Min födelsedag

15. Ge mat till någon

Tänk att det finns så många som går hungriga! När det i juletid frossas i mat vill jag utmana dig att göra något för de som inte har det så förspänt.

Det gör ont i mig när jag tänker på att det finns så mycket fattigdom och elände i världen. Så idag tycker jag vi alla gör något för någon som är hungrig. Här är några förslag:

 • bjud in någon på lunch/middag som du misstänker inte alltid får äta sig mätt
 • ge lite mat eller en slant till en tiggare utanför matbutiken
 • skicka pengar till stadsmissionen eller något soppkök
 • jobba i ett soppkök
 • sätt upp en fågelmatare och fyll med feta nötter och fröer
 • ställ ut mat till igelkotten
 • spela Freerice
 • skänk mat till en flyktingförläggning i din närhet

Kanske du kan göra flera av ovanstående? Jag spelar Freerice varje dag och jag ger mat till personer som ibland tigger utanför mataffären. Jag delar med mig av min skörd till den som vill ha.

Igår tog jag även kontakt med Re-Food för att berätta att jag gärna skulle arbeta på ett center här i vårt område, om och när de startar något.

Julmusik från min spellista

Hittar ingen video till denna låten, så det blir bara musiken. Men skivan har hängt med sedan jag firade min första jul i mitt eget hem.

Lucköppning 15 december
Jag utmanar dig att ge mat till någon, att bidra på något sätt att minska hungern.

Bilden är från min födelsedag i våras, kände jag ville ha en bild med mat och sol och värme idag 🙂

Publicerat:

i:

28 svar till ”15. Ge mat till någon”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Det du har på tallriken ska jag laga idag.
  Freerice, aldrig hört talas om, men nu har jag testat =)
  Fåglarna ska få mer jordnötter idag, tiggarna utanför butikerna har nog åkt hem…..eller så är det för kallt att sitta still nu när det är -10 och köldeffekt på så det, så si sådär upplevda -15.
  Men man kan alltid ge bort en matkasse genom Röda Korset eller något annat om man vill, samma sak med Stadsmissionen som du skriver.
  Bra uppmaning idag också!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Då får du en god middag idag 🙂 En liten insats som ger mat till andra, bra initiativ med Freerice tycker jag. Fy vad kallt ni har det! Bra att Röda korset också har matkassar. Tack!

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  En fin utmaning som jag gärna tar och håller kvar.
  Synd nog så är det ingen tiggare här som är nöjd med att få mat; pengar gäller för att köpa droger. Ger man kläder och mat så säljer de varorna och köper det åtråvärda dödliga. Men det finns andra möjligheter att hjälpa folk i nöd och som inte tigger, via organisationer. Där finns vi med i kön för att kunna göra det. Många gör det här har jag sett till min stora glädje.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   I storstan Beja (45 min från oss där det finns Continente och Lidl) finns tiggare ibland och då ofta med en skylt om vad den önskar för mat (t.ex. veganskt, vilket är ett vanligt önskemål). De sitter ofta och spelar lite musik och ökar stämningen för alla som handlar. Påflugna personer som jagar mig på parkeringsplatsen ger jag inget alls till. Vi har alla rätten att avgöra vad våra pengar ska gå till och jag delar mer än gärna med mig, men väljer själv vart. Jag har dessvärre inte hittat någon lokal organisation än, men ska kolla med Juntan nästa gång jag är där. Kul det är så många som är med i era organisationer att ni får köa till att kunna bidra 🙂

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Freerice hade jag aldrig hört talas om, men nu har jag testat.
  Jag har en äldre rumänska som jag ger lite pengar då och då, samtidigt som vi växlar några ord. Nu i veckan åker hon hem till barn och barnbarn.
  Frälsningsarméns ”Håll grytan kokande” brukar också få ett bidrag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du också gett lite ris via Freerice! Vad fint att du har en relation med någon som behöver både din omtanke och lite av dina pengar. Just det, Frälsningsarmen har ju också hjälp till hungriga. Tack!

 4. Profilbild för Anki

  En bra utmaning … alla kan vi nog ge lite. Freerice är något nytt för mig, men jag ska kolla och se hur det funkar. Ger regelbundet ett bidrag till bl.a. Unicef och Rädda barnen.
  Ha en fin dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja lite kan vi alla göra. Och Freerice tar ju inga pengar ur ens ficka heller, bara tid. Fint med ditt regelbundna bidrag! Detsamma Anki!

 5. Profilbild för Anita

  I vår stad, Södertälje, kan alla skänka ett bidrag varje år till något som kallas ”Julkassen” och som arrangeras av Pingstkyrkan. I år slogs det rekord trots inflation, hela 489000 kr samlades in från givmilda Södertäljebor vilket gör att många matkassar nu kan delas ut till behövande.
  Det finns också något som heter LT-klappen (LT är vår lokaltidning) där Svenska kyrkan nu sköter insamlingen. Jag minns första året LT-klappen arrangerades. Då skulle vi Södertäljebor köpa julklappar och lämna in tillsammans med julklappspapper och som sedan skulle slås in av arrangören. Jag minns att jag köpte leksaker, raggsockor, mössor och lite annat. Och jag var inte ensam. Det blev ett så enormt gensvar och svårt att administrera alla klappar som lämnades in så nu får man istället skänka pengar till julklapparna.

  Jag är också med i Rädda Barnen och när vi pantar så skänker vi alltid panten till Rädda barnen.
  Något annat som ligger oss varmt om hjärtat är djur som far illa. Vi skänker då och då därför också pengar till Hundstallet och till Södertälje katthem. Dom gör ett fantastiskt jobb för övergivna och utsatta hundar och katter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra initiativ och möjligheter ni har i Södertälje! Ja djur ligger mig varmt och hjärtat också. Fint med allt ni gör för andra!

 6. Profilbild för Znogge

  Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Precis som Anita säger ligger djur som far illa även mig varmt om hjärtat. Min tanke är att ge en gåva till Hundstallet. I år går pengarna till mat till hundarna och det är många som gör ett fantastiskt arbete.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så är det. Hundstallet blir nog väldigt glada för ditt bidrag!

 7. Profilbild för Gunnel

  Nu har jag kollat upp Freerice för det var något jag inte kände till. Matar småfåglar gör vi alltid, och belöningen är att se alla småfåglar på nära håll. Tiggare finns inte så många här, men det finns månnga insamlingsbössor så det är enkelt att skänka pengar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, det är tacksamt att ge fåglarna mat då de belönar oss med sin närvaro. Vad bra det är enkelt att skänka en slant när en vill.

 8. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

  Jag känner inte till Freerice, men läste lite på din länk och ska gå tillbaka och titta mer senare.
  Jag har turen att inte känna någon som är riktigt fattig, så kan inte ge något direkt bidrag. Däremot skänker jag en del pengar till olika välgörenhetsorganisationer som jag tycker gör bra saker.
  Stadsmissionen gör väldigt mycket inom landet och dem stöttar jag. Även några organisationer utomlands.
  För några år sedan köpte jag lite extra gotter och mat till en tiggare utanför en affär i Sverige. Hon tittade bara på mig och sa: pengar. Så ledsen och besviken jag blev. Har inte givit något efter det. Hon kan ha varit ett undantag, men det kändes så fel. Inte rätt att döma alla efter en persons fel, men tyvärr så sitter det i mig.
  I UK fanns väldigt få tiggare eftersom så få gav dem något.
  Bra att du tar upp detta ämne. En person kan inte göra allt, men alla kan göra något.
  Ha det bra!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Freerice är ett enkelt spel där en bara ska svara på frågor som synonymer i engelska språket. Varje rätt svar ger ris till de som behöver. En kan spela hur länge eller hur kort tid en vill. Det var ett väldigt tråkigt bemötande du fick. Jag har alltid fått väldigt glada och tacksamma kommentarer när jag gett bort mat till tiggare. Förstår du tappade sugen. Tur det finns organisationer att gå via istället. Vi hjälps åt!

 9. Profilbild för Hanneles bokparadis

  om man börjar mata djuren nu, måste man fortsätta till våren, annars dör de när det tar slut.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är en myt dock.. om maten tar slut så drar fåglarna vidare till andra platser. Här är fakta om det.

 10. Profilbild för Marianne Cargus

  Precis som för flera andra här så är Freerice nytt, har tittat där nu och ska prova senare. Jag brukar ge till stadsmissionen istället för julklapp till äldste sonen, och till något katthem på födelsedagen det är så han vill ha det. Förutom det ger jag ofta till Smålandskatten och deras arbete, fåglarna här har 9 – 10 stationer som jag fyller när det behövs samt att jag brukar bjuda ner min granne på mat ibland, speciellt på storhelger, hon har det väldigt knapert.
  Låten känner jag inte igen, den var lugn och fin.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att kunna sprida info om Freerice. Du bidrar verkligen till att hungern ska minska för både 2- & 4-benta! Kul du gillade musiken idag!

 11. Profilbild för Kraka

  Vi har köpt kattmat nere i byn till hotellkatterna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag läste det, bra!

 12. Profilbild för Susjos

  Jag ger min syster mat varje gång jag träffar henne, hon lider av psykisk ohälsa och har svårt att hålla i sina pengar, en tuff situation.
  Nu vidare mot jobbet..
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du är en fin syster! Hoppas natten var bra på jobbet. Detsamma!

 13. Profilbild för Jossu

  Jag hade så gärna velat hänga ut mat till fåglarna i ett träd så jag kunde sitta och titta på dom genom mitt fönster. Tyvärr tillåter hyresföretaget det p.g.a risken att det drar till sig möss och andra små djur. Men jag ska köpa hem några talgbollar och hänga upp dom i träden i närheten av sjön där det är en bra bit till bostadsområden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förstår att du vill ge fåglarna mat, det är ju så mysigt att titta på dem. Din lösning är ju toppen, win-win 🙂

 14. Profilbild för Ditte

  Brukar lämna bidrag på olika sätt här i Stockholm; Både till Stadsmissionen, Frälsningsarmén och Klara kyrka som alla har bra koll på vilka som behöver det en lämnar allra mest. Och LÄkare utan Gränser skickar jag varje månad ett bidrag till. Tycker de är enastående.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Med fokus på hunger så finns det många organisationer som en kan stödja. Och även andra ändamål så klart (men det kommer som en utmaning en annan dag) 😀 Vad fint du hjälper till där det behövs!

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.