Must have

Våra ”måsten” när vi köpte husbil – del 1

När vi bestämt att vi skulle köpa husbil så började vi samla på oss tips och erfarenheter från andra, för att göra ett så bra köp som möjligt.

Självklart kommer det dyka upp saker som vi borde tänkt annorlunda kring, men ju mer pålästa vi var desto bättre skulle det kännas, det var, och är, vår övertygelse.

Alla har olika behov och förutsättningar. Men i några inlägg kommer du kunna se hur vi resonerat kring våra ”must have” vid köpet av vårt hem.

Beakta att vi hela tiden vetat att vi ska bo i vår husbil. Det är alltså inte en bil för semester bara. Det har varit en avgörande faktor i vissa av våra val.

De har ingen inbördes ordning alls och de är ganska många så jag delar upp dem i några inlägg.

Gedigen inredning med hemma-känsla

Detta styrde vilka bilar vi stannade kvar i när vi var på mässan, där vi köpte FrankieBoy. Om det var för plastigt eller skramligt så gav vi inte bilen en chans. Vi klev ur direkt. Bilden visar dörrhandtaget till toadörren, det är ett riktigt metallhandtag och är ett bra exempel på vad vi menar med gedigen inredning. Vi har även massivt trä i luckor och dörrar.

Stor bränsletank

Med stor bränsletank ökar vår frihet och flexibilitet, tänkte vi. Vet inte hur ofta det finns tankstationer på landsbygden i Europa t.ex. För oss en trygghet med större tank helt enkelt.

Samma nyckel till alla lås

Det hade varit skönt med en nyckel till tändning, dörrar och luckor. Det fick vi dessvärre ge vika på, för vi har två nycklar nu. Däremot har vi larmet på vår huvudnyckel så vi behöver inte ha en separat larmtagg på nyckelknippan.

Centrallås

Smidigt och det ökar säkerheten att veta att båda dörrarna är låsta när man låst.

Mörkläggningssystem

Att kunna stänga ute allt. Att kunna mörklägga enkelt. Att skapa sin privata sfär. Viktigt för oss. Och vi har elektrisk mörkläggning på framrutan. Mycket nöjda med detta!

Stor färskvattentank

Också en frihetsaspekt. Att ha vatten även om vi inte har möjlighet att fylla på färskvatten ofta. Vi vill kunna duscha när vi vill. Vattenflaskor fyller vi på oftare än vattentanken, så vi har färskt dricksvatten. Tycker vår tank på 150 liter är alldeles lagom, vi vill ju inte ha vatten ståendes i tanken för länge.

Hillholder

När en står där i backen och står still vid ett rödljus och sen ska rulla iväg så känns det skönt om inte 5 ton rullar åt fel håll. Så en hillholder var viktigt för oss.

Fuktskyddsgaranti

Vi köpte ju en helt ny bil, så vissa garantier var viktiga att säkra upp. Fuktskyddsgarantin t.ex. Varje år måste vi fukttesta bilen för att garantin ska gälla och den gäller i 10 år.

Stereo med koppling till iPhone

Hade gärna sett att bilen hade CarPlay, men det viktigaste är ju att vi kan spela våra spellistor i Musik-appen i telefonen genom bilstereon. Och det funkar utmärkt med Bluetooth.

220/12V uttag

Vi ville ha många och väl placerade uttag i bilen. Och det har vi, är nöjda med både antal och placeringarna. Gillar särskilt USB-uttagen (mobilladdning) vid sänglamporna.

Stödben

Kanske finns på de flesta bilar och vi tänkte innan att det är viktigt. Vi har manuella stödben, vi måste alltså gå ut och veva fram dem manuellt under bilen. Har aldrig använt dem. Det är bara vi två i bilen, vi har förstått att det är viktigare om man är flera som rör sig inne i bilen. Däremot är vi sugna på att extrautrusta med hydrauliska stödben, som sköts via en knapp inne i bilen och balanserar bilen i våg smidigt. Då behöver vi inte använda nivåklossarna heller 🙂 Men det är en kostsam historia så det beslutet får vänta i ett år.

Det kommer komma fyra till inlägg om våra måsten vid köp av vår husbil.

Önskar dig en skön och glad midsommarhelg!

/Anna

Del 2 – våra must have

Del 3 – våra must have

Del 4 – våra must have

Publicerat:

i:

12 svar till ”Våra ”måsten” när vi köpte husbil – del 1”

 1. Profilbild för ReiseLinda

  Inget av det där fanns på vår lista när vi letade. Om jag skulle önska eller ändra något som ni har på eran list, så skulle det vara mra komfort i sittgruppen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Detta är 1/4 av våra måsten 🙂 Komforten kommer i ett annat inlägg. Den var avgörande för oss då vi ju sitter o jobbar mkt i bilen.

 2. Profilbild för Johan | grattisvarlden.se

  Känner igen mig i det där med att läsa på lite för mycket och inse vad man faktiskt behöver. Jag har haft ett par husvagnar genom åren och även en fullstor husbuss på 12 meter.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Bodde du i din buss? Vore kul att höra om dina erfarenheter!

 3. Profilbild för Ewaluvan

  Återigen, är det inte så stor skillnad på hur ni tänker och hur vi tänker när det gäller båten. Så roligt att ni är nöjda.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Många båtägare klättrar ju upp på land och köper en husbil 🙂

 4. Profilbild för Emma
  Emma

  Ja håller me dig de är ju ett måste. Kul att du delar med dig av era äventyr etc i husbil!!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Och fler måsten kommer kommer 🙂

 5. Profilbild för Rolle o Carina

  Bor man som ni i bilen hela tiden då gäller många måsten 🙂
  Vi är inne nu på vår 4:e Bobil o är nöjda,än så länge 🙂

  Ha det gott…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Och fler måsten kommer 🙂 Härligt att ni är nöjda!

 6. Profilbild för FREEDOMtravel

  Vi använde inte stödbenen de första fem åren 😉 Nu använder vi dem nån gång emellanåt när vi står stilla länge, för att avlasta husbilen lite … Hillholder … vad är det? Har aldrig hört talas om 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hillholder är när bilen inte rullar bakåt i uppförsbacke fast man inte håller på bromsen

Vädret

Ourique, PT
24°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.