I lördags var det dags för en dag i MGAP´s regi igen. En hel dag med trädgårdsdesign & inspiration i en skön miljö.
Nu är jag medlem i Mediterranean Gardering Association Portugal! Jag signade upp mig efter att varit med på flera välordnade och välkomnande event av olika slag. Känner mig så välkommen i gänget så det är helt rätt att stödja föreningens arbete med de €40,- det kostar för ett år.
Här är länkar till de tidigare aktiviteterna:
- trädgårdsmässa hösten 2024
- trädgårdskursen del 1
- bilder från Rosie´s och Rob´s trädgård
- bilder från Lugar do Olhar Feliz
Men nu var det alltså dags för del två i trädgårdskursen. Fokuset var trädgårdsplanering & design och trots att jag designat flera hundra webbplatser så kändes det spännande att vara med. I trädgårdsdesign är det ju andra faktorer att ta hänsyn till, som inte alls finns med i arbetet med en webbplats.
Vi var även denna gång hemma hos Rosie och Rob i Olhão, Algarve.

Stämningen var på topp, maten lika god (fick återigen njuta av hennes goda hummus till exempel) och nörderiet fick fullkomligt explodera. Den här dagen slapp vi regnet, så vi kunde spendera flera av dagens timmar utomhus, både på deras sköna och luftiga altan samt så klart bland alla plantor.
Men vi började med teori inne i vardagsrummet. Här är några saker som vi gick igenom.
Ta in platsen
Jag är tacksam att jag inte haft bråttom med trädgårdens design och planering, för jag har verkligen ändrat mig efter att jag sett hur årstiderna, solen, vindarna och skuggorna påverkar olika platser. Det är svårt att upptäcka allt direkt och eftersom Portugal är ett nytt land för mig så har jag åtminstone verkligen behövt erfarenheten. Ni som läser här vet ju hur jag funderat fram och tillbaka med Skogsgläntan till exempel.



Andra faktorer att ta in är vattentillgång, jordtyp, existerande växtlighet, byggnader och framför allt känslan.
Val av plantor
När designen formas så väljs också plantor, eller kanske mer typen av plantor, exakt vilken som ska planteras kan väljas i ett senare skede. Men det gäller att fundera på om plantan ska vara ett stort träd med bred krona som lever länge, en buske som inte hindrar din utsikt (utmed en gång t.ex) och som begränsar ogräset med sin breda bas, en låg perenn som passar utmärkt i skuggan under trädet eller som ska stå för sig själv i stark sol eller om det passar bättre med ettåringar som frösår sig.
Alla planttyper fyller någon typ av funktion, och för att få ut det bästa av det som planteras så är det bra om en tänkt igenom hur växten fyller utrymmet när den växer och vuxit klart.



Relationer
Jéssica Gomes (landskapsarkitekten som höll kursen) talade även om att finna balansen mellan de tre essentiella relationerna mellan plats, planta och person.
I beskrivningen ovan om valet av plantor så är relationen mellan plats och planta tillgodosett. När det gäller relationen mellan planta och person så gäller det att tänka på hur en rör sig i trädgården. Att inte skapa en gång där ingen ändå skulle gå. Se till att det finns plats för lek, äta, njuta.. eller vad målsättningen med trädgården är.

I relationen mellan planta och andra plantor finns det olika strategier. Vi fördjupade oss inte i det men det handlar om att inte plantera växter som inte gillar varandra intill varann. Att växterna som samplanteras inte bara överlever utan stortrivs och att låta självsådda plantor ta den plats de väljer (till viss mån i alla fall).
Designprojekt
När det där teoriblocket var klart var det dags att lämna vardagsrummet och flytta ut på altanen. Där låg det färgpennor och stora A3-ark på det stora långbordet. Nu skulle vi skissa våra designprojekt. Först en presentationsrunda där var och en beskrev sin utgångspunkt och sedan vad de ville förändra. Jätteintressant att höra om allas utmaningar och idéer!


Jag valde att skissa på en liten del av vår trädgård där jag med tiden ändrat vad jag vill ha. Först hade jag tänkt ett långt trappsteg format som en halvmåne, men nu har jag istället tänkt mig en låg häck. Så från att ha funktionen att inbjuda till inträde så stänger jag för genomgången i en del av sluttningen jag har in till köksträdgården.
Platsen är idag täckt med fiberduk och grus. Vilka växter jag ska ha vet jag inte, men det ska inte vara något jag behöver vattna efter etableringen och som gärna luktar gott. Just nu är jag inne på lavendel i en mix med coronilla valentina. Jag har hela sommaren på mig att fundera, men på nästa trädgårdsmässa (18-19/10) ska jag köpa en hel del plantor tänkte jag och då även till den här platsen.
Trädgårdspromenad


Efter lunchen tog vi en promenad genom trädgården, väldigt mycket trevligare än förra gången då vi blev genomvåta av regn. Nu sken solen, grodorna hoppade mellan näckrosbladen i naturpoolen för att hitta den perfekta platsen för att sola och värma sig.





En lista på alla deras plantor fick med i kursmaterialet, så det är bra att kunna sitta och gå igenom i lugn och ro, där står plantans namn på latin, engelska och portugisiska.







Inte helt säker på dessa plantor, men jag tror det är:
- Euphorbia characias
- Cistus crispus
- Pistacia lentiscus
- Coronilla valentina
- Tipuana tipu
- Centaurium erythraea
Den sista är en inhemsk portugisisk palm, som är en buske, inget namn lyckades jag fånga upp där dock.
Avslutning
Vi fortsatte eftermiddagen med att finslipa på våra designprojekt, fortsätta prata med bordsgrannarna och utbyta idéer.
Avslutade sedan sammankomsten med en plantquiz där jag lyckades få 18 av 23 rätt, trots att allt var på latin. Så glad för att jag lärt mig namnet på så många växter.

Lämna ett svar