Sommarens sallader

Vi äter sallad året om men det blir mer under sommaren, och nu går vi här också så sakteliga in i hösten även om vi fortfarande har temperaturer över 30 grader på dagarna.

Idag vill jag dela med mig av en del av de sallader vi ätit som huvudrätt i sommar, eller rättare sagt vad jag brukar använda för ingredienser i våra sallader. Är så krispigt och gott, och går ju att variera i oändlighet. Det var väldigt längesen jag slutade äta sallad på bara gurka, tomat och isbergssallad 🙂 Inte ens när jag har sallad som bara en del av en måltid blir det enbart de grönsakerna.

Det finns dock en hel del grönsaker som jag inte har med i mina sallader, men som jag äter i andra sammanhang. Ex. stjälkselleri då jag inte gillar den rå. Inte heller svamp då jag hellre använder svamp till andra rätter.

Har så klart fokuserat på att använda de grönsaker som jag kunnat skörda i trädgården, säsongstänket är viktigt för mig. Jag tänker jag kan plocka fram det här inlägget när jag är sugen på en sallad och behöver bli inspirerad. Kanske du med?

Gurka, lök, oliver, sallad, cashew, zucchini, tomater och en aioli.

Önskar jag fotat mer dock..

Ingredienser jag varierat med i sommar:

  • aubergine; grillad eller som baba ganousch
  • basilika; rå, som sås med olivolja eller som pesto
  • bondbönor: förvällda
  • broccoli; rå och marinerad i soya eller kört frasig i airfryer
  • butternut squash; stekt och karamelliserad med lök
  • cashewnötter; rostade i stekpanna
  • fetaost; rå smulad eller grillad i paket
  • granatäpple; rå
  • gräslök; rå
  • gullök; rå eller grillad
  • gurka; rå eller i tzatziki
  • koriander: rå eller som koriander & chilifräs
  • kålrabbi; stuvad eller grillad
  • malaberspenat; späd och rå
  • morötter; rå
  • mozzarella
  • mynta; rå
  • oliver; marinerade Alentejo-style
  • paprika; alltid rå
  • potatissallad
  • quinoa, kokad (ibland i buljong)
  • rädisor; råa
  • rättika; picklade
  • rödbetor; råa, kokta eller stekta
  • rödlök; rå eller picklad
  • salladsblad av olika varianter
  • sötpotatis; grillad eller stekt i tärningar
  • tomater; råa, grillade och torkade
  • vitkål; pizzasallad, stuvad eller grillad
  • zucchini: rå eller grillad
  • ärtskott; råa
riktig mat
Sallad, picklade rödlök, airfry:ad broccoli, morötter, cashew och paprika
Stuvad kålrabbi, gurka, tomater, potatissallad, fetaost, sallad och zucchini.
Ärtskott, sallad, tomater, stuvad savoykål, mandel, broccoli och picklade rödlök.

Jag kryddar ofta sallader med färska örter om jag har, annars är oregano eller italiensk salladskrydda stora favoriter. Oftast gör vi ingen salladsdressing utan använder bara en riktigt god olivolja, salt, peppar och smaksättningskrydda. Men det händer det blir en aioli till eller så blir det kladdigt nog med tzaziki eller potatissallad.

Har du några favoritingredienser i dina sommarsallader?

Publicerat:

i:

18 svar till ”Sommarens sallader”

  1. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

    Oh, så mycket gott du visar!
    Jag är inte vegetarian, men äter väldigt lite kött, så sallader har varit perfekt över sommaren.
    Dessutom älskar jag stekta grönsaker, så det blir det mycket av året runt.
    Tack för inspiration och frestande bilder!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul att kunna inspirera! Stekta grönsaker är väldigt gott, men jag gillar grillade bättre 🙂

  2. Profilbild för Äventyret framtiden

    Vi äter också mycket sallad och då inte enbart som ett komplement till annan mat utan en som sallad till huvudrätt. Då behövs det vara lite mera än gurka, tomat och sallat. I stort sett så använder vi också liknande ingredienser som ni gör. Kycklingsallader är också populära här hos oss. Det blir lite kylskåpsstädning vid varje salladstillagningen. Beroende på vad som finns i skåpet så ser middagen ut .
    Tack Anna, för fina inspirerande salladsbilder. Konstaterar samtidigt att vi har likadana glas att dricka ur 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Sallad är gott som huvudrätt (det är det jag fokuserat på inlägget) men även som tillbehör till ex. paj (som är en favoriträtt i det här huset). Kylskåpsrensning är absolut något jag gör också när vi ska äta sallad, men faktiskt nästan varje dag oavsett vad jag ska laga så använder jag rester i första hand. Vi har inget matsvinn alls. Kul att kunna inspirera! IKEA är bra på glas 😉

  3. Profilbild för Ingrid

    Det ser verkligen läckert ut! Man blir riktigt sugen och sommartid är sallad väldigt gott som huvudrätt om man har de rätta ingredienserna.
    Tack för inspirationen!
    /Ingrid

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja sallad kan vara en riktigt höjdare om en tar ut svängarna lite 🙂 Kul att kunna inspirera.

  4. Profilbild för BP

    Dregel, dregel! Riktiga aptitretare. Vi äter också sallad året om. Med detta sagt så är det en otroligt stor skillnad att köpa sallad, tomater, gurka under vintertid här i Sverige jämfört med Sydeuropa. De smakar liksom precis ingenting här. Å isbergssallad är ett BIG NO NO.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Nä fy isbergssallad är inte gott, bara vatten och ingen färg. Och ja, det är en stor skillnad på smakerna. Särskilt när en dessutom odlat det själv. Men det gör jag ju inte hela året, så njuter mer av sallader som huvudrätt på sommaren.

  5. Profilbild för znogge

    Numera tycker jag att man kan variera sallader i det oändliga och även här var det länge sedan vi åt en vanlig och ganska så tråkig sallad. Isbergssallad är jag inte alls förtjust så den köper vi aldrig. Gurka i sallad tycker jag är ganska så tråkigt för smakmässigt tillför det inte mycket. Det brukar bli lite gott och blandat av det som vi har hemma helt enkelt.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Isbergssallad är ofta besk tycker jag. Visst går det att variera i princip hur mkt som helst och toppen att använda det en har hemma och göra en kylskåpsrensning.

  6. Profilbild för Micke

    Ser ju riktigt gott ut det där, en god sallad är ju inte helt fel om man säger så.
    Här köper vi lite sådant ibland och blandar till det så det passar vår smak, gott gott.

    Ha en fin afton.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      En sallad kan vara helt suverän men också väldigt smaklös. Kul att testa sig fram till nya favoriter.

  7. Profilbild för Ditte

    Även vi äter mycket sallader och ofta innan maten, som förrätt. Ibland matigare salllader och då till middag eller lunch-
    Härligt inspirerande bilder.
    Mycket av det du har med finns hos oss också. Och ingredienserna i en sallad ska ju också helst vara en smakförhöjare. Jag lagar mycket asiatisk mat och ofta blir också salladerna inspirerade därifrån.
    ”Papayasallad” en thailändsk favorit men det finns hur mycket som helst att välja på. Vill jag ha en matigare sallad kan kyckling ingå eller färska skaldjur.
    Isbergssallad köper vi aldrig. Men jag picklar gärna rödlök och gurka och låter dem ingå ibland-
    Fetaost och vattenmelon i sallad gillas ockås som tillbehör till en grillad rätt-

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack! Ja det kan ju bli väldigt smaklöst om det inte finns något med lite mer smak i. Papaya sallad låter väldigt gott, men det växer inte i min trädgård. Mangosallad är också väldigt gott men det har jag inte heller i trädgården. Fast visst köper jag mango ibland (men då blir det oftast inte i sallad den hamnar).

  8. Profilbild för Carita

    Härliga tips! Sallad är ju verkligen så mycket mer än bara tomat, gurka och isbergssallad.
    Nötter, aubergine, paprika, fetaost, olika bär – går att variera i det oändliga.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Bär är också gott i sallad, inget jag brukar ha faktiskt. Men torkade tranbär hade jag ofta i sallader förr, så det ska jag nog köpa igen.

  9. Profilbild för Elisabeth Bengtsson
    Elisabeth Bengtsson

    Hej, härliga sallader du gör. Jag bor i Lissabon och tycker grönsakerna smakar så mycket mer här än i Sverige. Gurkan är inte så vattnig här. Vi äter inte kött men kyckling och fisk/skaldjur. Jag brukar koka quinoa, matvete eller andra korn och blanda i salladen och ha det som huvudrätt.
    Tack för dina tips!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är gott med sallader och visst smakar grönsakerna bättre här när vi kan äta grönsaker som fått mogna klart på plantan. Just det, guinoa äter jag också i sallader, lägger till i listan, tack för påminnelsen! Matvete kan jag inte äta pga gluten.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
15°
Mestadels molnigt
06:5220:11 WEST
FreLörSönMånTis
24°C / 11°C
24°C / 11°C
24°C / 11°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.