vinevent alentejo

Vinevent på Herdade de São Miguel

Publicerat den

Vinturism är något som vi tycker är kul, kanske för att vi gillar vin.. eller för att det helt enkelt tar oss ut på nya platser och ofta inkluderar fina vyer och ny kunskap.

Våra kompisar i Estremoz bjöd med oss till Herdade de São Miguel, en vingård som ligger i Redondo kommun öster om Èvora, i Alentejo. Du kan se på kartan längst ner i inlägget var det ligger.

Det var molnigt hela dagen, vilket var skönt då det var riktigt varmt. Men på vägen därifrån kom det faktiskt några få regndroppar.

Vingården

När vi kom fram efter ett antal km på grusvägar så fick vi direkt oss varsin halmhatt och T-shirt.

Vår vän är en utmärkt hattmodell!

När alla hade kommit så började hon med att berätta kort om företaget & vingården. Läget är magiskt, gården ligger så fint bland de böljande kullarna med de unika korkekarna. En typisk miljö för Alentejo.

Gruppen visade sig vara en härlig blandning av nationaliteter och en amerikan kände redan till mig och Roger för hon hade hittat min blogg när hon sökte på vin i Alentejo. Det var roligt att höra. Ana, vår guide, pratade både på portugisiska och engelska. De andra två sällskapen var från Brasilien och Portugal.

Företaget heter Casa Relvas (familjenamnet är Relvas) och är ett familjeföretag, där sönerna nu driver varsin verksamhet (vin respektive olivolja). De har flera gårdar i Alentejo där de odlar både vindruvor och oliver. De producerar 8 miljoner vinflaskor per år.

The sun of Alentejo perfectly combines with the soil and produces grapes with a lot of character, producing strong and vigorous wines without losing freshness.

casarelvas.pt (extern länk)

Det var ingen rundvandring inomhus, men toaletten var inne och då passade jag på att fota en av lagringstankarna. De hade hästar, får och en åsna runt om ute på gården. Hästen gillade att äta druvor!

Fåren släpps in på vinfälten efter skörd för att på ett naturligt sätt hålla nere växtligheten. Gården är dessvärre inte fullt ekologiskt, det tar tid och de jobbar mot det målet. De arbetar mycket med hållbarhet och för att hitta lämpliga sätt att minska vattenförbrukningen.

Skörda druvor

Med en hink och en sekatör per par så spatserade vi ut bland vinstockarna, som var täckta med nät för att förhindra fåglar att äta de söta druvorna.

Det var rad efter rad med olika varianter av druvor, namn jag inte minns. Men det finns så klart att läsa mer om det på vingårdens webbplats.

Ute bland raderna av druvor så berättar Ana mer om processen. Att de varje vecka i skördetider går ut på fälten för att analysera vilka rader som är klara för skörd. De klämmer på druvorna, de ska ha rätt konsistens, och så smakar de. Dessutom mäter de sockerhalten i druvorna med ett manuellt mätverktyg som de pressar in lite juice i.

Det är olagligt att tillsätta socker i vinproduktion, så det gäller att skörda när solen gett rätt sötma till druvorna, en utmaning som heter duga.

Vi smakade så klart och de var väldigt söta och goda, vi fick äta hur mycket vi ville under tiden vi skördade. Ett av de andra sällskapen hade en hund med sig, dess svans & rumpa kom med i en av bilderna.

Trampa druvor

Vi hade fått information inför vårt besök att vi skulle ha shorts på oss och en handduk med oss så vi kunde vara med och trampa druvorna.

Tanken där vi hällde i druvorna som vi plockat ute på fälten var upphöjd, så vi fick klättra på en stålstege för att komma upp och ner. Den blev hal av all druvsaft så det gällde verkligen att ta det försiktigt.

Jag kan säga att det tog flera dagar innan den lila färgen hade försvunnit från fötternas alla små skrymslen.

Vinprovning & lunch

I skuggan under ett tak var det fint dukat på stora bord.

Innan lunchen serverades så var det provsmakning av vitt vin och rosé. Det fanns bröd, ost och charkvaror att äta till. Jag fick en stor skål med oliver som jag så klart delade med mig av till de andra.

När maten sen serverades som en buffé så kom det röda vinet fram också och vi fick prova tre olika. Det var en härligt generös vinprovning, flaskorna ställdes på bordet och vi fick tömma dem om vi ville. Vilket vi nästan gjorde, det var goda & lättdruckna viner.

På buffén fanns det en fantastisk vegetarisk och glutenfri pastarätt, jag länsade nästan fatet. Köttet som Roger valde var det bästa han ätit på väldigt länge. Där fanns en väldigt god gazpacho som förrätt och så ett par efterrätter kom det fram sen också.

Priset

Det var det dyraste event vi varit på här i Portugal. €95,- per person. De hade inget internet så vi hade laddat med kontanter.

I priset ingick guidningen, en halmhatt, en T-shirt av god kvalitet, få vara med och skörda druvor, trampa druvorna och dessutom den fantastiskt goda lunchen med massor av vin.

Vi hade fyra härligt roliga timmar med mycket skratt i det goa sällskapet och Ana som tog hand om oss under dagen gjorde det med bravur.

Inget vin fick följa med oss hem, de saknade ett riktigt fylligt alternativ. Men en flaska god olivolja för €17,50 köpte vi.

Rött hjärta – Ourique & grönt hjärta – Herdade de São Miguel, tog oss ganska exakt 2,5 timmar att köra dit. Inga betalvägar.

Om du saknar att se en massa människor så beror det på att jag medvetet inte publicerar de bilderna, de behåller jag för mig själv. Roger, våra vänner Vientiene och Elisabeth (som godkänt bilderna) samt guiden är de som syns i bilderna.

11 kommentarer till ”Vinevent på Herdade de São Miguel”

  1. Profilbild för Channal

    Hej Anna! Vi köper ofta portugisiska viner. Alltid goda och fina! Och vilken härlig upplevelse ni verkar ha haft! Även om priset var högt låter det som att ni verkligen fick mycket för pengarna. Både aktiviteterna, stämningen och den goda lunchen med vin. Synd att inget vin fick följa med hem, men olivoljan lät som ett fint alternativ.

    KRAM till dig! Anna

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vi gillar verkligen vinerna här nere, och billiga är de också, om en jämför med ex. italienska som vi också gillar mkt. Olivoljan vad god och det är roligt att köpa annat än vad som vanligtvis finns i affärerna. En mycket trevlig dag! Kram

  2. Profilbild för Anette

    Vilken härlig dag. Bara att komma iväg och se något annat är ibland behövligt, att då dessutom lära sig något nytt och träffa nya människor förhöjer upplevelsen.
    Tänk att själv trampa vin, det hör inte till vanligheterna längre.
    Du har dessutom tagit många fina bilder, som vanligt.
    Trevlig helg

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vi gillar verkligen att göra utflykter och nedslag lite här och där. Det var kul att få uppleva att trampa vin. Tack! Detsamma

  3. Profilbild för Monnah

    Låter som en toppendag! Verkligen fint planerad och det verkar som att maten varit fem plus! Lyxigt. Inte dricker jag vin, men jag är så fascinerad av processen, skapandet och hantverket. Tänker att det högre priset ändå inte är i närheten av en vanlig svensk trerätters med vin här i Sverige på en lite finare restaurang, så besöket verkar prisvärt.

    Var på min första vinodling som barn vid första besöket i Italien. Ägaren sa att vi inte skulle plocka druvor ute i stora odlingarna eftersom de var så besprutade (säkert andra tider i början av åttiotalet), men i den privata odlingen fick vi äta så mycket vi ville. Vilken dröm! Saknar också våra Concorde-druvor längs staketet i Orem… Här har jag en liten planta som vuxit i fem år och fortfarande inte gett en enda klase. Försökte sätta en planta i växthuset, men det lyckades inte heller. Jag har dock inte gett upp! Kram!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det var det och maten var väldigt bra. Visst är det intressant med processen, även om jag lätt glömmer hur det funkar från gång till gång, så det blir lite nyheter vid varje besök. Vår vindruvsplanta med kärnfria gröna druvor har nu 3 år på nacken, kanske vi kan få egna druvor nästa eller nästnästa år. Vi ger inte heller upp! Kram

  4. Profilbild för Lars
    Lars

    Så kul att få se dina bilder från Herdade de São Miguel! Jag och Åsa tycker också att det är kul att besöka vingårdar, gärna i kombination med en god måltid. 😊

    Det finns några viner från Casa Relvas på Systembolaget och vi brukar köpa ett rödvin med etiketten “Segredos de São Miguel” som kommer från en av deras organiska odlingar. Vi tycker att det fungerar bra som “grillvin” och med tanke på de senaste årens prishöjningar så känns det väldigt prisvärt. Det har gått upp i pris helt nyligen, men kostar fortfarande under hundralappen, vilket numera är ovanligt för ett vin med bra kvalitet i Sverige.

    Hoppas du och Roger får en fin lördag! (Här är det hård vind, regn och 8 grader… ☔)

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad roligt ni köper vin från deras vingårdar. Det vinet provade vi inte, de har ju väldigt många varianter. Har skrivit upp det på handlingslistan så vi kan testa det. Alla de viner vi drack på vingården var prisvärda, så det kanske är en av deras målsättningar. Tack, här är det molnigt jst nu men klarnar säkert upp till de 28 grader vi ska få enligt prognosen. Ha det gott ni med!

  5. Profilbild för Znogge

    Vilken intressant, bra och trevlig dag ni fick. Jag tycker det är intressant att se hur olika produktioner går till. Vin är ju stort i Portugal och dessutom en dryck som uppskattas av många. Upplägget var trevlig och perfekt med en avslutande middag. När det gällde priset så tyckte jag det var helt okej med tanke på vad som ingick. I Sverige hade det kostat minns det dubbla. Kan tänka mig att det tog tid innan färgen från druvorna försvann.

    Kram och god lördag!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det var en väldigt bra dag! Det var ett annorlunda upplägg och det är kul med variation. Dessutom fantastiskt sällskap och god mat, ja det kan ju inte bli fel tänker jag. Kram

  6. Profilbild för Marika

    Jag känner en svenska som har en biologisk vinodling utanför Rom. Jag har varit på rundtur där två gånger. Vill minnas att jag skrivit om det men hittar det inte just nu. Intressant det var i alla fall. Låter gott med lunchen! Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste inläggen

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.