tarifa strand

Vår hälsa och frihet är hotade

Tycker det är svårt att tyda rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten när en bor på heltid i en husbil. Så här tänker vi, just nu, men är hela tiden beredda att revidera detta så klart.

Eftersom vi bor i ett fordon som används för att resa är vi lite kluvna hur vi ska förhålla oss till rekommendationerna. Men vi är rörande överens om att det inte finns någon anledning att ta onödiga risker, varken för egen eller någon annans del. Det finns inget som är viktigare än allas hälsa och frihet, och det är hotat i och med corona. Därför vill vi berätta hur vi som bor på heltid i husbilen resonerar kring de rekommendationerna som gäller just nu.

Den kursiva texten är kopierad från Folkhälsomyndighetens webbplats och efter det beskriver vi hur vi anpassar oss till det. Vi är friska och vi tillhör heller ingen riskgrupp.

Stanna hemma & håll avstånd

För att motverka spridningen av covid-19 i Sverige krävs att man alltid stannar hemma när man har symtom, att man är noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra. Enligt Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd bör större sociala sammanhang undvikas och personer över 70 år bör vara särskilt försiktiga.

Vårt hem är FrankieBoy, idag firar vi faktiskt vår 2-årsdag med denna livsstilen! Vi har inga symptom, men vi stannar ändå hemma mestadels. När vi handlar eller promenerar håller vi avstånd till andra. Tvättar händerna med medhavda våtservetter när vi handlat, innan vi går in i bilen. Väl inne tvättar vi händerna noggrant med tvål när vi packat upp matvarorna. Vi undviker att träffa andra, fast när det händer håller vi avstånd, och det sker bara utomhus.

När vi besöker ett servicehus för dusch, disk eller tvätt är vi noga med att tvätta händerna. Samma sak när vi tagit i kranar vid serviceplattan för tömning/fyllning eller använt handtagen på dieselpumpen.

Avstå onödiga resor

Tänk över om resan verkligen är nödvändig, alla behöver hjälpa till att dämpa spridningstakten av covid-19 i Sverige. Den som är sjuk ska inte resa alls och riskgrupper ska särskilt överväga att resa eller ta emot besök. Vi har en samhällspridning i allt fler delar av Sverige. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man ska tänka igenom om resan är nödvändig att genomföra.

Vi brukar säga att vi inte reser, utan bara lever rörligt och färdas. Men misstänker att varje gång vi förflyttar oss anses det som en resa i detta sammanhanget. Därför undviker vi att göra det. Vi har flyttat oss en enda gång sedan vi kom till Sverige. Det var i går, från en camping där det bara kom fler husbilar & husvagnar för varje dag till en liten ö långt ut i Göteborgs skärgård. Här var det bara två husbilar i natt.

Undvik geografisk spridning

Får vi en geografisk spridning över större delar av landet riskerar vi att hamna i ett läge där resurser inom exempelvis hälso- och sjukvården är svåra att omfördela. Det är viktigt att tänka på att man ska kunna ta hand om sig själv om man skulle insjukna på sitt resmål. Behöver man hjälp lokalt ska man vara väl medveten om att det kan det finnas begränsat med resurser. Man bör också ha sett till att kunna ta sig hem själv på ett säkert sätt utan att riskera att smitta andra, eller ha möjlighet till isolering, om man insjuknar vid besöksorten.

Vi väljer att hålla oss inom VG-regionen, sjukvårdsområdet vi tillhör. Nu har vi ställt oss på en ställplats som vi älskar. På en lugn ö där vi stortrivs. Här kan vi stå med full service och även få mat utkörd från ICA på Hönö. Att stå på Fotö innebär att vi snabbt kan köra till Partille, där vi är skrivna, utan att riskera smitta någon annan om vi skulle behöva sjukvård.

Sammanfattning

Som vi ser det, är risken liten att vi ska bli smittade samt att med vårt fysiska avstånd till alla andra är risken minimal att vi skulle sprida eventuell smitta vidare. Från och med nu blir maten inköpt online med utkörning till FrankieBoy. Gasolen är påfylld och vi har allt vi behöver. Här stannar vi tills vidare. Skulle någon av oss börja visa symptom slutar vi genast att besöka servicehuset.

Lästips!

Här är en länk till en artikel som är värd att läsa, tycker vi.

Ett utdrag
”Covid-19 är mitt i all sin eländighet här för att få oss att tänka över om det är värt att slita så mycket mitt i livet för att, kanske, få njuta precis på slutet. Tid och frihet kommer att bli, om de inte redan är det, vår tids viktigaste valuta.”

Vad gör du för att minimera smittospridningen & hålla dig själv frisk?

Bilden är från stranden i Tarifa, Spanien, i januari. 

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

16 svar till ”Vår hälsa och frihet är hotade”

 1. Profilbild för Rolle o Carina

  Vi träffar inga vänner o bekanta,håller oss på
  avstånd när vi måste handla snabbt!
  Rör oss mest ute i skogen i det fria långt undan
  från folk om vi möter någon!
  När vi åker ut med Bobilen så blir det fricamping
  borta från folk så gott det går!

  Ha det gott……

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja att ni som gillar skogen håller er där förstår vi!

   1. Profilbild för Marita
    Marita

    Det låter väldigt ansvarsfullt och tryggt för er och andra. Vi har inte heller varit ute bland folk. Bäst att hålla avstånd, och vänta ut stormen. Ha det fint. Idag kom värmen till Östersund!☀️

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Ja stormen kommer blåsa över, vi håller avstånd 😀

 2. Profilbild för jill
  jill

  Hej o välkomna hem!
  Vi rör oss också endast i vårt eget län. Jag är riskgrupp så jag är kanske överdrivet försiktiga. Har också handlat online vad det gäller maten. Just nu är vi i sommarbostad. Men jag vill lufta mig lite nu i påsk.
  Kramar ????
  Jill

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tror inte det är överdrivet att vara försiktig. Det är nog bra för egna sinnet att följa sin intuition.

 3. Profilbild för Kristina Svensson

  Heja er! Jag tycker att ni agerar mycket klokt.
  Skulle alla resonera likadant skulle smittspridningen bromsas och sjukvården hinna med att ta hand om alla fall.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, vi följer vår magkänsla (och rekommendationer).

 4. Profilbild för Sanne Dahl

  Jag tycker ni tänker smart!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Sanne 😀

 5. Profilbild för Peter Krejci

  Hej ungdomar! Tack för bra läsning! Har just skrivit ett eget blogginlägg på temat ”Hur stanna hemma då du bor i husbil”. Och tagit mig friheten att länka till ert inlägg. OK?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   *rusar genast in för att läsa*
   Självklart kan ni alltid länka till oss.

 6. Profilbild för Ann-Charlotte Rådendal

  Tycker som de andra att ni har verkligen tänkt till och klokt. Innan det blir bättre så blir det sämre säger experterna, så att vara försiktigt är nog det bästa i detta läget.
  Ni har ju naturen att vara i där ute på Fotö och sämre plats kan man ju stå på.
  Ha det så gott 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja vi är beredda på att det blir avstånd ett tag till. Fotö är så vackert! Tack detsamma!

 7. Profilbild för Chatrine

  Gott att ni tar hand om er <3
  Vi har båda lyckats bli sjuka – och friska – vilket nästan känns skönt. Det innebär förstås inte att vi slutar vara försiktiga, dvs tvättar oss och umgås utomhus och i mindre sällskap.
  Men det innebär också att vi kan hjälpa mina föräldrar, barnväntande barn (kändes mysko ordval där) men också grannar som passerat 70.
  Vi hoppas att det snart vänder men börjar mer och mer tro att det kommer dröja ett år innan vi kan andas ut igen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är väl inte fastställt att en inte kan få det igen, så smart att fortsätta vara försiktiga. Jag tror dessvärre oxå det kommer ta tid. Se dagens inlägg…

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
27°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.