Jodå, vi tycker väldigt mycket om Sverige. Vi kom hem lite för tidigt bara men börjar så smått att acklimatisera oss.

Det har tagit lite tid att ställa om oss, att gilla läget och faktiskt planera om lite, men mer om det framöver. Vi har i alla fall insett att det finns positiva saker med Sverige, så klart!

Lite exempel på sånt som vi inte njutit av när vi varit utomlands bjuder vi på idag. Sånt där som vi förknippar med Sverige. Sånt vi kan längta efter. På första plats kommer så klart att få träffa familj och vänner, men det gör vi ju inte nu.

Lyssnar på radio

Även om vi gärna lyssnar lite på radio när vi är utomlands blir det inte samma sak som i Sverige. Främsta anledningen är så klart språket. Nu tycker vi dessutom att det är viktigt att matas med informationen om corona och radio är vår kanal för det. Vi har ju inte en TV.

Gick ganska bra att lösa första melodikrysset på länge.

Löser melodikrysset

Den första förmiddagen i Sverige lyssnade vi på Melodikrysset och löste det nästan. En ruta var tom när vi var klara, det var en kompositör som vi inte kunde. Men det gör inget, sysselsättningen som sådan är mysig och känns väldigt hemtamt. I lördags försov vi oss (varit en eländigt blåsig natt) så då missade vi det.

Mums med semlor på glutenfria släta bullar.

Semlor

Semlor är verkligen något svenskt. Vi köpte glutenfria släta bullar från frysdisken i mataffären, mandelmassa och grädde. Blandade ner grädde i mandelmassan, vispade upp resten och gröpte ur bullen, sen monterades det ihop ett par lyxiga semlor till oss!

I Portugal letade vi efter mandelmassa för att försöka göra en variant av semla, men vi hittade inte, så det blev ingen semla där på Rogers födelsedag som vi tänkt.

skagenröra

Skagenröra är väldigt gott, här på glutenfritt knäckebröd med tomat och salladslök

Svenska matvaror

Vi frossar i svenska matvaror av olika slag, t.ex. ostbågar, glutenfritt knäckebröd, anamma vegofärs och skagenröra. Men vi provar också några halvfabrikat av veganska göttbullar och njuter av västerbottenost. Oatleys produkter finns i vissa affärer ute i Europa, men det finns mycket större utbud här i Sverige. Provade glassen som fika när jag (Anna) fyllde år i förra veckan, jättegod!

tulpaner

Älskar tulpaner!

Snittblommor

Så klart kan vi köpa snittblommor i Europa. Men eftersom vi mestadels hänger utomhus har vi valt att njuta av blommorna där de står i rabatter, vägdiken och bergsskrevor. Just nu är vi mest inomhus och tulpaner är fantastiskt fint och hoppingivande så vi har fyllt vår enda vas med rosa och purpur (såklart!) tulpaner.

Lite exempel på väldigt svenska saker vi njuter av, inomhus, just nu. Vi njuter också av havet, av solen när den lyser och av att vi förstår språket överallt.

Och hur sommaren blir är det ju ingen som kan sia om än. Men vi fortsätter med vår fantastiska livsstil under dessa nya förutsättningar, även i Sverige.

/Anna & Roger