30 olika plantor per vecka

30 olika plantor per vecka

30 olika plantor per vecka är något som YouTube-kanalen Zoe rekommenderar. Det tycker jag var roligt att räkna och se om jag får i mig. Jag äter ju mycket grönsaker, men om det är en tillräcklig variation ville jag veta.

Eftersom jag följer Jay Shetty på YouTube så får jag upp reklam om andra klipp och kanaler som också handlar om hälsa. Jag brukar inte klicka, men när jag såg Hugh Fearnley Whittingstall i ett program så klickade jag direkt! Hugh är en av våra stora inspirationskällor när det kommer till att odla eget mat och leva enklare. För hundra år sedan hade han en serie på brittisk TV som hette River Cottage, den sändes senare även på svenskt TV. Vi såg varje avsnitt och bara sög i oss allt!

I det här programmet (längst ner i inlägget finns videon) med Hugh så pratar han om att äta 30 olika plantor varje vecka enligt rekommendation av Zoe. Så jag googlar Zoe och får veta att det är en app för bättre maghälsa bland annat.

Zoe (“life” in Greek), gives personalised advice via an app on what users should eat, based on the results of gut health and blood fat tests and 14 days of blood sugar monitoring, all done at home and sent off to a lab.

Guardian

Zoes tjänster är bara tillgängliga i USA, men deras podcast och YouTube kanal är fri från reklam och tillgängliga för alla. Sånt gillar ju jag!

Vi vet väl alla att en varierad kost är viktigt för att få i sig så många bra näringsämnen som möjligt. Och det här öppnade faktiskt upp mina ögon till att hålla koll på variationen av det jag äter. James Oliver (som jag också faktiskt först fick nys om via River Cottage) rekommenderar ”five portions of veg and fruit each day” och det har jag inga problem att få i mig så det behöver jag inte räkna. Men det här med 30 olika plantor per vecka var nytt och kul.

Mina 30 olika plantor per vecka

Jag äter mestadels i säsong, alltså det som trädgården ger och det som är billigt att handla i affären. För jag tänker att om det är dyrt så är det inte producerat i Portugal och därmed inte heller i säsong. Så det kan bli ganska enahanda vad gäller maträtterna, särskilt när jag inte är inspirerad att prova en massa nya rätter.

Vi äter mycket rester, alltså lagar för 4-6 personer och delar upp det i 2-3 måltider och frukosten är alltid densamma. Men kommer jag ändå upp till 30 olika plantor per vecka var frågan. Kryddor, kaffe och te räknas också.

Första veckan jag dokumenterade började jag på torsdagen, och tänkte tillbaka på vad jag ätit mån-ons, och kom upp i 36 stycken olika totalt under veckan:

kaffe, blåbär, hasselnötter, linfrön, pumpafrön, solrosfrön, rödbetor, tomater, oliver, paprika, svartkål, broccoli, gråärtor, gullök, rödlök, sallad, ingefära, vitlök, kikärtor, morötter, cashewnötter, citron, olivolja, solrosolja, oregano, röda linser, chili, koriander, sesamfrön, jordnötter, mandel, psyllium (fiberhusk), belugalinser, spiskummin, te och vitkål.

Andra veckan så blev det 48 olika:

belugalinser, Rödlök, Spiskummin, Chili, Kikärtsmjöl, Gråärtsmjöl, Olivolja, Vitkål, Paprika, Sallad, Avokado, Dill, Mandelmjöl, fiberhusk, Äpple, Jordnötter, Kaffe, Sojafärs, Tomat, Vitlök, Chili, Oregano, Aubergine , Kanel, Persilja, Sallad, Svartkål, Gurka, Svarta bönor, Havregryn, Hasselnötter, Linfrön, Pumpafrön, Solrosfrön, Blåbär, gullök, broccoli, moröttter, cashewnötter, blomkål, curry, oliver, garam masala, timjan, zucchini, sötpotatis, te och koriander

Det är med andra ord inga problem för mig att äta tillräckligt varierat, om jag ska gå på Zoe´s rekommendation, kul att ha kollat, men inget jag behöver räkna igen känner jag.

Här är klippet med Hugh om du är nyfiken.

Jag blev inspirerad och ska kolla mer på vad Zoe har för olika saker i sin kanal. Såg att det bland annat fanns något om histamin, vilket ju är intressant för mig som allergiker.

För att göra översta bilden plockade jag ut en del av det jag hade hemma. Dessvärre är endast de konserverade tomaterna, blomkålen och svartkålen från egen skörd. Mars är en månad då vi inte har så mycket att skörda.

Publicerat:

i:

,

28 svar till ”30 olika plantor per vecka”

 1. Profilbild för Amanda (Swedish Passport)

  Men så intressant! Tänkte först att 30 olika lät så mycket, men när du listade dina kunde jag bocka av ganska många. Så ska nog ta och hålla koll på vad jag äter den här veckan och se hur många olika plantor jag får i mig 🙂 Tack för tipset!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De första dagarna fylls listan snabbt! Kul du vill se hur varierat det blir med dina plantor.

 2. Profilbild för Channal

  God morgon Anna! Vilket spännande inlägg! Kaffe, te och bla socker är ju plantor. Det är inte det första man tänker på. Att äta efter säsong är bäst! Helst närodlat och obesprutat. Åh vad jag längtar till min balkong! Brukar odla tomater, gurka, chili, paprika och aubergine. Det som finns i affären vintertid smakar absolut ingenting. På skolan finns det alltid ett vegetariskt alternativ som jag väljer. Jättegott! Ska räkna och se hur många jag äter denna vecka. Tack för ett intressant inlägg.

  Önskar dig en fin dag! Må gott och KRAM! Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du gillar! Socker är nog lite för raffinerad för att räknas som planta, i alla fall för mig 🙂 Roligt att du odlar på din balkong, det smakar alltid bäst med sånt som fått mogna i sol och värme. Har blivit väldigt kräsen med köpgrönsaker efter mina första år med växthus i Sverige. Bra du väljer vegetariskt, då får du nog i dig 30 plantor snabbt. Detsamma önskar jag dig! Kram

 3. Profilbild för En vanlig man

  Snyggt stilleben du arrangerade.

 4. Profilbild för Emma

  Jag tyckte också att 30 lät mycket, men sen när man räknar upp det så här så blir det snabbt en del. Jag kommer åtminstone upp i 8 till lunchen idag. 🙂
  Ha en fin måndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt Emma! Tack detsamma

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Kul utmaning, vintertid kanske det inte bli så många, svenska rotfrukter, inte dyra importerade, vi älskar frukt också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, jag tyckte det var kul att räkna 🙂

 6. Profilbild för Marianne

  Intressant, nu blev jag nyfiken på om jag klarar 30 olika, men jag tror det. När jag kommer hem till Öland och allt blir normalt ska jag räkna.
  Igår läste jag något om att ungdomar som äter hälsosamt har mer PFAS i blodet, jag försökte kopiera länken men lyckades inte, om du vill läsa så Googla.
  Ha en fin start på veckan,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ska bli kul att höra om ditt resultat, tror också du klarar det! Tack, det hörde jag om på nyheterna när jag lyssnade på 5-milen på sportradion. Kram!

 7. Profilbild för Mamma C

  Jag äter varierande och ska nu se vad jag kommer upp i denna vecka.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du vill testa också! Kram

 8. Profilbild för Anki
  Anki

  Spännande! Nu måste jag också räkna 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahaha, eller hur 🙂 Kul att du vill räkna med!

 9. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Jag lagade chili con carne igår och när jag började räkna på det nu så innehåller den 11 olika plantor. Nu blir det kaffe på maten. Ha en bra eftermiddag @

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra där! 12 med kaffet då 🙂 Detsamma! Kram

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag kanske inte kommer upp i den mängden olika plantor men eftersom jag bara äter växtbaserad kost så blir det nog ändå ganska bra 😀 Kul att, som ni, kunna odla och skörda så många olika sorter i den egna trädgården. Det hjälper nog till att göra variationen stor.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   -Det blir säkert bra ändå, jag tyckte det var kul att se hur varierat jag åt. Egenodlat påverkar helt klart variationen och smaken 🙂 Kram

 11. Profilbild för JoY

  Först tänkte jag, oj 30 stycken, men så började jag räkna vad jag fått i mig idag. Det blev 14 stycken, ska hålla koll på vad det blir i morgon. Kul ide.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det låter mycket och om en inte kommer upp i det de första dagarna när en kan räkna allt så kan det bli svårt utan aktiva val på slutet då en kanske äter samma grönsaker/frukter som tidigare under veckan. Kul du vill räkna!

 12. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Så kul och så intressant att läsa om 30 0lika plantor per vecka. Ska sätta mig ner och räkna…är nästan säker på att vi klarar den saken i vårt hushåll…

  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tyckte också det var intressant, roligt du vill räkna, tror också ni äter fler. Kram

 13. Profilbild för Anita

  Det här var ju kul. Imorgon ska jag räkna och se hur många plantor jag kommer upp i. Kryddor av olika slag använder jag mycket av så bara där kan det bli en del plantor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att du vill räkna 🙂

 14. Profilbild för Susjos

  Bra att äta mycket grönsaker! Men 30 olika i veckan kommer jag nog inte upp i, fast kanske med alla kryddor! Älskar grönsaker i olika former, och frukt, äter en hel del.
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det! Och variation är ju bra också. Detsamma!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.