utgifter husbilsliv

Utgifter husbilslivet i maj

En redovisning av våra utgifter för husbilslivet i maj.

En av våra åtta anledningar till varför vi gjort den här flytten till husbilen är av ekonomiska skäl. Vi vill lära oss att leva billigt igen och spara pengar, efter några år av ivrigt spenderande. Eftersom jag är intresserad av ekonomi (hade bara ett högt betyg i skolan och det var företagsekonomi) så för jag kassabok. Vi har ett konto där vi betalar våra fasta utgifter med autogiron, sen har vi ett konto var för det dagliga spenderandet.

Alla kvitton sparas tills jag lagt utgifterna i ett Numbers-dokument (motsvarande Excel fast på en Mac-dator) i kolumner.

Våra utgifter i maj månad

Utgifterna för telefon och internet betalar mitt företag, så de syns inte här. Husbilen inget utgift för oss heller, du kan läsa mer om det här.

För fasta utgifter varje månad sätter vi in 2000,- för försäkringar (1000;-), A-kassor (260,-) och CSN (600,-)

Det rörliga har i maj sett ut så här:

Diesel (5326,-)
Vi har kört tur och retur Höga Kusten den här månaden, det syns så klart på dieselkontot.

Ställplats/Camping (1575,-)
Vi har bott mycket hos vänner och på gratis ställplats, det märks.

Gas (1108,-)
Gasutgiften är hög för vi har fyllt på alla tre gasbehållare, men förbrukningen är låg nu.

Mat (4135,-)
Mat är det vi har svårast att dra ner på men vi jobbar på att utvecklas där också

Restaurang (2562,-)
Varit på finrestaurang en gång och sedan är det en hel del lunchmåltider.

Kläder (1300,-)
Klädkontot kommer inte bli stort, men nu behövdes det shorts och kompressionstrumpor.

Hygien (1627,-)
Hygien innefattar schampo, toapapper och sånt, men också och medel till toalett och tankar. Samt skäggvård och klippning.

Nöjen (829,-)
Nöjen är bara snus och lotto 🙂

Extra gött (763,-)
Extra gött är sånt vi egentligen skulle kunna kapa helt, om vi vill. Det är vin, ostbågar, choklad, glass, coca-cola etc. Tycker det är intressant att se hur mkt vi lägger på sånt här, därför ett eget konto. Borde kanske legat på nöjen egentligen.

Husbilen (1529,-)
Sånt vi köpt som har med husbilen att göra. Typ stormlinor.

Övrigt (734,-)
Den här månaden består detta kontot av läkarbesök och mediciner.

Totalt har vi i maj spenderat 23 500,-

Det är mer än vi önskar spendera varje månad, men det är också vår första månad som vi varit så noga med att skriva ner våra utgifter. Ser det bara positivt, nu ser vi direkt vad det är som kostar och kan själva bedöma vad vi vill lägga pengar på. Medvetna val helt enkelt!

Edit: vill förtydliga att vi inte räknar in  värdeminskning på bilen i vår redovisning. Det är ingen utgift utan en ekonomiskt dålig investering, dock vettig personlig sådan hoppas vi. Så om du vill använda våra ekonomiska redovisningar som inspiration så glöm inte räkna in kostnaden för själva bilen.

Tankar inför juni månads utgifter

Vi har semester i juni! Vår första tid efter att vi flyttat in i husbilen som är helt fria att välja vart vi åker, under en längre period än några dagar. Ställplatskontot kommer öka kraftigt. Dieseln minska, vi ska inte vara iväg på så långa turer som i maj. Ingen klippning eller skäggvård inbokad. Däremot är ett besök på Ullared inplanerat så det kommer slå illa mot kläd- och husbilskonto.

Varje månad delar vi med oss vad vi spenderar, och hoppas det kan inspirera!

/Anna

Publicerat:

i:

18 svar till ”Utgifter husbilslivet i maj”

 1. Profilbild för Helena projektsunshine.blogg.se

  Hej, vi är rätt säkra på att ni kommer att utvecklas och hitta ställen att ”spara” pengar på. Att kasta sig loss är en process som tar sin tid. För vår del så har denna omställning bidragit till att vi ändrat våra värderingar. Vi har inga kostnader för hårklippning tex, då vi klipper oss själva (duger gott åt oss). Vi ligger hellre på ankare som är gratis fast det är krångligare med jolle och långt till affärer och annan service. Vi hushåller och klarar oss med våra solpaneler. Det viktiga tror vi inte är vad man har för kostnad rent generellt så länge ekonomin går ihop. Utan att man dokumenterar så man sakta kan se förändringen hos sig själv. Det är sannerligen inte bara en yttre resa man gör, utan även en inre. Kul att få lite inblick i husbilslivets ekonomi.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för pepp! Precis så, vi känner att vi inte har någon brådska, vi har ingen ekonomisk press alls utan tjänar mer än vi gör av med och därför är förändringarna inte akuta. Hellre att de är genomtänkta och aktivt valda, då blir det hållbara, är min övertygelse i alla fall. Ska bli jätteroligt att se tillbaka om några månader och se förändringen. Och sen när vi kommer till Europa, då hoppas vi på större förändringar 🙂

 2. Profilbild för Christer
  Christer

  Det där är ungefär vad vi spendera med på en månad,lite mindre men det är ganska så lika

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ok! Tack för att du delar med dig. Vi ska neråt. Bra mkt mer hoppas vi, särskilt de månaderna i Europa. Men det får ta tid, detta är en process för oss.

 3. Profilbild för Liz

  Intressant läsning! 🙂 Det blir så tydligt vart pengarna hamnar när man delar upp det så som du gjort här ovan. Själv har jag ingen riktig koll på vad jag spenderar under en månad.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja tydlighet är bra för oss, svårt annars att veta vad vi eventuellt kan och vill dra ner på.

 4. Profilbild för Karin
  Karin

  Bra jobbat att hålla koll! Jag har ingen koll… men hoppas se förändring på kontona framöver, då vi har gjort oss av med en av två bilar. Borde göra skillnad även om bussåkande inte är direkt gratis. Cykla är ju nästan gratis!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Tycker det är roligt att hålla koll – då blir det mätbart och sånt gillar ju en siffernörd som jag 🙂 Ja cykla är både roligt, gratis och själsligt välgörande!

 5. Profilbild för Helena Roth

  Medvetna val ftw verkligen. Och tack för att du delar med mig. Har som intention för året att få bättre koll på in- och utströmmar, så jag inspireras verkligen!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, så roligt att inspirera. Lycka till med din ekonomiska spårning,

 6. Profilbild för Knut Natt och Dag

  Det är dyrt att leva i Sverige, det är bara att konstatera. Under våra månader i Spanien körde vi bara bilen i 30 kilometer då vi gjorde en avstickare under en månad till Águilas, Annars stannade vi hela tiden i Santa Pola. Så dieselkontot var nästan obefintligt.

  Maten kostar ungefär hälften mot i Sverige så det går att leva betydligt billigare där. Vinet kostar kanske 20 procent mot de svenska priserna. Att äta ute är dyrare än att äta hemma men vi hittade en restaurang där vi kunde äta en trerätters middag för 68 kronor per person, inklusive en halv flaska vin.

  Dieselkostnaden för att köra fram och tillbaka mellan Helsingborg och Santa Pola söder om Alicante blev ungefär 10 000 kronor. Hyran på campingen var 2700 kronor exklusive el. En tvätt i tvättmaskinen kostar 30 kronor, men vi tvättar inte alls lika ofta som när det finns en tvättmaskin i huset där vi bor.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för info om prisläget i Spanien! Vi kommer dock åka runt och utforska en del. Kanske vi även hyr bil för ytterligare utflykter. Ska bli spännande att se vad vi hamnar på när vi är i Europa.

 7. Profilbild för Anki

  Intressant läsning! Önskar jag vore lika duktig på att ha koll, men så är det alltså inte. Gillade inte matte i skolan och gillar inte matte nu heller 🙂 Är glad när pengarna räcker och försöker hushålla med onödiga utgifter 🙂
  Tack för ditt besök på min blogg och kul att du gillade mina bilder.
  Vi har inte hunnit med så mycket husbilsåkande än i år – åldern tar ut sin rätt och en del läkarbesök och annat tråkigt har behövts prioriterats, men förhoppningsvis kommer vi iväg en liten tur nästa vecka 🙂
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Välkommen hit Anki! Jag ser fram emot att följa med på era äventyr när husbilande blir av, så länge njuter jag av bilderna 🙂

 8. Profilbild för Emma
  Emma

  Intressant läsning.
  Eran total summa är just de den vi hamnade på under januari månaden.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Sådär! Ni för oxå kassabok?

 9. Profilbild för Rolle o Carina

  Kan ju vara intressant att se vart alla slantar tar vägen egentligen!
  Vi för ingen kassabok men försöker hushålla var månad 🙂

  Ha det gott o njut av Bobilslivet 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Visst är det kul att se, men fr a en ögonöppnare för oss. Vi njuter, varje dag ☺️

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.