Det fanns ingen som helst ventilation i vårt hus. Det är ganska vanligt att husen som har några år på nacken i Portugal är dåligt ventilerade.

Eftersom vårt hus dessutom luktade illa av brandrök från den öppna spisen så ville vi göra ventilationen så snart som möjligt. Men att borra igenom väggarna för att få in ventilrör är inget för oss, så det jobbet gav vi till Fernando.

Vi köpte, på Leroy Merlin, ventiler för in- & utsidan samt ett långt rör som kunde kapas av Fernando till önskad längd, då vi inte alls visste hur tjocka väggarna är. Till badrummet köpte vi en fläktventil, som vi drar igång med ett snöre. Den fungerar inte förrän elen är kopplad, men fläkten sitter på plats och självdraget fungerar även utan el.

Delarna till rumsventilation, röret som ska koppla ihop utegallret med inomhusventilen saknas i bilden

De ventiler vi köpte är alltid öppna. De går inte att stänga. Myggnät på både ventilen på insidan men också på utsidan. En kan väl aldrig överdriva när det gäller att skydda sig mot mygg och spindlar inomhus tänker jag.

Ventilerna sitter högt upp på väggarna, snett över fönstren samt är placerade på ytterväggar som ligger under tak. De kommer med andra ord inte vara utsatta för regn.

Kostnader

€ 85,- för material till fyra rumsventiler, köksfläktsventil (fast inte själva köksfläkten) samt en badrumsventil. Kostnaden för arbetet vet vi inte då det är ihopslaget med flera andra saker. Men kanske en timme per ventil är ett riktmärke. Och vi vet ännu inte vad vi betalar per timme, då vi fått ett paketpris.

Oavsett om vi är i huset eller inte så blir det nu ventilerat hela tiden. Det känns riktigt bra för både huset och vår inomhusmiljö! Målningen gör vi när vi ändå målar om rummen efter hand.