Vi delar ju ett recept här i bloggen nån gång då och då, men nu gör vi istället ett seriöst recepthäfte med ett gäng av de recept vi använder oss av.

Vad nu, tror jag att jag blivit någon kock bara för att jag börjar tycka om att laga mat? Nej verkligen inte! Men vi tänker att vi kanske kan inspirera vidare eftersom jag varit en sån motståndare till matlagning tidigare men den här livsstilen har ändrat på det.

Att spendera tid och göra saker tillsammans är viktigt för oss, matlagning är en aktivitet som fyller båda de behoven och samtidigt ger oss den näring och energi vi behöver.

Dessutom vill vi inte fylla bloggen med recept, utan tänker att den här receptsamlingen liksom finns tillgänglig från bloggen, men inte som inlägg på bloggen, så kan de som är intresserade ladda hem den och de som inte är intresserade slipper matas med recept bland inlägget (vilket det lätt hade blivit annars då det är en stor aktivitet i vårt hem numera).

Laga mat i husbilen

Vi har förstått att det är vanligt att mat inte lagas i husbilen i samma utsträckning som i ett vanligt kök. Ytan är mindre, en har förmodligen färre verktyg och det krävs noggrann planering då basvarorna är färre. Dessutom är det semestertider för många då husbilen används och då väljs restaurang oftare för att slippa de vardagliga matlagningssysslorna. Men kanske du kan se en tjusning i att laga mat tillsammans med familjen i husbilen också?

Grillen används till fritering

De här recepten kan användas i både husbil och i vanliga köket så klart, men matlagning i husbil är i fokus.

Information om recepten

Vi vill ge er så varierande recept som möjligt, men samtidigt har vi några gemensamma nämnare. Följande punkter ger dig en inblick i vad för recept du kan förvänta dig.

 • De är alla tillagade i FrankieBoy och anpassade efter det
 • Vi har tweakat någon annans recept (vi är ju inga kockar – därför kallar vi det inte heller för en kokbok)
 • En beskrivning om varför vi valt respektive recept
 • Alla recept är fria från kött, fågel och fisk
 • Vi har inte socker i vårt hem så det innehåller inte maten heller
 • Vi undviker gluten, så vi använder t.ex. aldrig vetemjöl. Havregryn, potatismjöl, majsmjöl och glutenfritt skorpbröd är några av våra basvaror. Om du är glutenintolerant kolla noga på dina förpackningar och anpassa recepten ytterligare så du inte får i dig gluten.
 • Det finns snabba men också tidskrävande recept i samlingen
 • Framgår tydligt på varje recept om det krävs ugn, grill, spis, handmixer eller matberedare (jo vi har en matberedare i FrankieBoy).
 • Finns recept med ingredienser som en alltid kan ha i skåpen/kylen, andra kräver troligen inköp och planering.
 • Finns recept med exempel på hur vi tar tillvara på rester.
 • Recept på tillbehör, typ salsa, aioli eller liknande finns
 • Två bilder på varje maträtt i receptet, våra egna (det är svårt att fota mat)
 • Varje enskilt recept är en pdf-fil. Alla recept samlas i en mapp i ”molnet” som du får länk till, om du vill ha.

Vi har nyligen påbörjat detta, så exakt vilka recept det blir är inte klart, men variationen är viktig tycker vi. Särskilt eftersom det är en allmän uppfattning att vegetarisk mat är enformig.

Vill du hjälpa oss att provlaga recepten?

Eftersom recepten är justerade behöver de lagas igen, kanske du vill hjälpa oss att provlaga innan vi släpper receptsamlingen? Att provlaga betyder att följa receptet till punkt och pricka sen meddela oss resultatet. Skriv en kommentar eller skicka ett mejl om du vill hjälpa oss att provlaga!

Utan kostnad

Vill du ha receptsamlingen kommer du kunna beställa den här via bloggen. Och du får den gratis, alla som vill ha den får den och du kan även dela med dig av recepten till vem du vill. Inga restriktioner.

Börjar smått

Arbetet med den här receptsamlingen är riktigt roligt och vi blir väldigt glada om vi kan inspirera till att laga mer mat i husbilen och att prova att äta mer vegetariskt, om du inte redan gör det. Vi börjar i ganska liten skala med ett 10-tal recept, men vi kommer göra flera om det här visar sig vara intressant för er.

Mer information kommer när allt är klart! Men vill du vara säker på att inte missa möjligheten kan du gilla oss på Facebook eller prenumerera på nya inlägg (scrolla ner i telefonen eller kika i högerfältet på datorn).

/Anna & Roger