lägga oliver i blöt

Lutfisk i blöt? Nej, men oliver!

På min namnsdag (9 december) ska en lägga lutfisken i blöt enligt svensk tradition. Vi gjorde inte det.

Istället gjorde vi en annan blötläggning, nämligen av oliver! Grannens oliver. Vi har ett flertal olivträd, men de har inte gett någon direkt skörd i år. De få frukter vi fått är väldigt små. Träden är nog ganska unga och de behöver beskäras. Jag gjorde en del förra vintern, men behöver göra mer. Så troligen får vi dålig skörd även nästa år då frukten kommer på förra årets grenar. Förhoppningsvis skapar jag förutsättning för att kunna skörda tillräckligt för att pressa egen olivolja samt att lägga in några kilo oliver framöver.

Träffat närmsta grannen

Snett mittemot vårt hus finns ett stort hus med en härlig trädgård. Där bor det dessvärre ingen. Men ägaren kommer på helgerna ibland och på semestern. I onsdags var första gången vi träffades. Vi var ute och jobbade i trädgården och de körde förbi, men stannade för att välkomna oss. I bilen fanns ägaren (en kvinna något äldre än oss), hennes syster och svåger samt systerns två barnbarn. Vi fick veta att ägaren är änka och att hon vill flytta till huset när hon slutat jobba om sisådär 3 år.

Branca (som ägaren heter) är väldigt bra på engelska och sa att vi kan låna trädgårdsverktyg om vi vill, bara be Fernando som har nyckel. Då frågade jag om jag möjligen kunde få lov att ta lite oliver från grenarna som hänger över muren ut över vägen, eftersom våra är så små. Självklart sa hon då.

Så i torsdags (Anna-dagen) gick jag dit och började plocka. När de kom ut i trädgården efter en stund öppnade de grinden och föreslog att jag skulle plocka inne istället, där frukterna är större. Sagt och gjort, jag plockade kanske 3-4 liter av stora, svarta och vackra oliver!

En skatt – som jag plockade hos grannen vi precis mött för första gången.

Oliver i blöt

Det blev alltså istället så att jag la oliver i blöt på Anna-dagen. För när frukterna är plockade och rensade så ska de ligga i blöt i 20 dagar för minska bitterheten. Vattnet ska bytas varje dag. Och kranvatten ska inte användas då det är klor i det. Täckte skålen med en tallrik som trycker ner frukten under vattnet.

Så i slutet av året ska jag göra inläggning med vatten, salt, vitlök och oregano, så som det görs här i Alentejo! Har nyligen lärt mig att uppskatta inlagda oliver så nu ser jag verkligen fram emot att äta de jag själv plockat och lagt in.

Publicerat:

i:

, ,

14 svar till ”Lutfisk i blöt? Nej, men oliver!”

 1. Profilbild för FREEDOMtravel

  Låter definitivt mycket godare än lutfisk!! Här ska vi faktiskt fixa lite julmat idag eftersom vi får gäster. De har inte bott så länge i Sverige ska vi försöka bjussa på lite svenska traditioner, även om vi får anpassa julbordet lite eftersom de inte äter fläskkött, men det ska nog bli bra det med hoppas vi 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att få visa lite svenska traditioner för nysvenskar!

 2. Profilbild för Cathinka

  Blir kul att smaka! Jag testade med våra små ynkliga. Hittade ett recept där de först skull vattnas ur i tre veckor, sedan ligga i saltlag för att sedan avslutas med några dagar i en vinägerlag. Eller avslutas, sedan skulle de ju i marinaden:)
  Mina möglade tyvärr i saltlagen. Borde ha tryckt ner dem som du skriver. Nytt försök nästa år????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad trist att dina möglade! Hoppas våra blir goda och inte möglar 😀

 3. Profilbild för Tricia Pimental
  Tricia Pimental

  I am glad that you made the note about the type of water and that it has to be changed every day. We ended up with a nice layer of botulism when we first tried this. Live and learn! As always, I love all your posts. Keep well and beijinhos to you both.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Yes live and learn is a good motto 😀 Thanks, hope you are well in the snow!

 4. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Så härligt med ”egna” oliver! Jag har gjort en sats med Limoncello som ska testas till jul.
  Idag har vi varit på engelsk söndagslunch med allt hos våra portugisiska engelskmän. Ännu en härlig dag med många goa skratt o engelsk ”undervisning/översättning”.

  Givetvis bjuder vi på svensk julbord på julafton med glögg, brunkål o Janssons mm.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mums, limoncello! Ni har goda vänner som bjuder på sitt lands traditioner, kul att ni kan bjuda tillbaka!

 5. Profilbild för Kicki Kleen
  Kicki Kleen

  Hejsan Anna!
  Två av mina döttrar är vegetarianer och själv petar jag in flera mål som är vegetariska i vår kost. Gör en pastej som jag tycker är väldigt god och som är svår att skilja från vanlig leverpastej. Om du tycker om pastej så kan jag gärna dela med mig av receptet.
  MVH
  Kicki

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej! Åh ja, tar gärna emot ett pastej-recept! Saknar Huj! pastejen vi alltid köpte i Sverige.

   1. Profilbild för Kicki
    Kicki

    Hej igen!
    Vad roligt, hoppas att ni kommer att tycka om dig, kanske får höra det så småningom. Sist jag gjorde denna så gjorde jag x4, delade i bitar och frös in. När jag sedan tar fram en bit så brukar jag blanda ner lite havregräddeoch köra med elvispen så att den blir lite mer bredband. Malde även havregrynen till mjöl.
    Nu till receptet.
    1/2 gul lök 1 msk rapsolja
    2 dl havregrädde 1 dl havregryn
    1/2 dl ströbröd 25 g jäst
    1/2 tsk kinesisk/japansk soja
    1/2 tsk salt
    1/2 tsk torkad mejram
    1 krm mald kryddpeppar
    Vitpeppar 1msk hackad purjolök
    1/2 msk gräslök.
    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Jag blandar allt i en matberedare och kör till en jämn smet.
    Smörj en form som rymmer 5 dl och fördela smeten däri.
    Ställ in pastejen i mitten av ugnen och grädda den 1 timma.
    Låt svalna och dela i bitar och frys om så önskas.
    Smaklig spis och God Jul
    Kicki

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Tack så mycket! Har inte hittat kryddpeppar här, så ska be svärmor skicka det nästa gång. Efter det kan jag prova. Sparat ner receptet och ser fram emot att prova. God jul!

     1. Profilbild för Per-Ake Budmark
      Per-Ake Budmark

      Hej,
      enligt sv Wikipedia är kryddpeppar Pimenta dioica som sedan en pt wikipedia även kallas pimenta-da-jamaica och denna produkt finns tillgänglig, bl a hos Continente, fabrikat Margão

     2. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack jag vet den heter pimenta de Jamaica men har inte hittat det. Kollar Continente nästa gång vi är i närheten av en sån affär.

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
34°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 14°C
29°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.