sova i husbilen

Att sova i husbilen, hur är det egentligen?

Det var något jag undrade över innan, hur det är att sova i husbilen. Nätterna i hyrhusbilen förra sommaren var ju ingen hit då sängen var usel. Jag fascineras verkligen av hur otroligt bra vi sover i FrankieBoy!

Redan första natten som vi sov i vår husbil sov vi riktigt gott. Men jag tänkte det var ett lyckokast orsakat av att luften gick ur oss lite eftersom vi längtat så och äntligen hade fått flytta in.

Men nej, alltså jag sover ruskigt gott. Näst intill varje natt. Fortfarande efter 3 månader. Visst finns det störande element, men att sova i husbilen är bättre än att sova i något av våra tidigare boenden.

Skönt att sova i husbilen

Varför är det då så lätt och skönt att sova i husbilen? Jag tror mycket handlar om att vi är utomhus mer. Vi står ofta intill vatten och får havsluft i lungorna. Vi rör oss mer, cyklar framför allt en del. Men samtidigt kan det inte vara hela sanningen, för när vi bodde i Vimle var jag utomhus mycket och rörde mig faktiskt mer än jag gör nu.

Sängarna är bra i vår FrankieBoy! Vi har även köpt till en extra tjock bäddmadrass på våra sängar för ytterligare comfort. Åh det är så sköna sängar och vi är aldrig stela när vi vaknar på morgonen heller. Men vi hade bra sängar förut också, senast en Tempursäng.

Det jag tror mest på är mängden intryck. Vi upplever så mycket när vi byter vyer. Vi träffar nya människor och vi lär känna nya platser. Dagarna rusar iväg och när vi går och lägger oss är vi alltid ordentligt trötta och klara för vår nattsömn.

Så alla intryck ihop med att vi är utomhus mer tror jag är nyckeln. I alla fall för mig.

När en inte sover gott

Sen finns det så klart en massa orsaker till att en kan ha en kass natt. Här är några exempel vi råkat ut för.

Fåglar

Ja de inte bara skränar klockan 4 på morgonen, de går på taket. I vårt fall så studsar de alltså runt 70cm över huvudet typ. Det vaknar jag av. Dessutom är de inte tysta – så det blir störande. Vi ska köpa en plastorm och lägga på taket, det skrämmer tydligen bort fåglarna från att spatsera där. Ett gissel mindre!

Fest och sång på camping/ställplats

På fredag och lördagskvällar är det ofta fest på campingarna har vi märkt. Det är livemusik blandat med DJ och karaoke. Det senare kan ge upphov till toner som skär genom märg och ben. Ofta kan jag känna mig störd på detta när jag går och lägger mig, men jag somnar ju direkt ändå. Har aldrig vaknat av att det är oväsen på campingar eller ställplatser. Det är ju ganska hårt med att det ska vara tyst mellan ex. 23-7.

Otrygghet

En natt kunde jag inte sova då jag kände mig otrygg. Vi stod helt själva på en golfklubb, i skogen, men ganska nära en väg. Vi hade inte bott i bilen så länge så jag hade inte hunnit bygga upp min grundtrygghet. Jag tyckte jag hörde ljud hela tiden. Att det kom bilar, älgar, björnar, vargar.. ja ni ser.. helt orealistisk rädsla. Men rädsla är inte förståndig, och när jag vaknar mitt i natten tror jag alltid det värsta. Jag har bara känt denna otryggheten den enda natten och det är alltså inte ett problem men jag sov inte gott då.

Regn & blåst

Jag älskar att sitta och kura inne i husbilen när regnet smattrar på taket. Men när det haglar och blåser är det mindre kul. Särskilt om det är på natten och vindarna tar i ordentligt, då går det inte att sova. Jag gillar ju blåst, men det får vara lite lagom på natten 🙂

/Ann

Publicerat:

i:

14 svar till ”Att sova i husbilen, hur är det egentligen?”

 1. Profilbild för Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula
  Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula

  Så intressant att läsa verkligen. Vilken befrielse att hittad det boende man själv trivs med :). Ljuvlig känsla för er :).

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är viktigt att vi trivs där vi bor. Det har vi gjort förut oxå, inga boenden har varit annat än rätt. Då. Nu är det detta som känns rätt. För oss ligger befrielsen i att kunna välja och förändra.

 2. Profilbild för Deciree

  Jag håller med dej om att man verkligen sover gott i husbilen, om man inte klantar sig o ramlar illa som jag gjort nu innan helgen ?Men visst är det skönt o om tiderna respekteras av alla att va tystare efter kl 23 så är alla nöjda. Ni ser ut att ha hittat er plats, o det är i husbilen ☺️Sånt härligt liv också. Ta hand om er.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ajdå hoppas du läker fort! Tiderna efterlevs bra tycker jag, iaf på ställplatserna. Tack, vi stortrivs!

 3. Profilbild för FREEDOMtravel

  Vi har bättre madrasser i husbilen än hemma i båten 🙂 Älskar ljuden från vinden och naturen. Om man känner sig otrygg är det jobbigt. Det händer inte så ofta, men det har vi varit med om.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Helt klart spelar madrasserna stor roll också 🙂 Gillar också naturljuden, om jag bortser från fågelskränandet då..

 4. Profilbild för Kicki Westerberg Ekonomisk PT

  Kan alltid minnas att jag sovit speciellt gott i husvagnar. Måste vara något särskillt som gör att jag går ner i varv där. Iofs sover jag gott överallt med husvagnen har något särskillt. Skönt att ni har hittat tryggheten i en kringresande liv, och sköna sängar. det gör det hela betydligt lättare 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är verkligen många faktorer som kan påverka sömnen. Kanske inte finns EN anledning, utan flera, tillsammans.

 5. Profilbild för Ingela
  Ingela

  Så skönt att det funkar så himla bra med sömnen. Vad bra du beskriver de olika känslorna. Vi har också upplevt lite blandat med sömnen och man lär sig snabbt vad man bör tänka på. Som att den platsen med störst yta och mest ifred inte alltid är den mest ultimata eftersom den också är närmast en väg.. Eller som när vi backade in husbilen långt in mot växtlighet för vi ville åt skuggan. Det var nämligen intelyckat att sova när det låter som någon drar med naglar mot griffeltavla… och man vill inte flytta bilen mitt i natten.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Åh fy för griffeltavla-ljud! Men jag förstår absolut tanken och jag hade kunnat göra likadant. Vi står nog hellre nära en väg, för att slippa stå mitt ibland alla andra. Gillar avskildhet, men inte enslighet.

 6. Profilbild för Rolle o Carina

  Vi började åka Husbil 2005 och då kände vi oss mycket mer tryggare än nu!
  Det har ju tyvärr blivit ett råare samhälle med skjutningar,rån,våld än då!
  Känns ju inte så kul,man undrar hur länge man vågar åka framåt??

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Nu matas vi med alla brott, hela tiden, via sociala medier och annan media. Egendomsbrotten minskar faktiskt. Kolla här: https://www.svt.se/nyheter/val2018/egendomsbrotten-minskar-over-tid

 7. Profilbild för ReiseLinda

  Jag känner igen det med att sova bra i husbilen. Inte bara det, det är som oftast ingen klocka som ringer, så man får de timmar man behöver. Att man får så mycket mera frisk luft och rörelse har säkert stor betydning!
  Vi har haft två dåliga sömnnätter så långt. En på en central ställplats i Würzburg där buskörning och folk först gjorde att vi inte kunne sova och en gatusopare väckte oss 0600… Sen för ett par nätter sen bodde vi bredvid en byggarbetdplats där en grävmaskin och lastbilar jobbade över till runt 0100…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Oj vad trista nätter, sådär ska det inte vara 🙂

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
34°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.