aubergine recept

Receptsamlingar för att underlätta att äta i säsong

För att underlätta för mig själv när det gäller att äta i säsong så har jag gjort receptsamlingar, uppdelade per gröda, av mina sparade recept.

När det är skördetider för en specifik grönsak så äter vi ju den extra mycket och då vill vi gärna ha så stor variation som möjligt. Dessutom behöver en del kanske förädlas för att ätas senare, för att vi inte hinner äta upp det innan det riskerar att bli dåligt.

Urvalet

Så då fyller de här receptsamlingarna en viktig funktion för mig. Recepten är som regel alltså inte mina. På varje recept framgår vilken källa det. Sen kan jag ha tweakat det för att passa oss.

Jag har gjort avvägningar om receptet hjälper mig att äta upp skörden, ibland har jag valt bort recept som inte gör någon skillnad för det är en alldeles för liten mängd i. Men vissa recept är så bra att jag kan göra dem många gånger under skördetiden och då spelar mängden ingen roll.

Vill också säga att jag inte hunnit prova alla recept än samt att det inte finns kött eller fågel i något recept.

Recepten innehåller lite olika information, en del tillagningstid, ibland antal portioner och ibland även näringsinnehåll. Allt det styrs av vad som kommit med vid importen från webbplatsen där receptet ligger.

Recipe Keeper

Recipe Keeper heter programvaran där jag sparar recept jag hittar. Det är samma programvara som ger mig möjligheten att spara ner utvalda recept i en ”kokbok”. Jag väljer dock att kalla det receptsamling eftersom det inte är mina egna recept.

Jag håller på att göra receptsamlingar för tomat, paprika, chili, zucchini, butternut, gurka också. Dessutom gör jag en med alla tillbehör och varianter som jag har av tacos.

Något för dig?

Eftersom jag älskar att dela med mig så hoppas jag att det här även är intressant för någon annan. Kanske det finns fler som äter i säsong och behöver inspiration för specifika grönsaker?

Du får här aubergine-recept om du vill ha, så du kan se hur jag gjort. Länken öppnar dokumentet på Dropbox, du kan välja att ladda hem det eller spara det på ditt egna Dropbox konto (om du har det).

Tips!

Grönsaker A-Ö är en bok av Paul Svensson som är uppbyggd per gröda och där finns massor av information samt några recept per gröda.

Publicerat:

i:

20 svar till ”Receptsamlingar för att underlätta att äta i säsong”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Paul Svenssons Grönsaker A-Ö känner jag till. Numera har jag knappt en enda kokbok från att ha haft snudd på 300 stycken. Vi gav bort till biblioteket i kommunen vi bodde i innan vi flyttade, de fick ta vilka de ville ha och så fick vänner, bekanta ta för sig av allt det gottiga i pappersform. Tre kokböcker kom med till Madeira. Biblarna som vi kallar dem, Anne Willans kokkonsten, Mat från Balkan (nästan bara vegetariska recept) och så en liten samling på det. Sedan har vi egna recept.
  Jag är som vanligt imponerad över din ordning, din struktur i allt du företar dig. Hatten av igen och tack för att du delar med dig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi gav också bort allt innan vi flyttade. Använder de digitala recepten bara, samt att jag kollar i mormors gamla recept ibland. Dina biblar känner jag inte till, får kolla upp dem! Delar så gärna med mig!

 2. Profilbild för Kraka

  Jag älskar kokböcker. Men det blir ju mest att bläddra i, när jag behöver ett recept blir det från nätet. Aubergine är gott, men jag har inte försökt odla själv. Tänkte försöka odla squash nästa sommar.

  Ha en bra tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nätet är en fantastisk inspirationskälla för recept. Aubergine kräver växthus i Sverige. Zucchini ger massor av skörd så då är det bra att ha en massa recept på lut 🙂 Kommer en receptsamling för det med som du kan spara ner om du vill.

 3. Profilbild för Susjos

  Jag är också imponerad av din ordning och reda! Jag är väldigt dålig på det, hihi!
  Kul var det att följa recepten i matkassen ”Hello Fresh” som vi provade , så skönt att alla ingredienser fanns med i kassen, förutom salt och olja.
  Ha en fin dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är sån 🙂 Jag har andra egenskaper som inte är så lysande… Kan tänka mig det var kul med hello Fresh. Detsamma!

 4. Profilbild för Znogge

  Så smart och vilket bra sätt att hålla ordning på recepten. Förr var det ju kokböcker som gällde men numera hittar jag det mesta via nätet. Dock är jag lite dålig på att spara ner recepten vilket så klart är dumt…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag gillar verkligen det verktyget. Och receptsamlingarna gör sökningen enklare 🙂

 5. Profilbild för Micke

  Frugan har en kokbok från sin barndom som jag också nyttjar idag, omräkningar för vikter finns där också vilket ju är bra att ha när man inte har en våg att tillgå.
  Men egna recept har vi ju också i en mapp, bra att ha till hands, speciellt de till bakmaskinen. 😉

  Ha nu en fin dag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Recept kan en inte få för många av 🙂 Detsamma!

 6. Profilbild för Ditte

  Kul att du hittat ett bra sätt att samla recept.
  För egen del vill jag allra helst fortfarande ha böcker med vackra bilder till recepten och satsar lite pengar på det. Men det ena utesluter ju aldrog det andra. Just bilderna tycker jag är viktiga när jag blir inspirerad av matlagningen..
  Paul Svenssons bok är riktigt bra och med många vackra bilder. Äter då och då på hans restaurang på Fotografiska och det är alltid gott.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja appen är riktigt bra. De här samlingarna är ett komplement jag kan ha nytta av vid skörd. Kul att äta på hans restaurang!

 7. Profilbild för Ditte

  PS . Förtydligande. Tycker att du också fått till fina bilder men det är just att bläddra i en bok som jag verkligen gillar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är inte mina bilder annat än på försättsbladet. Allt innehåll i recepten kommer automatiskt från webbplatserna de är hämtade.

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Nog är det så att de flesta recept googlar jag fram på nätet. Förr hade jag massor med kokböcker men i flyttröjet skänktes de flesta till Second Hand. En del med riktigt vackra bilder har jag sparat. Tyvärr är jag dålig på att spara ner bra recept, får nog kolla lite närmare på programvaran.
  PS. Många bra tips har jag fått av dig. De kan vara värda ”en kopp kaffe eller två”.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas du gillar programvaran 🙂 Kul att du får tips av mig! Tack!

 9. Profilbild för Veiken

  Ja är helt ute när det gäller kokböcker. Jag har några hemma, men dom samlar mest damm, tyvärr. Nätet och min ”höft” står för recepten vilket är dumt för jag kommer aldrig ihåg hur jag gjorde! Jag skulle vilja ha lite mer av din ordning och reda!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar ordning och reda, och delar gärna med mig av den 🙂

 10. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Säsong får man tänka på, stora pris och kvalitesskillnader.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag tycker det är viktigt att äta i säsong också för grönsakerna är ju framdrivna på ett annat sätt då.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.