läsandet då nu och framöver

Mitt läsande då, nu och framöver!

Det finns så fantastiskt mycket intressant att läsa! Bloggar, artiklar, nyheter, personliga berättelser.. och böcker! Med telefon och läsplatta har jag alltid tillgång till det jag vill läsa. Ändå läser jag mindre än förut.

Läsandet då

Innan telefonen kom in i mitt liv läste jag bara böcker och vissa artiklar i dags- och veckotidningar. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av att läsa allt som finns tillgängligt. Så just nyheter har jag aldrig läst särskilt mycket.

När jag upptäckte skrivandet och bloggandet för 10 år sedan och alla andras fantastiska bloggar så läste jag jättemycket bloggar. Jag lärde känna nya människor via bloggandet och jag kommenterade och var aktiv. Byggde relationer, flera av dem aktiva än i dag.

Och jag läste en massa böcker, som periodare, men alltid när jag var ledig. Att försvinna in i handlingen i en bok och utesluta allt annat som händer omkring mig är bland det bästa jag vet. Det gjorde jag oftare och i längre perioder förut. Jag läste varje ledig minut, om det så bara var när jag var på toaletten.

Läsandet nu

Men jag är fortfarande lika dålig på att läsa nyheter, jag har en man som skämmer bort mig med att berätta vad som hänt utöver de pushnotiser jag får i telefonen på de stora händelserna som jag försöker hänga med i.

Idag läser jag inte mycket bloggar alls. Jag har tröttat på många bloggar för jag vill inte ha reklamen i form av samarbetsinlägg etc. Mina kommentarer besvaras inte (jo vissa gör!) och de jag har kommenterat hos kommer inte till min blogg och säger hej. Det blir en envägskommunikation som inte är min grej. Jag saknar den gamla bloggosfären. Jo, jag älskar förändringar men inte om de i mina ögon inte är åt rätt håll. Jo, det finns bloggar som jag fortfarande läser, men det är många färre än vad det var tidigare.

Jag saknar bokläsandet. När jag läser en bok stannar tid och rum på nåt sätt. Jag går helt in i boken och då får jag inte ha så mycket annat planerat för då blir jag frustrerad om tiden inte räcker till att läsa. Idag måste jag planera in att läsa böcker för att det ska bli av. Även mitt arbete med att skriva bok måste planeras in. Instagram och Netflix ska få mycket mindre utrymme. I alla fall vissa dagar. För Instagram är idag det som bloggar var förr, för mig i alla fall – mycket dialog och nya relationer skapas. Netflix är det som böcker var förr, många timmar med verklighetsflykt. Så jag vill inte ersätta det helt, men jag vill variera inflödet – jag vill läsa mer!

Läsandet framöver

Frigörandet av tid för läsning är igång! Jag har rensat i mitt RSS-flöde, så jag inte storknar när jag går in där. Tidsplanen för min egen bok ligger längre ner på listan men jag har skapat förutsättningar för ett störningsfritt skrivande när jag väl finner tid och ro för det. Jag kommer börja läsa i en ny bok redan ikväll!

Bloggar kommer jag nog alltid att läsa, fast jag behöver rensa mer och tillföra nytt. Har du tips på bloggar inom områdena minimalism, nomad, husbil, vegetarian/vegan samt livsstilsbloggar som INTE har inriktning på mode, smink och träning?

Jag är övertygad om att tillgången gör mig mätt. Att det digitala ger mig ett överflöd och då backar jag undan. Nu vill jag ta kontrollen och välja vad jag ska läsa mer aktivt.

Känner du av några förändringar i ditt beteende när du har i princip obegränsad tillgång av intressant innehåll att läsa?

Publicerat:

i:

12 svar till ”Mitt läsande då, nu och framöver!”

 1. Profilbild för Sandra Jönsson

  Jag lägger också ogärna ner tid på att läsa nyheter, även om mitt jobb som skribent och social media marketer ”tvingar” mig att hålla mig uppdaterad. Jag ska alltid vara redo att lämna en omvärldsanalys, och dessutom hjälper en aktiv omvärldsbevakning mig att bygga upp mina e-tidningar bättre, upplever jag. Samtidigt försöker jag aktivt jobba med att prioritera vad jag vill läsa, och som svar på din fråga ”Känner du av några förändringar i ditt beteende när du har i princip obegränsad tillgång av intressant innehåll att läsa?” skulle jag säga att den obegränsade tillgången gör mig disträ, att jag inte lägger ner den tid och omsorg jag skulle vilja lägga ner på till exempel skönlitteratur. När uppmärksamheten väl har blivit splittrad är det svårt att samla sig igen. Så är det i alla fall för mig.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja, precis så, det blir liksom för mycket, jag blir också disträ och splittrad och vet inte vad jag ska välja. Så förstår precis vad du menar. Tack för kommentar och välkommen hit Sandra!

 2. Profilbild för Fredrik
  Fredrik

  Håller med dig! För 5-6 år sedan kunde både frugan och jag gå och lägga oss en timme tidigare bara för att vi hade en bok som väntade. När vi går och lägger oss nu blir det med en platta för Netflix eller med mobilen och scrollar Instagram eller Facebook. Jag saknar också att läsa böcker!!! Jag har försökt ersätta det med bloggar om sådant jag tror ska intressera mig och har börjar följa bloggar om foto, sport och husbilar. Dock har vanan att scrolla Instagram satt sig så när jag väl kommer ihåg att öppna Feedly finns där så mycket att jag knappt orkar kolla igenom allt. Jag har dessutom märkt att jag har svårt att koncentrera mig på en bok nuförtiden när jag väl bestämmer mig för att läsa. Instagram och Netflix kräver inte så mycket hjärna utan man scrollar på, gillar nån bild och läser några kommentarer. Att se något spelas upp framför ögonen är inte så krävande som att läsa orden i en bok. Det är hemskt att säga det men det digitala har gjort mig förslappad!
  Kanske pratar emot mig själv nu men hittar du bra bloggar om minimalism eller annat om livsstil så vill jag veta 😉
  Folk som han i SVT’s Cowboykåken eller ”Kalles sex liv” är kul att se. Hade varit kul att läsa sådant med!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Skönt att jag inte är ensam 🙂 Men samtidigt är det tråkigt att vi blir förslappade av allt det digitala, men så är det för mig oxå, i alla fall i det här avseendet. För det digitala gör mig mer rapp i jobbet, mer nyfiken och mer social (om jag väljer att använda det digitala när jag är själv). Det gäller att hitta balansen. Men också tålamodet, för när jag börjar läsa en bok så tröttnar jag snabbt numera. Men igår läste jag i 3 timmar, så nu är jag inne i en ny bok!

 3. Profilbild för Gunnar F Novik

  Kommer ihåg hur det var redan för drygt 30 år sedan, när jag började på JHG. Efter att ha läst mängder av nyhetstexter före jag blev journalist, blev jag efter snarare trött på att konsumera mer nyhetstext än det jag fick i mig för yrkets skull. Istället accelererade mitt bokläsande då. Idag har jag dragit ner på det mesta. Precis som många andra läser jag kortare texter, eftersom det finns så mycket att ta del av. Bilderna blir allt viktigare. Men.
  En god bok att försvinna i är nästan lika bra som att spela fotboll för mig (eller att gå i en storstad och fotografera och träffa människor). För då försvinner alla distraktioner i det vanliga livet.
  Tyvärr ser jag allt sämre och det är knöligare att läsa på nära håll. fast när jag väl gör det är jag verkligen just där, men all koncentration på plats. Känns bra.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja de där böckerna, de är så viktiga. För mig också. Glad att jag skrev det här inlägget för det fick mig att tänka efter och faktiskt känna efter vad jag vill läsa. Och böcker är det jag vill läsa mer av. Började på en igår kväll 🙂

 4. Profilbild för Nathalie Sjögren

  Intressant, det får mig att fundera. Jag har också läst mycket förr men sedan internet kom glömde jag bort böckerna lite. Nu har jag kommit tillbaka till att läsa mer och ta bort saker som instagram och fb och att titta på tv. Då hinner jag också skriva mer. För jag märker att ju mer jag läser desto mer sugen blir jag på att skriva själv.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Det är så lätt att bara svänga med i allt som händer. Viktigt att stanna upp ibland 🙂 Ja, läsning ger skrivinspiration, helt klart!

 5. Profilbild för Kors och Tvärs

  För några år sedan kunde jag plöja ”tegelstens-romaner” i parti och minut. Men sedan jag gick in i den berömda väggen hösten -16 kan jag inte läsa mer än kortare artiklar. Koncentrationen finns liksom inte – hur gärna jag än vill. Kan läsa samma sida flera gånger och ser ändå inte vad det står….. Jättetråkigt! Nu tänkte jag prova med en läsplatta, få se om det går 😀
  Kram

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Åh vad tråkigt! Fungerar ljudböcker? Jag har svårt för det, somnar bara.. hahah. Hoppas läsplatta funkar, Roger är jättenöjd med sin Kindle, jag kanske köper en sån i framtiden, men nu har jag travar med böcker jag vill läsa ut först.

   1. Profilbild för Kors och Tvärs

    Ja ljudböcker fungerar, men visst somnar jag ifrån den ibland. Å andra sidan är ju det perfekt när man har en ”vakennatt” och inte sover av div orsaker 😀

    1. Profilbild för webbtanten
     webbtanten

     Hahah, ja då är det ju grymt bra att lyssna *snark*

Vädret

Ourique, PT
25°
Växlande molnighet
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.