Färgglad mat

Vill lära mig laga mat bättre

Det trodde jag aldrig jag skulle skriva eller säga. Att jag VILL laga mat. Men jo så är det faktiskt nu.

Har aldrig tyckt att matlagning varit roligt, det har varit ett nödvändigt ont. Det har också varit något som jag undvikit så mycket jag kan.

Mina matpreferenser

En period i mitt liv åt jag bara rawfood och då lagade jag mat varje dag och tyckte det var roligt. Men det var tidsödande. Och det var långt innan det blev trendigt så det fanns inte så mycket stöd för den typen av mat nånstans. Jag tröttnade och började införa varm mat, ris, ost, smör etc igen. Dock kom aldrig kött och kyckling tillbaka in i kosten. Fisk äter jag ibland, men känner mer och mer att jag lätt kan avvara det, särskilt i min egen matlagning.

Jag äter vegetarisk kost, gärna mer och mer veganskt. Men jag älskar ost och smör. Det är svårt att sluta med helt, men jag drar ner på det i perioder, i alla fall osten. Jag använder havremjölk till mina overnight oats och i kaffet. Gärna havrefraiche istället för creme fraiche när det finns att tillgå. Provar gärna de veganska halvfabrikaten jag hittar i matbutikerna, och utbudet varierar stort mellan länderna.

Kött, fågel, musslor och gluten äter jag inte alls.

Älskar falafel och vill laga det igen!

Inspiration att laga mer mat

Det senaste året har jag lärt mig äta kikärtor, bönor och linser, något jag tidigare inte alls tyckt varit gott. Men med rätt kryddor och tillagningssätt så har jag insett att det är jättegott. Och det gör mig nyfiken på vilka smakupplevelser vi kan få genom att jag öppnar dörren till ny matlagning.

Vi äter gärna väldigt smakrika och färgglada måltider och jag har köpt hem en liten matlagningskurs från Zeina Mourtada som heter ”Upptäck Mellanösterns smaker”. Efter att ha sett de flesta avsnitten så är jag så inspirerad att gå all-in och göra den maten jag mår bra av och som jag älskar att äta.

Tänkte försöka ägna det kommande året till att lära mig mer om matlagning, testa olika recept och verkligen tillföra nya smaker i vårt liv. Vi har mer tid i den här livsstilen, tid att laga mat och gärna tillsammans.

Bilder: skärmdumpar från matlagningskurs med Zeina

/Anna

Publicerat:

i:

14 svar till ”Vill lära mig laga mat bättre”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Kul! Jag gillar att laga mat (oftast) och hitta nya variationer av gamla välkända rätter. Och kryddor! Just nu har kryddpeppar fått en ganska framträdande roll och hamnar allt sin oftast i både det ena och andra, med olika resultat…. ?
  Undras hur falafel smakar med kryddpeppar i ?

  Lycka till med nya spännande rätter!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad roligt med kryddpeppar, har jag bara använt i kalops, och det äter jag ju inte längre så den kryddan har jag inte ens 🙂 Ja du, prova i falafel vetja, kanske är dögott!

 2. Profilbild för Nils-Åke Hansson

  Jag ha nu lagat mat i två år som pensionär. I husbilen försöker vi att ära som vi gör hemma. Använder tryckkokare i Husbilen och hemma. Mycket grytor på blir det på nöt och fläsk kyckling. Ser ingen anledning att bli någon som bara äter det. Grönsaker och rotfrukter och bönor är en stor del i vår föda
  Man lever en gång då ska man trivas. Var och en gör som de tycker.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tycker inte heller det är krångligare att laga mat i husbilen än tidigare, dock mindre utrymme så klart, men en reder sig. Ställer ett bord på utsidan ibland när det ska hackas massor. Visst är det så härligt att vi gör som vi önskar, var och en av oss. Skillnaden är väl att vi har mer tid med vår livsstil.

 3. Profilbild för Rolle o Carina

  Visst kan matlagning vara kul,men frugan är bäst på att laga 🙂
  Och jag äter ju så gärna det hon lagar till,är allätare 🙂

  Ha det gott o laga på…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Fint att du äter upp maten hon lagar! Och det är väl bra att vi kan vara bra på olika saker 🙂

 4. Profilbild för Reiselinda

  Det ar Pär som gör nästan all mat hos oss även i husbilen. Men jag tycker det är roligt med matlagning och skulle villa göra det mera, speciellt nar vi är ute och reser för då finns i alla fall tiden! Skulle också villa göra mera vegetarisk, mest for att det är så mycket som ser gott ut!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Du kanske också har ett år framför dig med extra mycket matlagning då 🙂

 5. Profilbild för Marie
  Marie

  Mitt bästa tips är att använda en Omnia, ugn man använder på gasspisen. Exempel på mat i en omnia: potatis gratäng, Janssonsfrestelse, med/utan anjovis, gratänger, grytor, baka bröd, pizza, Det finns mängder med tips på nätet eller idé böcker man kan köpa där man inhandlar sin Omnia. Lycka till?Marie

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, vi har en riktig ugn i vår bil så den används flitigt 🙂

   1. Profilbild för Marie
    Marie

    Vi har också ugn ( och en grill) i bilen men vi använder Omnian till mycket och är väldigt nöjda med det vi kan göra i ugn både ute och inne. Lycka till med era matexperiment????Vill också passa på att säga vi har stort utbyte av att följa er livsresa. Roligt och inspirerande? Vi går i samma tankar, men är inte klara än att ta steget att permanenta vårt husbilsboende. Stort lycka till önskar vi er!??

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Aha, du har både ock 🙂 Det har jag inte ens tänkt som ett alternativ, tack för den öppningen! Roligt att kunna inspirera och hoppas vi ses på vägarna. Då önskar vi er ett stort lycka till också med era beslut.

 6. Profilbild för Fru Pettersson
  Fru Pettersson

  Först vill jag säga tack för en väldigt bra blogg! Har suttit och läst en del av er resa och har fått mycket bra info! ? För mig som är en matlagnings och bakningsmänniska så skulle det vara svårt att lämna de bekvämligheterna som kommer med ett riktigt kök. Hur ”svårt” är det att vänja sig vid det mindre köket?
  Jag och min man skulle vilja köpa husbil när barnen är utflugna och bo i husbil så som ni gör. Men jag ”oroar” mig för att jag ska sakna mitt kök…
  Det skulle verkligen vara en underbar chans att få se mer och resa runt och njuta mer av livet.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för din kommentar! Svårt att svara på, är ju väldigt beroende på vilka bekvämligheter du tror du skulle sakna. Vi har ugn, 3 plattor och arbetsytor och mycket köksskåp. Har en matberedare med mig, annars är det manuella verktyg. Ska jag hacka mycket står jag gärna på utsidan. Laga mat ute är ju också mysigt, vi har en uteplatta. Sen anpassar en ju sig efter säsongsmatvaror i de länder en är och då blir det mycket råkost och ingen tillagning krävs 🙂 Har du någon specifik ”oro”?

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Fair
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.