Twitter vs. Facebook

Vi är en hel del som twittrar i Sverige idag, men det är ännu fler som spenderar tid på Facebook. Sen är det många använder både Twitter och Facebook och till den skaran hör jag. Jag ser en del tydliga skillnader mellan de olika medierna och olika fördelar respektive nackdelar. Vi upplever det säkerligen väldigt olika, dels beroende på oss själva och vår närvaro och dels vad man har för målsättning med att vara aktiv, om man ens har en målsättning. Sedan spelar det självklart jättestor roll vilka vänner man har på Facebook och vilka man valt att följa på Twitter. Det är ju de som gör flödet. På Facebook har jag också två företagsidor, vilket påverkar min uppfattning om Facebook annorlunda än någon som endast facebookar privat.

Vad är skillnaden mellan Twitter & Facebook?
Man sa tidigare att på Facebook umgås du med och håller koll på dina gamla vänner medan du skaffar nya på Twitter. Det stämmer fortfarande, delvis i alla fall. Den i mina ögon största och absolut mest intressanta skillnaden är hastigheten. Allt går mycket snabbare på Twitter. Man tittar inte tillbaka på vad som hänt sen man var inne sist, Twitter är nu. Man svarar inte på gamla tweets (statusuppdateringar/inlägg). På Facebook kan jag kolla tillbaka en bit och se vad som hänt under dagen i mina vänners liv.

Alla använder Facebook, medan det mestadels har varit webb- och mediafolk samt politiker på Twitter, fast det jämnas nog ut allt mer till att beröra de flesta yrkesgrupper. Jag har t.ex.bönder, lärare, kosmetologer, vårdpersonal och charkpersonal i mitt flöde.

Facebook är mer vardagliga och personliga uppdateringar, medan man på Twitter ofta ser uppdateringar som ofta har lite mer tyngd. Men långt ifrån alltid. Det pratas mycket strunt på Twitter också. Blandningen är tjusningen tycker jag.

En annan sak som jag tycker är en viktig skillnad är viljan att dela med andra. På Twitter delas (retweetas) tweets och länkar väldigt intensivt. Man hjälper gärna till att sprida budskap och/eller sökningar av olika slag. På Facebook är den viljan minimal. De som delar på Facebook är ofta twittrare också. Det är min erfarenhet. För att Facebook ska vinna ännu mark för företagarna är det viktigt att delningsglädjen kommer in ordentlig på Facebook också.

På Facebook vågar man nästan inte ”gilla” direkt när någon skrivit något, för det kan ju uppfattas som man är online jämt, men på Twitter uppskattas det när man är snabb med att svara.

På Twitter är det också en ära och en kick för sitt ego när någon väljer att följa en, att det är någon man inte känner är inte konstigt alls. De flesta på Twitter är ju okända för varandra till att börja med. På Facebook är det lite skämmigt att skicka en vänförfrågan till någon man inte ens har träffat. Å andra sidan är det enklare att avfölja någon på Twitter än att ta bort en vän från Facebook. Relationerna är ofta djupare på Facebook, men det är ju väldigt individuellt var man dragit gränsen.

För mig som arbetar mestadels ensam är Twitter utmärkt som fikapaus med arbetskamraterna (tweeps). Inte alls ett alternativ på Facebook, eftersom det sällan händer nåt där på dagtid.

På Facebook kan du spela spel av olika slag. Göra undersökningar med ja/nej frågor t.ex.

Vad är det bästa med Twitter resp. Facebook?

Det är ett fantastiskt intresse för nätverkande på Twitter. Man är välkommen in i alla möjliga och omöjliga diskussioner utan att ha en aning om vad det är för tweeps (människor som twittrar) och tonen är otrolig vänlig på Twitter, har inte sett diskussioner spåra ur så illa som de kan göra på ex. forum och faktiskt också rätt ofta på Facebook. Vill du skaffa dig nya vänner och affärsrelationer – börja Twittra och var personlig så har du snart ett intressant och givande nätverk.

På Facebook känner man sig delaktig i sina vänners liv, fast man inte ses särskilt ofta. Gapet blir inte så stort när man väl träffas. Det är också tryggt att veta vem som läser det man skriver, om man har gjort rätt inställningar. Man kan även välja bland sina vänner vilka som ska se vilka inlägg, inte en funktion jag använder, men förstår att den används rätt flitigt så det är definitivt en fördel.

För mig handlar det inte om antingen eller, jag har glädje av både Facebook och Twitter, fast på olika sätt!

Funktionen där du kan bjuda in dina vänner till olika event används flitigt på Facebook. Själv använder jag den för att samla Twittrare som ska träffas i sommar på tweetup (twittrare+meetup) här i Vimle. Det är en utmärkt kombo av de två sociala medierna 🙂 Dessutom blir det en träff på riktigt – offline.

Nu har jag funderat kring det här inläggets innehåll hela dagen och kommer inte på mer skillnader, men jag tror du har massor att tillföra! Fyll gärna på med dina upplevelser och åsikter i en kommentar!

Som vanligt uppskattas en knapptryckning nedan 🙂

Publicerat:

i:

,

6 svar till ”Twitter vs. Facebook”

 1. Profilbild för Katinka
  Katinka

  Väldigt bra sammanfattning av skillnader och likheter! Jag skulle gärna vilja veta mer om hur trafiken/flödet på Facebook respektive Twitter varierar över dygnet, veckodagarna och årstiden. Tror att det är stor skillnad men det är ju bara en känsla. Någon har kanske forskat närmare?

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Tack! Ja det hade varit riktigt intressant! Hoppas någon som läser Webbtanten kan ge oss en bra länk där vi kan se det. Jag provar att Googla lite också.

 2. Profilbild för @Detter
  @Detter

  https://www.quantcast.com/twitter.com

  Här är lite information om människorna som brukar twitter. Säger inte exakt vilka dagar som är mest/minst trafikerade dock.

 3. Profilbild för Lotta

  Hej

  skillnad mellan twitter och facebook kan jag inte lägga några som helst vettiga synpunkter på då jag har fullt upp bara FB och blogg=)
  Men en sak jag inte gillar på FB är alla dessa spelsaker som kommer upp så fort någon av ens vänner spelar och ”behöver” ngt, jag fattar ju ingenting mer än att jag stör mig lite på alla dessa saker som dyker upp och jag tycker det är synd att ta bort vänner bara för detta men finns det något annat bra knep att bli av med endast dessa saker?
  Din nya blogg är riktigt bra och kul att kolla in även om jag inte är så duktig på sociala medier mm men kanske just därför jag gillar din sida för här förstår jag faktiskt en del av vad du försöker beskriva!
  Kram

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Roligt att du hänger med på Webbtanten! På Facebook kan du ta bort inlägg som dina vänner gör för spel etc. För musen åt höger till ett litet kryss vid inlägget. Där kommer det upp lite alternativ, välj det där du kan välja bort applikationen. Då ser du aldrig mer något av ex. Farmville eller vad dina vänner spelar. Kan inte exakt förklara vad det står, för jag har redan blockerat alla såna saker hos mig så jag får inte upp alternativen just nu. Men säg till igen om du inte hittar det!

Vädret

Ourique, PT
21°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.