På min namnsdag (9 december) ska en lägga lutfisken i blöt enligt svensk tradition. Vi gjorde inte det.

Istället gjorde vi en annan blötläggning, nämligen av oliver! Grannens oliver. Vi har ett flertal olivträd, men de har inte gett någon direkt skörd i år. De få frukter vi fått är väldigt små. Träden är nog ganska unga och de behöver beskäras. Jag gjorde en del förra vintern, men behöver göra mer. Så troligen får vi dålig skörd även nästa år då frukten kommer på förra årets grenar. Förhoppningsvis skapar jag förutsättning för att kunna skörda tillräckligt för att pressa egen olivolja samt att lägga in några kilo oliver framöver.

Träffat närmsta grannen

Snett mittemot vårt hus finns ett stort hus med en härlig trädgård. Där bor det dessvärre ingen. Men ägaren kommer på helgerna ibland och på semestern. I onsdags var första gången vi träffades. Vi var ute och jobbade i trädgården och de körde förbi, men stannade för att välkomna oss. I bilen fanns ägaren (en kvinna något äldre än oss), hennes syster och svåger samt systerns två barnbarn. Vi fick veta att ägaren är änka och att hon vill flytta till huset när hon slutat jobba om sisådär 3 år.

Branca (som ägaren heter) är väldigt bra på engelska och sa att vi kan låna trädgårdsverktyg om vi vill, bara be Fernando som har nyckel. Då frågade jag om jag möjligen kunde få lov att ta lite oliver från grenarna som hänger över muren ut över vägen, eftersom våra är så små. Självklart sa hon då.

Så i torsdags (Anna-dagen) gick jag dit och började plocka. När de kom ut i trädgården efter en stund öppnade de grinden och föreslog att jag skulle plocka inne istället, där frukterna är större. Sagt och gjort, jag plockade kanske 3-4 liter av stora, svarta och vackra oliver!

En skatt – som jag plockade hos grannen vi precis mött för första gången.

Oliver i blöt

Det blev alltså istället så att jag la oliver i blöt på Anna-dagen. För när frukterna är plockade och rensade så ska de ligga i blöt i 20 dagar för minska bitterheten. Vattnet ska bytas varje dag. Och kranvatten ska inte användas då det är klor i det. Täckte skålen med en tallrik som trycker ner frukten under vattnet.

Så i slutet av året ska jag göra inläggning med vatten, salt, vitlök och oregano, så som det görs här i Alentejo! Har nyligen lärt mig att uppskatta inlagda oliver så nu ser jag verkligen fram emot att äta de jag själv plockat och lagt in.