Sötpotatis är en gröda jag längtat efter att odla, vi älskar att äta sötpotatis på så många olika sätt.

Det går inte att odla sötpotatis i Sverige (vad jag vet i alla fall) då utvecklingstiden är lång och plantorna älskar värme. Första gången jag såg en sötpotatisodling var på Madeira. Då bestämde jag mig för att odla det så fort jag flyttat utomlands, nån gång i framtiden. Och nu bor vi i Portugal och jag har odlat sötpotatis för första gången!

Odling

Det finns flera varianter av sötpotatis. Vi gillar bäst den med just skal och stark orange färg inuti. Så när jag köpt en sån i affären så la jag den till hälften täckt i jord och lät den gro. Det tog 3 månader innan jag fick ”snippar” att plantera, så först i juli stoppade jag ner plantor av favoritvarianten.

Den lila varianten med ljust kött är också goda, men smakar mindre. Jag fick en näve med snippar från vänner i byn. Dessa planterade jag 17 juni. När jag tjuvkikade efter 3 månader såg jag inga potatisar alls. Så hade inte höga förväntningar på skörden. Läste någonstans att någon hade kapat av all blast när den liksom tog över, så det gjorde jag också.

Vattnade varje dag på sommaren och slutade vattna när det närmade sig skörd.

En sålåda med sötpotatis

Skörd

När jag skördade den 3 december fick jag tre små och två stora potatisar av favoritvarianten (de andra tog sig inte ordentligt vid planteringen). Av den lila sorten fick jag många fler, men ändå väldigt lite med tanke på hur många plantor jag satt. De flesta potatisarna var små och avlånga men jag fick även några större!

Otvättade ligger de vid elementet och sätter smaken.

Förädling & matlagning

Den orange varianten äter vi gärna rå. Gör dippstavar och dippar gladeligen i en cashewröra med vitlök. Den lila är inte god att äta rå, men den är väldigt god som bakad (på grillen eller i ugnen). Dessutom steker eller ugnsrostar jag gärna sötpotatis, äter varm men låter det också svalna för att ha i sallad. Mos ska vara gott, men det har jag inte provat. Har tidigare gjort sötpotatisbröd, så det kommer det kanske bli framöver också.

Delade potatisarna, olivolja och salt på, in i 225 grader i 30 minuter. Serverades till grillat och coleslaw. Mums!

Lärdomar till nästa år

Jag behöver läsa på mer om hur jag ska förbereda jorden. En sålåda kommer jag fortsätta avsätta för denna favoritgröda och förhoppningsvis blir skörden större nästa år.

Ska dra igång produktionen för att få snippar mycket tidigare så de hinner få ett välutvecklat rotsystem innan jag planterar ut i april, när frostrisken är över.

Även om skörden var liten – så är den verkligen naggande god, en enorm lyx med egenodlat och lite extra lyxigt att kunna skörda sånt jag längtat efter att odla.