kökstips för husbilen

10 11 bästa kökstipsen för husbilen

Våra bästa tips för köket efter att snart ha bott två år i FrankieBoy och använt köket i princip till 2000 måltider!

Våra tips är inte matlagningstips, utan tips för kökets utrustning och hur vi minskar vattenförbrukningen till exempel.

Låter helt galet med 2000 måltider, men vi har räknat med frukost, lunch och middag samt att vi valt att äta någon annanstans 50 ggr sedan vi flyttade in i FrankieBoy, vilket känns hyfsat relevant. Inte så noga egentligen, men ville förtydliga hur vi räknat ut siffran 2000.

Kökstips för husbilen

Här är våra bästa tips, sånt vi lärt oss efterhand och som vi verkligen tycker är toppen, kanske du har glädje för något/några av dem.

 1. Väldigt smutsigt vatten, till exempel vätska från konservburkar och diskvatten från stekpanna. häller vi inte ut i vasken, utan istället i en återvunnen plastflaska som vi sen tömmer direkt på tömningsplats för gråvatten. Allt för att minska ”urken i burken” – alltså äckligt som kan fastna på väggarna i gråtanken. Här kan du läsa om hur vi hanterar vårt gråvatten.
 2. Återanvänder potatisvatten från hårda potatisar till disken, det är både varmt och ganska rent. Diskmedel och sköljning får bort den lilla stärkelsen som är kvar i vattnet. Vattnet från mjöliga potatisar återanvänder vi inte.
 3. Vinglas och kaffemuggar använder vi flera gånger innan vi diskar dem. Vi bara sköljer ur och ställer tillbaka i skåpet. Diskar kanske var 3-4:e gång vi använder glasen/muggarna.
 4. Har en behållare med diskborstar och diskmedel, så dropp från blöta diskborstar hamnar i behållaren istället för på köksbänken. Vätska på köksbänken rinner ju lätt ner på golvet. Sen är behållaren också lätt att ta med sig när vi eventuellt ska diska på boplatsens diskplats.
 5. Örter, så gott och användbart till all mat, även frukosten! Dessutom en härligt grön färgklick i hemmet.

  örter
  Lite örter på tillväxt
 6. Litermått, vi har två stycken och de används flitigt. Det är en ovärderlig utrustning i ett kök eftersom vi vill hushålla med vattnet. Används t.ex. när vi ska diska, då låter vi det kalla vattnet som kommer först ur kranen landa i litermåttet, används sedan för att skölja disken. Annars hade den litern bara åkt rätt ner i gråtanken utan att först ha gjort nytta. Litermåtten används också till att samla upp urk-vattnet (punkt 1).
 7. Två varianter av skärbrädor. Förut har vi alltid haft en särskild för lök, och sedan flera att använda till annat. Nu har vi istället en för frukosten, där det t.ex. skärs äpple, gurka, paprika och avokado. Sedan har vi en annan vid tillagning av lunch/middag där den starkt doftande löken skärs. Men även potatis, tomater, örter, kapris etc.
 8. Potatisstöten används inte bara till Rogers ljuvliga potatismos utan även till att stompa tvätten när vi handtvättar. Självklart väldigt noga rengöring efter tvätt.

  Potatisstöt används även vid handtvätt
 9. Ibland kan det bli liggande en halv squash eller några morötter innan det är dags att äta den varianten av grönsak igen. I en stor Tupperware burk i kylen håller det sig väldigt länge och vi har ytterst sällan behövt slänga några grönsaker.
 10. Ordning och reda gillar vi, så därför skaffade vi oss burkar för torrvaror. Men det är inte bara snyggt i skåpen, förvaringen gör att det är överskådligt och därmed lätt att hitta det vi söker. Är också tydligt när något är på väg att ta slut så vi kan köpa hem mer innan sista smulorna är tagna. Gillar också att det skyddar råvarorna, de håller längre i täta burkar än i papperspåsar. Största vinsten kanske ändå är att eventuella myror (hänt en gång) inte kommer åt godsakerna.
 11. Bonustips från läsare: Använd slickepotten till att skrapa rent tallrikar etc. istället för mängder med hushållspapper

Har du möjligen något tips som vi kan lära oss av dig?

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

12 svar till ”10 11 bästa kökstipsen för husbilen”

 1. Profilbild för Anders
  Anders

  Tack för dessa tips. Så bra att ni delar med er. Allt kanske inte passar men varje bit är värd mycket för oss som är på väg mot flytt till husbil.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad bra Anders! Precis så, ta till dig det som stämmer för dig.

 2. Profilbild för Kerstin
  Kerstin

  Har nyligen hittat er fantastiska blogg och det är så roligt att läsa om era tips och äventyr. Jag håller på och letar husbil, min första, och det är så spännande. En liten fråga har jag. Om man inte vet storleken på gråvattentanken, hur vet man när den är full och behöver tömmas? Och – en fråga till, dricker ni vattnet från kranen i er husbil eller har ni separata dricksvattendunkar?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hej Kerstin, tack! Vi har en display som visar hur mkt färskvatten vi har samt hur full gråtanken är. Vet inte hur det visas på äldre bilar, men nyare har den funktionen iaf. Ang dricksvatten har vi bloggat om det här: https://anna-forsberg.se/dricksvatten-i-europa/

   1. Profilbild för Kerstin Carneroth
    Kerstin Carneroth

    Tackar!!! Det verkar som att ”man” inte dricker ur kranen. Bra att veta. Tack för en inspirerande blogg!!!

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Vi gör inte i alla fall 😀 Tack!

 3. Profilbild för Anna Viebke
  Anna Viebke

  Hur olika saker används till många arbetsområde, burkar till förvaring av både tort och kyl, skärbrädor och hur mycket som faktiskt var ”måste” i huset är otroligt rätt. För varje dag hittar vi olika sätt och utvecklar nya och bättre användningsområden och sätt.
  Ett toppenbra inlägg!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Visst är det toppen att återanvända verktyg till olika saker! Helt nytt beteende för oss iom denna livsstilen 🙂

 4. Profilbild för Johanna Eneland

  Tycker om era tips, de är riktigt vettiga för en bofast i villa med! ^_^

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Toppenbra ju!

 5. Profilbild för Nils-Åke Hansson

  Jag skulle villa lägga till Tryckkokare en på 3 liter. Oj så mycket gott man får till i den.
  Vi har en i bilen och så också hemma så klart.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för tipset!

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
22°C / 11°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.