soluppgång

Specifikation för vårt hus

En sammanställning av den specifikation vi använde oss av när vi letade efter vårt hus.

Våra must have

Vissa saker på vår önskelista är viktigare än andra. Har delat upp dem i ”must have” och ”nice to have”. Först ut är de punkter vi känner vi inte kan kompromissa med.

Priset

Vi har ett pristak för ett färdigt hus, så vad priset för huset kan vara styrs av vad huset kräver för renovering och byggnationer.

Läge & omgivningar

Vi vill gärna att vårt hus ligger lantligt, men inte helt öde. Vill gärna ha någon granne samt allra helst cykelavstånd till en mindre by eller stad. Vill inte bo i ett turistiskt område, utan föredrar portugiser som grannar. Vi vill bo så långt som möjligt från Eukalyptus träd (och skog) av brandsäkerhetsskäl.

Avskildhet

Vårt behov av avskildhet behöver tillgodoses. Murar, grindar, staket.. exakt hur det ska se ut har vi inte bestämt, men vi vill kunna vara nakna i delar av trädgården om vi så skulle vilja.

Fristående 1-plan

Huset ska vara fristående. Alltså inget parhus eller radhus. Dessutom vill vi bara ha ett våningsplan i huset.

Internet

Ju mer lantligt huset är placerat desto större risk att mobiltäckningen inte är tillräcklig. Ett hus vi kollade på hade väldigt dålig mobilsignal men det fanns wi-fi inne i huset som hämtades in via satellit. Internet behöver vi definitivt!

Trädgård

Det behöver inte finnas en färdig trädgård, men det ska finnas möjlighet att göra en ordenligt köksträdgård. Att odla vår egen mat är väldigt viktigt för oss, inget vi kan kompromissa med.

Sol

Ett hus vi tittade på var ganska bra, men var omringad av berg och kullar så solen skuggades på morgonen och eftermiddagen/kvällen. Vi vill ha massor av sol och vill själva kunna välja var och när det ska vara skugga.

Frost

Hus som ligger i områden där det är stora risker för nattfrost går bort, då odlingen av egen mat är i fokus. Edit: Denna punkten var vi tvungna att välja bort, då det egentligen bara är Algarve som är frostfritt, och vi vill inte bo där.

Kompromiss: vi har frost på morgonen på vintern, ibland.

Vatten

Fastigheten vi köper ska ha godkänt dricksvatten och tillräckligt mycket mängd vatten för att kunna vattna odlingar (behöver inte vara dricksvatten för det).

Parkering

En plats för Vega behöver vi ha. Det kan alltså inte vara en så liten tomt att hon måste stå på gatan.

Känslan

Oavsett vad som står här i vår specifikation så är känslan den viktigaste. Vi har tittat på hus som klarat alla våra viktiga punkter, men det var inte rätt ändå. Känslan fanns inte där. Så denna punkten är avgörande!

Nice to have

Här kommer punkterna som vi är flexibla med, än så länge i alla fall.

Boendeytan

Vi vill inte ha ett stort hus. Det är viktigt för oss att det är så litet som möjligt. Men samtidigt är det väldigt svårt att hitta små hus. Kanske storleken är något vi behöver kompromissa med.

Utsikt

Att kunna vila ögonen på en vacker utsikt eller dynamiskt hav, ja det är ju drömmen. Men den kostar nog mer än vad vi är beredda att betala. Fast visst vore det riktigt nice!

Solenergi

Vi vill använda solenergi. En del hus har det redan kopplat och det vore så klart himla bra, men vi är inställda på att göra egen installation av både solceller och solfångare.

Edit: vi har solfångare för vattenvärme. Planerar solpaneler på garagetaket framöver.

Kamin

Att ha en kamin i huset vintertid är något som vi skulle uppskatta, beroende på läge så klart. Men verkligen en nice-to-have feature.

Garage

Rogers bilintresse kommer garanterat innebära att en liten Alfa Romeo hittar hem till oss igen i framtiden. Den behöver bo i ett garage. Det behöver inte finnas på plats när vi köper fastigheten, men vi vill ha utrymme på tomten/marken och tillåtelse att bygga det.

Edit: vi utforskar just nu möjligheterna till att få bygga ett garage

Sköna somrar

Att ha riktigt heta somrar där vi bor kanske vi kan överleva, men problemet är att om det är heta somrar verkar det också vara kalla vintrar. Klimatet är anledningen att vill lämna Sverige. Hur mycket kan vi kompromissa med det?

Edit: älskar våra varma somrar med låg luftfuktighet, gillar det faktiskt bättre än den fuktigare värmen i Algarve

Det finns även en checklista som vi har som hjälpmedel den dagen när vi hittat ett hus vi tycker om. Den listan hjälper oss att veta vad det är vi köper.

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.