Vad ska man blogga om?

Min bloggbakgrund

Ett tag bloggade jag om minigrisarna, det var väldigt uppskattat och särskilt gillades alla bilder. Därför får ni se en här och nu också. Sen kom intresset för odling, särskilt växthus och bärodling. Då blandade jag in det i bloggen, fast då minskade automatiskt inläggen om grisarna. Lösningen då var att dela upp och istället blogga på två ställen. Men det stod jag inte ut med så länge så jag slog ihop dem igen. Den bloggen ligger var på nätet och det sista inlägget skrevs för ganska exakt två år sedan. Här kan du se den…

När jag kände att jag ville påverka min bloggs utseende mer än vad man kan göra via WordPress gratis bloggplattform, valde jag att köpa mig ett eget domännamn, alltså en egen adress på nätet. Det blev www.anna-forsberg.se, där fortsatte jag min mixade blogg ett tag till. Dessutom utökade jag mina intressen till fotografering och lagom till att det var dags för griskultingar köpte jag mig en systemkamera för att kunna dokumentera ordentligt. Jag fyllde bloggen med bilder på både det ena och andra, deltog i fotoutmaningar och funderade på om jag skulle dela upp bloggen igen. Men så blev det inte.

Till slut bestämde jag mig för att inte använda ord i bloggen, bara bilder och länkar, men fortfarande med samma blandning. Därför är nu anna-forsberg.se en Tumblr-blogg som är ett annat gratis verktyg för bloggande.

Nu bloggar jag med mina ord här på Webbtanten istället och här är jag mer konsekvent, ni kommer inte att få läsa om prästkragar och minigrisarnas framfart här. Det kan jag lova! Här handlar det om webben.

Vad ska man blogga om då?

Med min brokiga bloggbakgrund tycker jag att frågan är befogad.

Skriv om det du brinner för. Det som du tänker en del på. Det du lever med. Du kanske vill berätta om hur du uppfostrar dina barn eller hur valpen växer upp till en jägarhund. Är du en konstnär av något slag kan du blogga om dina verk eller om processen att ta fram verken. Det är bara du som vet vad du brinner för och vad du känner att du kan berätta om med jämna mellanrum.

Vill du börja blogga men ändå inte riktigt vet vad du ska skriva om? Jamen då kan du ju göra som jag gjort, börja och se var du hamnar. Det är ju en ny värld när man börjar blogga och då måste man få prova och upptäcka. Man förändras, men utvecklas, man tappar lusten och man får ny inom ett annat område. Så blanda du om du känner att du vill börja, men inte hittar något specifikt ämne att hålla dig till. Man behöver inte fundera så mycket, det är bara att kasta sig in i bloggandet och lära sig efterhand. Kanske du utvecklar en helt ny nisch på bloggandet!

Bloggtips

 • Det  jag kan tycka är viktigast när man läser en blogg är att den som skrivit inlägget är passionerad för det den skriver om. Det kan vara svårt att få fram med ord så klart, men att försöka få med passionen tycker jag är viktigt.
 • Anpassa textmängden till vad blogginlägget egentligen handlar om. Ska du lära ut något, ja då måste du ju ha en hel del text. Ska du beskriva en katts ögon, ja då kanske man inte ska sitta och behöva scrolla för att kunna läsa allt.
 • Inte bara text – blanda in bilder också, du vet ju ”en bild säger mer än tusen ord”.
 • Låt det inte gå för långt mellan inläggen. Man vill läsa bloggar som ”lever”.
 • Tänk på att upprepa dina sökord flera gånger i rubrik och text utan att det blir knasigt språk. Sökord = de ord som folk söker på i ex. Google och som ska leda till din blogg. Detta inlägget är optimerat för ordet ”blogg”
 • Se till att ha en synlig RSS knapp så dina läsare uppmanas att återkomma när nästa inlägg är skrivet

För mig innebär bloggandet i dess olika former, många nya vänner, som jag även träffat utanför nätet, det ger kunskap, mersmak och ökar min nyfikenhet. Jag hoppas du börjar blogga, för det öppnar upp en ny värld!

Läs mer om att blogga med wordpress.com ett gratis verktyg för att blogga

Läs mer om Tumblr också ett gratis verktyg för att blogga

Som vanligt ber jag dig klicka på någon el. några av nedanstående knappar för att dela med dina vänner.

 

Publicerat:

i:

12 svar till ”Vad ska man blogga om?”

 1. Profilbild för Christian "Sundhult" Dahlqvist

  Så bra att du inte säger att man måste ha ett tydligt mål med bloggandet. Det viktiga är att man gör det, provar och ser hur det fungerar och vad man vill. Sedan gör man om och gör rätt! 🙂

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Det är ju så olika, en del tycker målet är viktigt, men jag gör det inte. En del bloggar ju mer företagsinriktat och då kanske målet spelar större roll. Huvudsaken är att man gör som man vill!

 2. Profilbild för Katinka
  Katinka

  Väldigt bra skrivet! Kul att läsa om alla omstarter och nystarter och krumelurer på din bloggväg! 🙂 Det är så viktigt det du beskriver om att man ska blogga för sin egen skull. Vi är ofta så fokuserade på hur vi ska bli bedömda av andra. Då blir bloggen en prestation man ska klara av, inte bra. För mig är bloggen någonting jag bara gör för min egen skull. Det som lite föraktfullt kallades för självförverkligande när jag växte upp. Jag blir glad om andra gillar, men huvudsaken är att jag gör det själv. Kram Katinka

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Tack! Bloggandet finns i så många variationer och det är tjusningen. Gillar din blogg oxå och hoppas det inte dröjer allt för många år innan jag blir mormor/farmor också, då har jag med mig mycket från det jag läst hos dig.

 3. Profilbild för Jenny

  Och jag som gillar både grisar & webb är glad att jag äntligen har hittat hit. 🙂

  Tack för alla bra tips – lägger din länk hos mig om det är ok.

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Välkommen Jenny! Hoppas du ska trivas och tack för länken! Jag skriver lite om grisarnas dag och lägger ut bilder ibland på Twitter under hashtaggen #gladagrisar, den kan du hålla koll på om du vill se lite grisbilder 🙂

 4. Profilbild för Ewa Luvö

  Kanonbra tips, och stämmer precis med min ”resa. Började med allt från brödrecept och ”basilikaodling” till segling. Å det var ju seglingen jag brann för. Bytte till wordpress och fokuserade på det.Känns som om jag hittat hem, och fick fler läsare på köpet :)Finns inte så många kvinnor som bloggar om båtlivet. https://luvansseglarblogg.wordpress.com

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Vad roligt att du hittat rätt! Tack för din kommentar.

 5. Profilbild för Caroline

  Och jag har bytt både bloggar, hemsidor och domännamn genom året, ibland har det varit rena snurren! Bloggar har startats och lagts ner, andra har bara blivit vilande och några har stannat kvar, om än i nya skepnader då och då.

  Den enda blogg som hängt med hela vägen, om än i olika skepnader är min blogg om cochleaimplantat, som ju var orsaken till att jag började blogga.

  Caroline

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Det är verkligen roligt att prova sig fram 🙂

 6. Profilbild för Anki

  Superbra skrivet!!!!!!!

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Tack Anki

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.