mercadona

Mercadona är den bästa mataffären!

Mercadona är Spaniens motsvarighet till ICA, men väldigt mycket bättre, i våra ögon.

Faktum är att butikerna är så bra att vi längtar tills att vi ska handla. Och inte nog med det, i romanen jag försöker skriva så etablerar sig Mercadona i Sverige!

Det är ett familjeföretag som har följande affärsmodell.

“Achieving a Sustainable Agri-Food Chain, which people want to exist and feel proud of, led by Mercadona, and with ‘The Boss’ (the customer) as its lighthouse”.

Du kan läsa om företaget på deras webbplats. 

Varför Mercadona är så bra

Många faktorer är det som gör oss så sugna på att handla på Mercadona:

 • de fokuserar på mat, hygienprodukter och husdjursprodukter (kläder, fritidsartiklar etc finns inte på Mercadona)
 • de har mängder med glutenfritt och väldigt tydligt uppmärkt med andra speciella innehåll såsom sockerfritt, laktosfritt etc.
 • bra priser på bra grejer, även om allt så klart inte är billigt
 • frukt & grönt är väldigt fräscht
 • rent
 • rymligt
 • trevlig och oftast engelsktalande personal
 • billigt och gott rödvin
 • deras egna produkter är riktigt bra
 • kassorna har utrymme för att packa ner varorna i lugn och ro
Rent, snyggt och praktiskt i kassorna.

Vad de kan göra bättre:

 • ta in mer av färska örter
 • ta in halloumi
 • ta in riktigt gott och saltat smör
 • hålla manuella fisk- & skinkdiskarna i separata rum för att erhålla en fräschare lukt i butiken
 • ta in mer veganskt såsom ost och pålägg t.ex.
 • större parkering så husbilar får plats

Dessa punkter är i och för sig inget som är unikt för Mercadona, det är något alla matbutiker i Spanien kan göra.

Mercadona nu i Portugal

Mercadona har i år börjat etablera sig i Portugal, det finns i skrivande stund ett antal butiker i området runt Porto och förhoppningsvis kommer det butiker på andra ställen runt om i Portugal. Snart.

Mercadona i sig är en anledning att besöka Spanien 🙂

Bilderna har jag hämtat från Mercadonas pressrum. Och nej, det är som vanligt inte något samarbete eller sponsrat inlägg, vi bara älskar Mercadona!

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

14 svar till ”Mercadona är den bästa mataffären!”

 1. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Vi älskar också Mercadona, igår handlade vi lycksaliga på vår första denna turen. Jag gillar att man hittar i butikerna då de är arrangerade likadant överallt och deras utbud. Personalen är fantastiska och blir det kö så vips öppnas ny kassa. Deras bröd är fantastiskt för att inte tala om deras kött. Kyckling och Kalkon finns i massor av nya styckdelar och är billigt. Som du sa, deras rödvin är gott och billigt… James Webb en wirre för under 6 €

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Åh så ni är i Spanien nu! Hoppas våra vägar möts på vägen, hade varit kul, tycker vi 🙂

 2. Profilbild för Kors och Tvärs

  Här på Algarve kusten har vi inte sett till dem ännu Vi sa så sent som igår ”nej nu är det dags att åka över till Spanien så vi kan handla på mercadona” Så i veckan som kommer, kan vi äntligen botanisera i hyllorna igen!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Nej, de finns än så länge bara runt Porto. Härligt att ni snart är på spansk mark igen!

 3. Profilbild för Laila Hogström
  Laila Hogström

  Hemmablind förstås men vår ICA Maxi i Kungälv är bara så bra men Mercadona i Aguilas kan vi verkligen rekommendera, bla för en stor plan parkering där det får plats 10 husbilar och fler om det behövs och fina rena toaletter för den som är i behov av denna facilitet. Stor ljus affär med allt som vi behöver. Vi är här i 7 månader och arbetar.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt att husbilar får plats där och vad skönt att ha en Mercadona nära när ni stannar på samma plats så länge.

 4. Profilbild för Elsa
  Elsa

  Visst är Mercadona butikerna fina men, vi måste komma ihåg att vi är i Spanien som turister och de har sina traditioner och matvanor att värna om, Vi kan inte komma hit här och styra och ändra. Saluhallarna är ju det bästa de har här med en härlig mix av kött, fisk frukt och grönsaker, inget som luktar ofräscht där är vi ofta och handlar fisk mm. Varför handlar alla husbils bloggar om vad det kostar och allt ska vara billigt??? allt från mat till ställplatser det är en så tråkig svensk mentalitet, särskilt när vi kör runt i stora dyra husbilar. Jag tycker man ska dela upplevelser som du så fint gör, men inte diskutera vad som är billigt. Billigt är dåligt, prisvärt är BRA:)

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi betalar gärna för både mat och ställplatser, men vi berättar vad det kostar och gör jämförelser och vi är väldigt ödmjuka över möjligheten att nyttja gästfriheten. Vi styr o ställer inte, vet inte vad du syftar på. Om du menar att jag gärna t ex sett halloumi i sortimentet så handlar det ju mer om att jag saknar det, det är inget krav! Jag hyllar butikerna så känner inte igen mig i det du skriver. Vad andra husbilsbloggar handlar om kan jag inte stå till svars för, men vi gillar att skriva om olika saker i vår livsstil, som t ex vad saker kostar eftersom det är en av de vanligaste frågorna vi får.

 5. Profilbild för Marianne
  Marianne

  Njut av det spanska utbudet! Du vill ju inget annat än radera ut skillnaderna. Att varken smör eller färskost är gångbart i en spansk matvarubutik beror på att en stor andel av befolkningen är laktosintolerant. Njut också av den underbara doften av färsk fisk och uppskuren skinka. Det är matglädje och inspiration. Till er alla som är intresserade av det spanska köket och spansk mattradition rekommenderas boken Culinaria Espana. Tyvärr går den bara att köpa antikvariskt men är en guldgruva om man vill utforska spanska råvaror och spansk kokkonst.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi njuter av massor och uppskattar så mycket, dock inte fisk och skinka, jag är vegetarian. Laktosintolerant spåret är intressant eftersom det finns metervis av yoghurt, mejeriefterrätter och färskostar.

   1. Profilbild för Marianne B
    Marianne B

    Ja, det exploderade mejerivaror i spanska mejeridiskar för cirka 15 år sedan. Därefter en kraftig tillbakagång och nu ett stort utbud av alternativa produkter tillverkade av havre, soja, mandel etc. Även ett stort utbud av laktosreducerade. Den spanska laktosintoleransen beror på att man aldrig (utom i de landskap som gränsar mot Frankrike) haft boskapshållning som vi i norra Europa. Däremot tillverkning av fastost (get/får) som efter lagring är laktosfri eller kraftigt laktosreducerad. Man har alltså inte utvecklat nordbons tarmenzym, lactras.
    Även om man är vegetarian är boken jag rekommenderade läsvärd. Den ger en inblick i de olika regionernas odlingsmässiga och kulturella förutsättningar. Den innehåller också recept och inspiration inte minst när det gäller grönsaksrätter.
    Själv är jag både ärftligt laktosintolerant samt mjölproteinallergiker. Spanien är för mig ett paradis att både handla råvaror i och att kunna gå på restaurang. Det senare en omöjlighet i mjölkmaffians Sverige. Här nere är dessutom personal på ”spanska” restauranger välutbildade när det kommer till laktos, mjölkprotein och gluten.
    Underbart att ni funnit en livsstil ni trivs med. Glöm heller inte att spanjoren har längsta medellivslängden i Europa.
    Med bästa hälsningar
    M

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Tack för din förklaring. Jag har varit förvånad över det enorma mejeriutbudet redan förra året då jag förväntade mig mer av det Medelhavska köket, men då nu jag varför. De är grymma på glutenfritt, älskar det då jag väljer bort gluten sedan 5 år. Jag väljer bort mejeriprodukter, utom ost och smör. Kanske därför jag saknar riktigt bra sådana produkter här. Men saknad är inte farligt 🙂 Är jätteglad för alla havre- & mandelbaserade produkter. Nyfiken, bor du i Spanien?

 6. Profilbild för Marianne B
  Marianne B

  Men, Anna, vad skall du med smör till när det finns vegetabilisk olja? I vårt hushåll används den till allt från smörgås, bakning, stekning, fritering etc… intressant att ibland reflektera över sina val.
  Ostdiskar i Spanien är verkligen innehållsrika. Det är bara att testa. Rena får/get/ko eller blandningar. Fasta ostar, vit- eller grönmögel. Älskar doften även om jag inte kan äta dem. Lycka till med att finna dina favoriter i matlandet Spanien.
  Medelhavs? Ja, för mig är det i allra högsta grad Mercadonas utbud av färska produkter. Tyvärr smyger utbudet av färdigmat in även här även om halten av socker/salt/konserveringsmedel är lägre än i Sverige.
  Lyx att även ha tillgång till manuella charkuteriet, bröd- och fiskbutiker. Veckomarknaden blir allt mindre lokalt förankrad i utbudet. På många orter ett turistjippo men fortfarande kan man finna lokalt producerade grönsaker.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   För jag älskar smörsmaken helt enkelt 🙂 Och ja vi reflekterar massor över våra aktiva val som du säkert märkt när du läser bloggen.

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
33°C / 15°C
36°C / 17°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.