Tycker det är svårt att tyda rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten när en bor på heltid i en husbil. Så här tänker vi, just nu, men är hela tiden beredda att revidera detta så klart.

Eftersom vi bor i ett fordon som används för att resa är vi lite kluvna hur vi ska förhålla oss till rekommendationerna. Men vi är rörande överens om att det inte finns någon anledning att ta onödiga risker, varken för egen eller någon annans del. Det finns inget som är viktigare än allas hälsa och frihet, och det är hotat i och med corona. Därför vill vi berätta hur vi som bor på heltid i husbilen resonerar kring de rekommendationerna som gäller just nu.

Den kursiva texten är kopierad från Folkhälsomyndighetens webbplats och efter det beskriver vi hur vi anpassar oss till det. Vi är friska och vi tillhör heller ingen riskgrupp.

Stanna hemma & håll avstånd

För att motverka spridningen av covid-19 i Sverige krävs att man alltid stannar hemma när man har symtom, att man är noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra. Enligt Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd bör större sociala sammanhang undvikas och personer över 70 år bör vara särskilt försiktiga.

Vårt hem är FrankieBoy, idag firar vi faktiskt vår 2-årsdag med denna livsstilen! Vi har inga symptom, men vi stannar ändå hemma mestadels. När vi handlar eller promenerar håller vi avstånd till andra. Tvättar händerna med medhavda våtservetter när vi handlat, innan vi går in i bilen. Väl inne tvättar vi händerna noggrant med tvål när vi packat upp matvarorna. Vi undviker att träffa andra, fast när det händer håller vi avstånd, och det sker bara utomhus.

När vi besöker ett servicehus för dusch, disk eller tvätt är vi noga med att tvätta händerna. Samma sak när vi tagit i kranar vid serviceplattan för tömning/fyllning eller använt handtagen på dieselpumpen.

Avstå onödiga resor

Tänk över om resan verkligen är nödvändig, alla behöver hjälpa till att dämpa spridningstakten av covid-19 i Sverige. Den som är sjuk ska inte resa alls och riskgrupper ska särskilt överväga att resa eller ta emot besök. Vi har en samhällspridning i allt fler delar av Sverige. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man ska tänka igenom om resan är nödvändig att genomföra.

Vi brukar säga att vi inte reser, utan bara lever rörligt och färdas. Men misstänker att varje gång vi förflyttar oss anses det som en resa i detta sammanhanget. Därför undviker vi att göra det. Vi har flyttat oss en enda gång sedan vi kom till Sverige. Det var i går, från en camping där det bara kom fler husbilar & husvagnar för varje dag till en liten ö långt ut i Göteborgs skärgård. Här var det bara två husbilar i natt.

Undvik geografisk spridning

Får vi en geografisk spridning över större delar av landet riskerar vi att hamna i ett läge där resurser inom exempelvis hälso- och sjukvården är svåra att omfördela. Det är viktigt att tänka på att man ska kunna ta hand om sig själv om man skulle insjukna på sitt resmål. Behöver man hjälp lokalt ska man vara väl medveten om att det kan det finnas begränsat med resurser. Man bör också ha sett till att kunna ta sig hem själv på ett säkert sätt utan att riskera att smitta andra, eller ha möjlighet till isolering, om man insjuknar vid besöksorten.

Vi väljer att hålla oss inom VG-regionen, sjukvårdsområdet vi tillhör. Nu har vi ställt oss på en ställplats som vi älskar. På en lugn ö där vi stortrivs. Här kan vi stå med full service och även få mat utkörd från ICA på Hönö. Att stå på Fotö innebär att vi snabbt kan köra till Partille, där vi är skrivna, utan att riskera smitta någon annan om vi skulle behöva sjukvård.

Sammanfattning

Som vi ser det, är risken liten att vi ska bli smittade samt att med vårt fysiska avstånd till alla andra är risken minimal att vi skulle sprida eventuell smitta vidare. Från och med nu blir maten inköpt online med utkörning till FrankieBoy. Gasolen är påfylld och vi har allt vi behöver. Här stannar vi tills vidare. Skulle någon av oss börja visa symptom slutar vi genast att besöka servicehuset.

Lästips!

Här är en länk till en artikel som är värd att läsa, tycker vi.

Ett utdrag
”Covid-19 är mitt i all sin eländighet här för att få oss att tänka över om det är värt att slita så mycket mitt i livet för att, kanske, få njuta precis på slutet. Tid och frihet kommer att bli, om de inte redan är det, vår tids viktigaste valuta.”

Vad gör du för att minimera smittospridningen & hålla dig själv frisk?

Bilden är från stranden i Tarifa, Spanien, i januari. 

/Anna & Roger