Varför lär man känna nån via Twitter?

Jag la till en ny vän på min Facebook, som jag lärt känna utanför tangentbordet. Efter ett tag kom det ett meddelande där hon frågade om jag kände XX. Det syftades på en person som fanns med bland mina vänner, som hon kände till.

Ja, svarade jag! När vi fortsatte dialogen och jag berättade att jag lärt känna XX via Twitter. Att vi följt varandra i de digitala kanalerna i flera år och även träffats en gång. Det var då frågan kom: Varför lär man känna nån via Twitter?

Först blev jag paff, för det är så uppenbart för mig att lära känna människor i alla olika typer av nätverk. Även de digitala. Men jag förstår så klart att det inte är så självklart för alla andra. Jag lovade min nya vän att svara på hennes fråga på en fika snart, men jag vill gärna ändå försöka förklara skriftligt också. Kanske det är någon annan därute som undrar samma sak.

Kanske min vän utvecklar frågan när vi ses och därmed ger den ytterligare dimensioner och tolkningsmöjligheter, men här kommer mitt svar utifrån den tolkningen jag gjort i alla fall.

Twitters funktion i mitt liv

Sällskap

Jag började twittra för att jag var nyfiken på det. Men fortsatte för att människorna i flödet blev, och är än idag, ett viktigt sällskap för mig. I synnerhet när jag arbetade hemifrån i flera år så blev det sociala livet eftersatt och där fyllde Twitter en mycket viktig funktion. Något jag märker nu när jag flyttat kontoret till ett kontorscentrum och ingår i många nätverk är att Twitter inte fyller funktionen som arbetskamrat för mig längre.

När jag tittar på sport på TV kan jag gärna använda Twitterflödet som ett gäng vänner bredvid mig i soffan. För att dela glädjen och ev. sorgerna (om man nu råkar hålla på fel lag) tillsammans med någon. Glädjen blir större när man delar den!

Omvärldsbevakning

Det finns så fantastiskt mycket kunskap att hämta på nätet. Att använda Twitter som filter har funkat bra för mig. Jag har fått kunskap och information med flera dimensioner eftersom det ofta blivit både dialog och blogginlägg skrivna som jag också kunnat läsa/följa.

Affärsutveckling

Jag driver en webbyrå och behöver fylla på med nya kunder och uppdrag hela tiden eftersom man inte byter sin webbplats varje månad. Twitter har hjälpt mig att hitta nya kunder men också att se hur andra lyckats och misslyckats med olika delar i sitt företagande, vilket inspirerat mig. På olika sätt! Jag hoppas också att jag med den kunskap jag delar med mig av har inspirerat och hjälpt andra. Ge och ta funkar finfint på Twitter!

Svaret på frågan?

Ja, svaret är att eftersom jag umgås med människorna på Twitter på olika sätt, men regelbundet, lär jag känna de personerna som jag talar med. Åtminstone den delen av personen som de väljer att dela med sig av. När man sedan träffas utanför de digitala kanalerna blir vänskapen djupare eller rinner ut i sanden. Ibland stannar den kvar i att bara vara digital. Ibland är man bara bekanta med varandra, ibland blir man en affärskontakt istället. Hur relationerna utvecklas varierar så klart! En del lägger jag till på Facebook, andra inte.

Finns säkert de som använder Twitter och andra sociala mediekanaler till att just aktivt söka nya vänner eller partners. Det har jag inte gjort. Men jösses vad mycket härliga vänner jag hittat på Twitter! Ni vet vilka ni är och jag är så otroligt glad att just du finns i mitt liv!

Publicerat:

i:

2 svar till ”Varför lär man känna nån via Twitter?”

  1. Profilbild för Helena Roth

    Några av mina absolut närmsta och viktigaste väninnor lärde jag känna på Twitter under 2013 då #skolvåren föddes på Twitter (kl 22 den 15 februari, för att vara exakt). Sedan dess har Twitter i stort spelat ut sin roll, men oj vad det är ett medium som berikat mitt liv, that’s for sure!

  2. Profilbild för Anna
    Anna

    alla sätt att hitta fler vänner och/eller bekanta är fantastiskt! Som du säger är Twitter annorlunda nu.

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
34°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 14°C
29°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.