registrera svenskt körkort i portugall

Registrera svenska körkort i portugal

Vi kan använda vårt svenska körkort här i Portugal tills det går ut. Men det behöver registreras hos IMT. Så här gick den, för oss utdragna, processen till.

Eftersom vi numera bor i Portugal så behövs våra svenska EU-körkort registeras här i Portugal. Det ska ske inom 60 dagar från det att en flyttat hit, alltså fått sitt s.k. stjärnpapper. För oss skulle det med andra ord varit gjort i augusti förra året, vilket vi verkligen försökte, men det gick så där…

Onlinetjänst borttagen

När jag googlade om detta i somras så hittade jag information på engelska hos IMT samt en onlinetjänst för att registrera sitt EU-kört. Den sidan är nu borttagen.

Men eftersom vi hann använda onlinetjänsten innan den togs bort så fyllde vi i alla fält och laddade upp bilagorna. Vi båda fick ett mejl som bekräftade att de tagit emot våra ansökningar och skulle kontakta oss.

Sen kom det ett mejl till mig om att det saknades ett läkarintyg. Men eftersom vi inte ska byta körkortet till ett portugisiskt så ska det inte behövas. Vi ska endast registrera vår portugisiska adress i deras system. Till slut fick jag ett mejl om att min registrering inte längre fanns kvar då intyget saknades. Roger fick inget sådant mejl.

Då ringde jag istället, men hamnade bara i telefonsvarare med portugisisk information. Jag chansade och hamnade till slut hos en person som först inte ville prata engelska. Men jag försökte på portugisiska att berätta att jag ville registrera mitt svenska körkort. Då fick jag faktiskt svar på knackig engelska. Så till slut förstod vi varandra. Hon lovade återkomma med besked men gjorde aldrig det.

När semestermånaden (augusti) passerat gjorde jag ett nytt försök. Kontaktade IMT på en mejlladress jag hittade och fick då veta att jag ska registrera mitt residency hos IMT på mitt lokala kontor, inte online. För oss innebär det en tur till Beja. Så jag kontaktade dem via ett formulär fö att boka tid så vi inte åker i onödan, men fick aldrig något svar.

Roger däremot fick sitt kort registrerat, redan via online-tjänsten vi först använde. Så det handlade väl om vilken handläggare en fick. Han hade tur. Det kom ett kuvert med handskriven adress och en stämplad A4 med info om att hans portugisiska recidency är noterat registrerat hos IMT.

Ny information online

Eftersom vi inte haft vägarna till Beja så har det inte blivit av att jag åkt till IMTs kontor där för att lösa detta på plats, vill ju som sagt inte åka i onödan. En dag gick jag in på imt.se igen och då fanns det ny information online för hur en ska registrera sina EU-körkort (eller egentligen är det adressen som ska registreras) hos IMT.

Jaha, nu kan det göras online igen, eller i alla fall via mejl! Vad bra tänkte jag! Men. jag fyllde inte i det formuläret de länkar till där eftersom vi inte har en skrivare och jag ville få iväg det snabbt. Använde den bekräftelsen jag fått i förra onlinetjänsten samt skickade med alla bilagor i mejlet. Sen väntade jag på svar… Men det hände inget den gången heller. Kanske för att jag inte fyllt i rätt dokument (fast jag gjort det en gång tidigare).

Besökte IMT i Beja

I veckan skulle vi till Beja så då ringde jag dit för att se om jag bara kunde komma utan att boka tid (speciella regler under pandemin på många ställen). Men jag kunde inte förstå vad de sa i telefonen och det fanns ingen på plats om kunde engelska tydligen. Blev för första gången faktiskt ganska otrevligt bemött.

Med hjälp av en portugisisk vän och bilkörsskolan i Ourique fick jag beskedet att det bara var att åka dit och ta en nummerlapp och vänta. Så det gjorde jag i onsdags.

Ingen förbokning krävdes, när jag kom dit knackade jag på dörren och en vakt öppnade. Jag förklarade mitt ärende så gott jag kunde och visade Rogers dokument så han förstod vad jag behövde hjälp med. Han gav mig en nummerlapp och ungefär en timme senare ropades mitt nummer upp.

Jag blev insläppt och anvisad till en plats där en person satt på andra sidan plexiglaset. Hon kunde engelska! Tror det hade löst sig ändå, för hon behövde inte prata så mycket med mig. Jag visade henne Rogers dokument och sedan gav jag henne mitt körkort, stjärnpappret och NIF-pappret. 10 minuter tog det kanske, men när jag gick därifrån hade jag också ett stämplat dokument som jag kan visa upp ifall jag blir stoppad av polisen när jag är ute och kör.

Så. Om du flyttat hit och behöver registrera ditt körkort, gå till ditt lokala IMT direkt och få det löst på plats. Så slipper du allt mackelimeck som jag haft med detta. Kan du portugisiska är det nog inga problem att få hjälp vid kontakt med IMT, men dessvärre var språket den stora barriären för mig. Sen påverkade pandemin och ändrade rutiner hos IMT så klart. Men jag tror inte de läste mina mejl skrivna på uruselt portugisiska och på engelska. De valde nog att ta tag i andra mejl istället.

Men nu är jag glad och jag fick ingen utskällning för att jag inte gjort det tidigare.

Bilden visar korridoren där vi med nummerlappar väntade. Vackert men iskallt hus. Tacksam jag hade vinterponchon med mig trots att det var över 20 grader ute.

Publicerat:

i:

8 svar till ”Registrera svenska körkort i portugal”

 1. Profilbild för Tricia Pimental
  Tricia Pimental

  Your experience was much like many we had in our years in Portugal. Persistence is the key to success! Special thanks for the photo of the lovely azulejo-lined hallway. And yes, I could feel the chill you mentioned from here.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Must say that persistence is the key to success even in Sweden 😀 A little too dark inside the house, but yes, the hallway is beautiful.

 2. Profilbild för Birgitta Strand
  Birgitta Strand

  Tack för trevlig läsning.
  Du som gillar inläggningar lär prova detta.
  Eivors syltade squash och paprika, så gott

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det ska jag leta upp, tack

 3. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Min upplevelse när jag skulle registrera det svenska körkortet här var helt olik din/er. I och för sig så var det före pandemin! Men allt gick väldigt lätt och fort. Vi åkte till Santarem och kom tydligen i senaste laget då det var en mycket long kö utanför det lilla gamla kontoret. Det har sedan dess byggts ett helt nytt stort och modernt kontor.
  Allt gick dock väldigt fort och jag fick dokumentet /beviset i handen direkt och kunde åka hem med ett färskt tillstånd.
  När ni sedan skall skaffa portugisiskt körkort så rekommenderar jag er att göra detta via motorklubben ACP som fixar allt från läkarbesök och även fotografering så att ni bara behöver besöka ett ställe. Detta till en kostnad som, om jag inte minns helt fel var 52€. På en vecka hade jag kortet i brevlådan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hade jag gått direkt till IMT i Beja och inte jagat online-lösningar (pga pandemin) hade det ju gått lika smidigt för oss, för när jag väl gick det gick det ju fort och bra. 😀

 4. Profilbild för Åsa

  I Lissabon är det ofta flera timmar kö på IMT. Den slapp jag som tur var!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppla det var en upplevelse du hade när du bytte till ett portugisiskt körkort.

Vädret

Ourique, PT
25°
Växlande molnighet
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.