minimera mera

Minimera mera – vårt varför nr. 7

Om vi bygger ut kan vi ha en matsal så vi slipper äta i köket när vi har gäster. Nästa hus måste ha ett rum till, så barnen har ett eget rum när de besöker oss. Jag vill ha en hemmabio eller ett hemmagym. 

Här är några exempel på uttalanden som vi och andra tänkt och sagt genom åren. Alla ”kräver” större bostad. Nu gör vi tvärtom. Vi minimerar både yta och mängden prylar.

Jag har aldrig varit intresserad av att leva i historien, i det som varit. Jag lever nu och framåt. Vill lämna plats för nya tankar, reflektioner och upplevelser mycket hellre än att fastna i gamla minnen.

Vår husbil har en extra säng, man kan bädda upp den där matplatsen är. Vi kan alltså ha någon/några som sover över i bilen. Men det står inte ett tomt rum och väntar på besök. Vi använder matplatsen som det är tänkt mestadels, men har möjligheten att förändra en plats vi använder flitigt till att vara en övernattning för någon.

I samband med flytten till husbilen har vi sålt och gett bort i princip allt vi äger. Allt utom 5 kartonger och en piedestal. Ärvda finserviser, IKEA vaser, kläder, elektroniska prylar.. ja allt är sålt. Sådant vi har använt, men framför allt sånt vi inte har använt. Efter hand som sakerna burits ut från lägenhet och förråd har vi bara känt större och större lättnad. Vilken fantastisk process!

En god vän som är bra på att minimera sa ”Leva enkelt kräver svåra beslut” – och ja så är det. Och tvekar en på om en ska sälja/ge bort en sak så kanske den ska sparas. I alla fall till nästa resning. Det finns ingen anledning att forcera processen.

Vi vill minimera mera

Det är vårt sjunde svar på frågan varför vi flyttar till husbilen permanent. Tänk att prylar kan väga så mycket och då menar jag inte fysisk vikt. De tar så mycket energi bara genom att finnas. Det är en ny känsla jag inte upplevt förut. Så häftigt! För oss handlar det mestadels om att ägandet inte fyller någon funktion. Självklart är vi glada om vi kan bidra till en bättre miljö, vi gör miljöriktiga val så ofta vi kan. Men minimera mera med vårt synsätt handlar om att äga färre saker. Inte vara omringad av saker hela tiden.

Det vi köper är däremot ofta inte det billigaste, särskilt inte när det gäller tekniska saker. Vi har höga krav och väljer att lägga mer pengar på det vi köper. Däremot behöver inte allt köpas. Man kan t.ex. hyra istället.

Vårt förra boende, bilden, var en avstyckad gård i Vimle. När vi flyttade därifrån för tre år sedan gjorde vi den första riktigt stora utrensningen av våra saker.

Ny husbil, är det att minimera mera?

Vi förstår att en nyproducerad husbil kanske inte upplevs som ett minimalistiskt move, vi förstår att en begagnad husbil hade varit bättre ur miljösynpunkt och perspektivet återanvändning – vilket vi gillar och anammar i många sammanhang. Men av olika anledningar varken kan eller vill vi ha en begagnad husbil som vår bostad. Här kan du läsa om våra kriterier när vi valde husbilen, skrivet på min andra blogg innan vi startade denna.

Men man kan också tänka att genom att vi bor i husbilen blir det automatiskt färre prylar, av alla de slag. Alltså minimerar vi 🙂 Vi kommer inte ha utrymme att köpa saker för att de är fina. Vi kommer i husbilen vara begränsade av lastvikt, så även det kommer styra våra val och särskilt våra spontana köp.

Färre prylar -> fler upplevelser!

Vill du läsa tidigare inlägg om Varför vi flyttar till husbil, kolla in kategorin Varför?

/Anna

Publicerat:

i:

4 svar till ”Minimera mera – vårt varför nr. 7”

 1. Profilbild för Charlotte

  När jag skilde mig för några år sedan sålde jag huset och gav bort 80% av bohaget, inkl 90% av mina älskade böcker. Det var både lätt och svårt samtidigt. Mest infann sig en lättnad över att varken äga något eller vara tyngd av att ha prylar att förvara.
  Ibland händer det att det går ett litet hugg genom mig när jag tänker på böckerna, som på sätt och vis speglade mitt livs historia. Men blundar jag kan jag se bokhyllan framför mig, vilket kompenserar till en del. Och fortfarande är det skönt med färre prylar.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kan absolut förstå både processen och saknaden. För jag tror absolut att det kommer vara saker som jag framöver kommer sakna från vår rensning. Men den saknaden står jag ut med. Och är det något som jag inte står ut med så köper jag det. Tar nytt beslut helt enkelt. Tack för att du berättar!

 2. Profilbild för Ewaluvan
  Ewaluvan

  Känner så väl igen känslan och gör ”utrensningar” lite då och då. Oftast går det till loppisar av olika slag, men försöker också att ge bort till kompisar och familj

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Roligt att ge bort också. Men vissa saker känns skönt att sälja istället. Utrensning är gött!

Vädret

Ourique, PT
24°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.