Sötpotatis odling, skörd & förädling 2021

Sötpotatis är en gröda jag längtat efter att odla, vi älskar att äta sötpotatis på så många olika sätt.

Det går inte att odla sötpotatis i Sverige (vad jag vet i alla fall) då utvecklingstiden är lång och plantorna älskar värme. Första gången jag såg en sötpotatisodling var på Madeira. Då bestämde jag mig för att odla det så fort jag flyttat utomlands, nån gång i framtiden. Och nu bor vi i Portugal och jag har odlat sötpotatis för första gången!

Odling

Det finns flera varianter av sötpotatis. Vi gillar bäst den med just skal och stark orange färg inuti. Så när jag köpt en sån i affären så la jag den till hälften täckt i jord och lät den gro. Det tog 3 månader innan jag fick ”snippar” att plantera, så först i juli stoppade jag ner plantor av favoritvarianten.

Den lila varianten med ljust kött är också goda, men smakar mindre. Jag fick en näve med snippar från vänner i byn. Dessa planterade jag 17 juni. När jag tjuvkikade efter 3 månader såg jag inga potatisar alls. Så hade inte höga förväntningar på skörden. Läste någonstans att någon hade kapat av all blast när den liksom tog över, så det gjorde jag också.

Vattnade varje dag på sommaren och slutade vattna när det närmade sig skörd.

En sålåda med sötpotatis

Skörd

När jag skördade den 3 december fick jag tre små och två stora potatisar av favoritvarianten (de andra tog sig inte ordentligt vid planteringen). Av den lila sorten fick jag många fler, men ändå väldigt lite med tanke på hur många plantor jag satt. De flesta potatisarna var små och avlånga men jag fick även några större!

Otvättade ligger de vid elementet och sätter smaken.

Förädling & matlagning

Den orange varianten äter vi gärna rå. Gör dippstavar och dippar gladeligen i en cashewröra med vitlök. Den lila är inte god att äta rå, men den är väldigt god som bakad (på grillen eller i ugnen). Dessutom steker eller ugnsrostar jag gärna sötpotatis, äter varm men låter det också svalna för att ha i sallad. Mos ska vara gott, men det har jag inte provat. Har tidigare gjort sötpotatisbröd, så det kommer det kanske bli framöver också.

Delade potatisarna, olivolja och salt på, in i 225 grader i 30 minuter. Serverades till grillat och coleslaw. Mums!

Lärdomar till nästa år

Jag behöver läsa på mer om hur jag ska förbereda jorden. En sålåda kommer jag fortsätta avsätta för denna favoritgröda och förhoppningsvis blir skörden större nästa år.

Ska dra igång produktionen för att få snippar mycket tidigare så de hinner få ett välutvecklat rotsystem innan jag planterar ut i april, när frostrisken är över.

Även om skörden var liten – så är den verkligen naggande god, en enorm lyx med egenodlat och lite extra lyxigt att kunna skörda sånt jag längtat efter att odla.

Publicerat:

i:

,

4 svar till ”Sötpotatis odling, skörd & förädling 2021”

 1. Profilbild för Susann Noring
  Susann Noring

  Hej Anna! Kul att hitta en sötpotatisodlare till. Skall verkligen följa hur det går med din odling, även om det så klart skiljer sig enormt mellan förutsättningarna för dig och mig som odlar i en låda strax norr om Halmstad! Det går att odla sötpotatis i Sverige – förutsatt att det blir en varm sommar, och så får man lägga över fiberduk på hösten när nätterna börjar bli svala. Har både köpt plantor och drivit upp sticklingar inomhus för utplantering i maj någon gång beroende på vädret. Känner att de varmaste somrarna har det blivit bäst skörd. Så klart!
  Jag får inte sådana jättepotatisar som man kan köpa i affären – funderar på om jag gödslar för dåligt. Eller så kanske man skall göra som du skriver – klippa bort en del av blasten. Om du har mer information om detta är jag jätteintresserad, har inte hittat så många amatör-sötpotatisodlare.
  Längtar till våren när det är dags igen!
  Drömmer om att flytta till Portugal, men har för mycket som binder oss i Sverige – båda kära saker som familj, och tråkigare saker som ekonomi.
  Tack för en kul blogg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej, kul att du hittat hit! Spännande att odla sötpotatis i Sverige. Jag har inte mer information än, men förhoppningsvis kan vi nästa år berätta om en bättre skörd och åtgärder jag gjort då. Jag har redan snippar i ett glas i köket ;). Ekonomiskt är det för oss billigare att bo här än i Sverige, så länge en undviker de mest populära områdena är huspriserna skäliga. Än så länge.

 2. Profilbild för Lena Clausen
  Lena Clausen

  Hej Anna, jättekul att läsa om ert liv här. Jag bor i Cabanas de Tavira och har de senaste åren odlat den orange sötpotatisen. De började i juni 2019 när vi skulle till Sverige, vi hade en potatis över. Slängde ner den i jorden bara (röd lerjord har vi). I september var vi tillbaka och oj vad det hade vuxit ovan jord. Någon måste bad senare skördade vi. 6 stora potatisar växe runt den ursprungliga. INGEN bevattning alls under sommaren
  Lycka till!!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej! Tack för att du delar med dig. Men om jag inte vattnade så hade plantorna dött. Har ju dem i sålådor ovan mark och vi har mkt torrare än vad det är i Tavira. Kanske jag inte ska vattna varje dag däremot. Tack!

Vädret

Ourique, PT
24°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.