorna som förra ägaren planterat. Det var inte så mycket smak på dem men med smör och salt hände det grejer. Har fått många tips på vad jag kan göra av nästa skörd, som lär bli större.

Även spetskål har jag skördat och där finns flera kålhuvuden kvar i landet som jag skyddat med vitlöksvatten från kållarverna. Sedan har vi ju all bladkål från tidigare ägare som jag gör bland annat gör kålstuvning av emellanåt.

Sallad och spenat sådde jag tidigt på friland så där plockar jag blad nästan varje dag. Koriander har jag i överflöd och skördar titt som tätt.

Sådd & plantering

Jag har planterat rödbetor och morötter på friland, men de har inte behagat att visa sig än. Kanske fröna har spolats bort när jag vattnat då det är lerjord där jag satte dem. Får försöka igen om de inte dyker upp snart, nu när jag har jordförbättringsmaterial.

Persilja har jag också sått på friland efter att ha blötlagt fröna i några timmar. I lilla växthuset har jag sått lavendel.

Kvar i växthuset

Inne i plastväxthuset på altanen växer fortfarande några tomatplantor, melon, pumpa, paprika och chili. Har förberett i landet för att kunna plantera ut dem om några veckor.

Jag kör med kompostkvarnen en del, har mycket att ta hand om och det blir bra täckmaterial för odlingarna. Varje dag vårdar jag citrusträden genom att plocka blad med angrepp samt spraya med vitlöksvatten. En ljuvlig stund där jag står mitt i den underbara doften av blommorna!

April månad blir förhoppningsvis lika intensiv!

Publicerat:

i:

8 svar till ”Mars (março) 2021”

 1. Profilbild för Aila
  Aila

  Låter underbart. Ska bli spännande att se huset när det är klart.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är spännande tycker vi oxå 🙂

 2. Profilbild för Lena karlsson
  Lena karlsson

  Hej!
  Vilken fantastisk utsikt ni har från huset, ser helt underbart ut. Kul att kunna odla så mycket och vara nästan självförsörjande.
  Där kommer ni att få ett väldigt bra liv efter all renovering!

  Må så gott!
  Hälsningar Lena K.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vyerna omkring oss var en av orsakerna att vi köpte just det här huset.

 3. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Så duktiga ni är! Är imponerad av allt ni åstadkommer! Inne i huset, utanför och all fantastisk odling. Mysiga gräsklippare! Fortsatt lycka till med allt! Glad Påsk!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi går all-in som vanligt 🙂 tack!

 4. Profilbild för Elisabet dohnfors
  Elisabet dohnfors

  Vitlöksvatten? Det var något för mig nytt! Hur gör man det? Gissar att man pressar vitlök men hur mycket behövs, och hjälper det mot flera av kålmarodörerna?????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Under bilden på citronträdet på det här inlägget är ordet vitlöksvatten länkat till bloggen där jag hittade ett recept.

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.