Vi äter ju i säsong, så det som går att skörda äter vi mycket av. Och just nu är det ingredienser till salladsmix som gäller. Och vi äter det till allt.
Tack vare polytunneln har jag flera olika salladssorter och det växer sallad lite överallt i odlingslådorna, det är ju så otroligt lätt att dra upp från frö och att så lite varje månad gör att det alltid finns god sallad att plocka, de hinner inte bli beska. Det är en enorm skillnad mot att köpa plantor på marknaden som jag gjort tidigare.
Salladsmix
Det finns ju att köpa i affärerna, såna där påsar med flera olika sorter av sallad och örter i. Färdigt blandat bara att hälla upp på tallriken. Superbra tycker jag, men jag köper ju inte, utan jag har en perfekt burk (Tupperware) för det. Det är två delar och den innersta har hål i botten så överflödigt vatten kan rinna bort från salladen och ligga i botten och ger då även en extra kyla.

Så jag går ut och skördar, sköljer, blandar och lägger i burken som åker in i kylen. Där håller sig salladen fräsch i flera dagar och det är lätt att ta en näve till vad en nu äter. Att det tar lite tid att ”köpa påsen” här i vår trädgård hör liksom till.
Det här finns i vår salladsmix burk just nu:
Ruccola
Det finns massor av ruccola i salladsmixen, det är så ofantligt gott med den lite skarpare smaken som ruccola har.

Blonde, grön sallad
Gröna och krusiga blad som jag bryter av underst på plantan, det går så klart att ta upp hela plantan och lägga i kylen, men jag tycker det är bättre att låta plantorna stå kvar i odlingslådan. Jag plockar det jag känner för och förvarar i salladmixburken.
Russo, röd sallad
Även den röda krusiga salladen har jag, har även ett par huvuden med släta blad, vet inte om de fröna låg i samma påse eller om det var en annan fröpåse. En mycket tilltalande färg på sallad. Även dessa plockar jag blad underifrån på plantan.
Asiatisk sallad
En spretig och rödfärgad sallad, som när den fått växa till sig lite smakar pepparrot. Växten i sig är så vacker så den har jag sått mycket av och den finns lite överallt i våra planteringar nu.

Koriander
Ingen salladsmix utan koriander, och det kan jag ju skörda nästan året om här. Jag har några plantor som är på väg att gå i blom och så har jag några som precis börjar växa till sig.
Persilja
Jag har två stora plantor med persilja, de är ju perenna och jag kan plocka när det passar mig. Några blad är gott att ha i salladsmixen, men inte för många, smaken tar lätt över.

Spenat
Har skördat spenat hela vintern till olika rätter samt även lagt i frysen. Nu skördar jag och lägger i salladsmixen.
Det är alltid gott att även blanda i våra soltorkade tomater från förra året och gärna lite hackad lök också. Men det beror ju på vad salladen ska användas till för maträtt, vilka extra ingredienser vi lägger i.

30 svar till ”Salladsmix skördar vi mycket nu”
Så fräscht och gott! Smart sätt att ”handla” på. 🤗 Jag fick aldrig för mig att köra igång kallsådd med sallat, så vi får tåligt vänta tills det finns något att skörda här. Kram!
Ja det är ett smart, bra och gott sätt 🙂 Tids nog så. Kram
Vilken perfekt och fräsch salladsmix. Vi äter ofta en sådan men här kommer den från påsen så klart. Rucola tycker jag är väldigt gott och den ger en lite pikantare smak. Koriandern däremot kommer inte ens ner i kundkorgen. Smaken är som baken 😉
Önskar en fin skärtorsdag!
Kram
Älskar salladsmix, ruccola är väldigt gott och vi älskar ju koriander så det är ju bra vi har mycket av det. Detsamma, kram
Så gott med sallad direkt från landen, mums! Burken verkar vara superbra för att förvara sallad i,
Tupperwere har många fiffiga prylar.
Stefan brukar alltid ha några olika sorters sallad och jag hämtar där, jag har så lite plats hos mej och Harry gillar också grönt så det skulle kanske inte bli något kvar till mej 🙂
Kram
Det är en magiskt bra burk! Perfekt att ha tillgång till Stefans odling. Kul att Harry gillar grönt! Kram
Så härligt fräscht med egenskördad sallad. Och viken smart förvaringsburk.
Har tänkt på dig och din onda tand. Hur gick det igår hos den nya tandläkaren?
Kram
Det är superfräscht! Tack för din omtanke Anita! Det blir en lång historia det här med tanden. Berättar mer på lördag. Jag mår okej i af. Kram
Jag brukar köpa en sådan påse på Mercadona ibland men egenskörd slår allt.
Vilken bra förvaringsburk till den med.
Kram Carin
Det har du helt rätt i, egenskörd slår allt. En perfekt förvaringsburk. Kram
Vilken vansinnigt fräsch & fin sallad ni har! Härligt!! 😋Och visst är det trevligt när man har en bra och praktisk pryl som salladsburken? Nåt som verkligen förenklar i vardagen. Den typen av prylar gör mig glad.
Det låter helt perfekt att kunna skörda koriander i stort sett hela året – det skulle vi uppskatta. Även om vi mer har koriandern i matlagning än i sallad. Men visst är persilja 2-årig? Och blir sämre i smaken efter blomning. 🤔 Så har jag förstått det. Vi brukar odla slätbladig persilja som vi dels verkligen gillar smaken på och dessutom är den så mycket lättare att skölja (om det skulle behövas). Vilket påminner mig om att jag nog borde så persilja nu. Tack för att du triggade mitt minne om det. 👍
Riktigt härligt är det både med skörd och smart förvaring, för ja, förenkling gillar jag med. Det är superhärligt med skörd nästan hela året. Den kämpar lite i hårdaste värmen, men annars så. Jaha, är persilja två-årig? Hade jag ingen aning om. Då får jag så ny nästa år 🙂 Det är den slätbladiga som gäller här, har inte sett krusig variant. Varsågod 🙂
Gomorron!
Så härligt att kunna skörda dina olika salladssorter sådär 🙂 Njutbart verkligen!
Personligen älskar jag alla varianter av sallad, och det är så gott att mixa olika sorter 🙂
Kram!!
Det är verkligen njutbart! Kram
Mmmmm krispigt fräscht och gott =)
Japp, exakt så.
Om en stund går jag ut och sår vår första salladsmix…
Mums! Det går ju fort att få fram några blad att skörda så snart njuter du av din egen salladsmix på tallriken!
Sallad är gott och att plocka sin egen känns alltid extra fint. Tyvärr gillar jag inte alls ruccola och jag skriver tyvärr eftersom jag verkligen skulle vilja tycka om den salladssorten. Precis som med paprika. Men alla kan inte gilla allt även om det vore önskvärt. Men ni gillar den och blandar den med alla möjliga andra sorter. Det är ju bara att gratulera och glädjas med er.
Kram
Jag äter mycket ruccola och mycket paprika, så där har vi olika smaker. Som du säger så kan inte alla gilla allt. Du gillar säkert sånt jag inte gillar också 🙂 Kram
Blandsallad är riktigt gott men hos oss får den komma från påse i affären. Annars blir det mycket spenat och jag gillar ruccola medan Lars gärna avstår. Koriander är en riktig otäcking men troligen något man älskar eller hatar. Hur som helst förstår jag att du odlar mängder med sallad, så gott och härligt!
Spenat är också väldigt gott. Haha, koriandern är verkligen älskar/hatar gröda. Glad vi båda gillar den här i hushållet.
Härligt Anna, så gott och fräscht med en god sallad. Gillar också sallad på påse i butikerna. Köper det då och då och har till lunch. MEN din salladsodling är underbart fint. Älskar ruccola! ja jag gillar all sallad.
Så fina bilder som illustrerar inlägget också.
Kramar!
Väldigt smarrigt med salladsmix tycker jag också. Tack, kramar
Så fräscht och gott det ser ut med alla härliga salladsblad! Eftersom vi inte odlar så handlar vi, och då blir det oftast max en sort åt gången … Gillar bland annat spenat och machesallad.
Det är väldigt gott med salladsmix. Machesallad har jag aldrig fattat grejen med 🙂 Får kanske prova odla egen så jag får smaka igen.
I love the look of the Asian salad. Did you grow it from seed?
Spinach – I have also harvested through the winter but now it is starting to flower. 🙁 and I can’t buy more plugs. I’ve tried to grow from seed but it doesn’t germinate. Do you grow from seed?
Yes now I grow everything from seed, I did not have any success with the plugs last year. Which I am grateful for – because this spring is very strange and I have a lot in the polytunnel to put out where others are eaten or struggle. The spinache season is soon over, its getting to warm.
Men Mums!! Den där blandsalladen ser väldigt fräsch och god ut. Köper liknande ibland i påse men hållbarheten är inte bra så tyvärr blir dom snabbt dåliga. Brukar hålla påsen öppen och sen lägger jag en bit hushållspapper inuti som kan suga bort fukten. Kanske att det funkar till viss del men en tupperwareburk som du använder ska jag nog testa. Har en liknande i gömmorna någonstans 😉 Tac för tipset och påminnelsen. Tänk vilken lycka ändå att plocka sin egen sallad.
Nyplockat håller längre än den köpta så klart. Har precis fyllt burken idag igen. Bra tips med hushållspappret tänker jag. I burken hamnar ju fukten i botten och det bidrar nog till att det håller längre. Hoppas det funkar bra för dig i din burk med!