låga omkostnader i Portugal

En rekordmånad har passerat

Vi gör ju inte längre några månadsredovisningar på våra utgifter, men vi har koll själva. Varje liten utgift skrivs ner, även små utgifter för en morgonfralla eller en liten kanna vatten.

Vi gillar att ha koll på vår ekonomi, vi har alltid skrivit ner vad olika saker kostat genom åren. Dock inte på kassaboksnivå, men alla räkningar har vi i en tydlig översikt ända sedan 2002 faktiskt så vi kan se hur våra fasta kostnader har ändrats med åren och de olika förändringar vi gjort.

Sedan två år tillbaka, när vi flyttade in i FrankieBoy började vi även föra kassabok, främst av intresse för att se effekten på våra rörliga utgifter beroende på land och valen i vår nya livsstil. Numera använder vi appen Tripcoin. Den ger oss den statistik vi vill ha.

Vår månadsbudget

Vår budget är att i rörliga utgifter inte spendera mer än €1300,- per månad tillsammans. Utöver det har vi utgifter på €200,- för bland annat CSN och försäkringar. De fasta utgifterna hanteras via vårt räkningsdokument och de rörliga utgifterna i appen.

Mars var vår rekordmånad under 2019, då hamnade de rörliga utgifterna på 9 460,-. Men det är en sanning med modifikation eftersom vi då inte använde en app som räknade om € till SEK med aktuell valuta, utan vi räknade hela tiden med att € kostade 10,- vilket var lågt räknat.

Det handlar inte om att allt ska vara så billigt som möjligt hela tiden, vi väljer att bo på bra boplatser och vi betalar gärna för det samt för bra matvaror till exempel. Men visst tycker vi det är en sport när våra utgifter blir så här låga en månad. Och vi vill så klart visa er att det är möjligt.

bananpannkakor
Bananpannkakor är en god lunch (bananer, ägg, salt och chiafrön.

€ 711,- för hela februari

Under februari 2020 har vi alltså spenderat totalt €711,- eller SEK 7537,- på rörliga utgifter.

Boplatser – 4087,-
Mataffärer – 3158,-
Tvätt – 186,-
Restaurang/fik – 106,-

Diesel och gas har vi klarat oss med det som vi tankade innan vi lämnade Spanien. Vi har inte rullat på några betalvägar. Vi har inte gjort några aktiviteter som kostar pengar då vattenlek, vandring, strosande och cykling är gratis när utrustningen väl är inhandlad.

Den 1 mars lämnade vi Sesimbra och behövde då handla, spenderade €80 för att fylla på alla matförråden så vi klarar oss i några dagar utan att handla igen. Hade månaden varit normallång hade den kostnaden samt några fler boplatsnätter tillkommit på summan. Men det är ändå en riktigt bra månad ekonomiskt, men även i livskvalitet!

Vår ekonomiska struktur kan du läsa om i eget inlägg.
FrankieBoy är inte med i några redovisningar alls, du kan läsa om varför här.
Hela första året gjorde vi tydliga månadsredovisningar, du hittar dem här.

På översta bilden är Roger på väg ut för att bodyboarda och Micke ska vågsurfa

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

14 svar till ”En rekordmånad har passerat”

 1. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Wow fantastiskt, ja ser ju lite annorlunda ut när man bor i hus????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kan så vara 😀

 2. Profilbild för jill
  jill

  Jag är otroligt imponerad av er och ert sätt att leva. Kram till er.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Jill! Kram

 3. Profilbild för Christel

  Jag skriver också ner alla våra utgifter och blev nyfiken som jämförelse, 16759 kr i februari. Då är vi sparsamma, men har också en hyra att betala. I den summan är det precis alla våra utgifter. Eftersom vi har kvar lägenheten kan vi inte påverka summan så mycket, men hoppas ändå kunna unna oss lite mer när vi är ute och kör. Det är spännande, tack för inspirationen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är kul med pengakoll. Att jämföra kan dock vara förödande tänker jag, för vi har alla verkligen olika förutsättningar. Det är upp till var och en hur en tänker och agerar, vi vill bara visa på möjligheterna.

   1. Profilbild för Christel

    Ja tänkte mer på Portugal/Spanien och Sverige.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Jaha, jag förstår 😀

 4. Profilbild för Kors och Tvärs

  Det är som min svärfar sa – det är inte de stora inkomsterna man bli rik på, utan de små utgifterna. Det ligger nånting i det.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Exakt så är det faktiskt 😀 Klok svärfar!

 5. Profilbild för Karin Eklund
  Karin Eklund

  Hej
  Imponerande läsning. Det går att spara om man vill om än på små saker som visar resultat i längden. Ta med matlådor till jobbet i stället för att varje dag gå ut och äta lunch.När mina 3 söner var små bakade jag allt bröd varje vecka o planerade middagar med egenlagad mat, frös in färdiglagad mat till matlådor. Återanvänder rester till nya maträtter tex. Pyttipanna, pajer.
  Lagade kläder och sydde mycket barnkläder eftersom det är min hobby.
  På detta sätt hade vi råd att köpa hus 1987.
  Många kramar till er.
  Karin

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Visst går det att spara, om det är vad en vill. Exakt så där gör vi med maten, men har faktiskt främst miljön och utrymme i husbilen i första åtanke. Då blir det bonus med att det går åt mindre pengar 😀 Underbart att era medvetna val ledde till husköp!

 6. Profilbild för Fortnite

  Det är som Dogge Doggelito brukade säga, ”cashen dom tas”. 😐

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Att inte spendera är det enklaste sättet att ha pengar kvar.

Vädret

Ourique, PT
24°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.