Här görs det bästa saltet!

Publicerat den

Det är skillnad på salt och salt. Det har du säkert full koll, men jag fick i alla fall lära mig mycket nytt när vi besökte en anläggning där de framställer havssalt i Olhão i Algarve.

Portugal har, med Atlanten som rullar in mot både väst- och sydkusten, god tillgång till saltvatten. Men det är ett par viktiga faktorer som avgör om det går att producera salt och det är att det är soligt, varmt och lagom blåsigt, så att vattnet evaporerar och saltkristallerna friläggs.

Salt kommer från havet. Även det som skördas i gruvor kommer från början från havet. Det allra bästa saltet är enligt många det som skördas traditionellt, manuellt, direkt från havet. Det som inte tvättas och det som torkar under solen med vindens hjälp.

Salinas do Grelha

Salinas do Grelha är en sådan anläggning, där varje saltkorn i förpackningarna är i olika storlekar och former.

De har 28 anställda, varav de flesta är säsongsarbetare. Maskiner används inte för att saltet inte ska bli förorenat, till skillnad från stora produktionsanläggningar.

Saltbassängerna som fylls från havet bevakas och när vattnet når en viss salthalt så släppts det in i nästa omgång bassänger, där får det vänta tills det når än ännu högre salthalt innan de hamnar i de sista bassängerna där skörden sker när allt vatten evaporerat.

Only the traditional manual methods together with the knowledge and experience of our ancestors are used to produce the highest quality final product available.

www. salinasdogrelha.pt

Skörden av traditionellt havssalt sker två-tre gånger per säsong (maj-sept) med stora rakor i trä. Arbetare drar alltså manuellt upp saltet i högar intill bassängerna där det får ligga i “snödrivor” en vecka och torka innan det förpackas. Inga tillsatser och ingen behandling.

Flor de sal

Sen finns stjärnan av saltet. Eller saltets ljuvliga blomma. Blomman av salt. Som skördas när allt faller på plats.

Flor de sal, den unika saltkristallen som bildas på vattenytan när vind, temperatur och luftfuktighet är perfekta.

En särskild sil används och skörden måste göras direkt när kristallen bildats, då den försvinner då väderförhållandena förändras, t ex när det blir fuktigare på kvällen.

Guidning och butik

Under guidningen höll hon upp inplastade bilder på hur det såg ut i bassängerna under året och så närbilder från skördandet. På ett par ställen fanns stora skyltar med illustrationer som förklarade bl.a processen för framställning av traditionellt salt.

I deras butik finns salt från deras saltbassänger, många olika varianter så det var svårt att välja. Vet inte skillnaden på allt heller, men vi köpte i alla fall salt för ca €15,-. Själva besöket och guidningen var arrangerat av trädgårdsföreningen jag är med i (MGAP) så det var lite extra förmånligt prismässigt.

Många olika fåglar

Anläggningen ligger i nationalparken Ria Formosa där det finns mycket fåglar. Jag har fotat dem tidigare, du kan hitta inlägg om det här.

Här på Salinas de Grelha har de med de olika djupen i bassängerna skapat förutsättningar för olika fåglar, en ökad mångfald med andra ord.

De har även gjort en ö för att fåglarna ska kunna häcka i lugn och ro. I vissa av bassängerna, de rosafärgade, finns även de karotenfyllda algerna som de små kräftdjuren äter och som färgar flamingosarna när de blir deras föda.

Döda havet

På Salinas de Grelha erbjuder de också bad i det döda havet, Mar Morte. Nackkuddar kan en låna och sen bara ligga där och flyta i den salta bassängen, solsängar och parasoller finns med. Lerinpackning med lera från saltbassängerna är också möjligt att göra.

Vi gjorde inget av det den här dagen, men återvänder gärna och provar både lera och bad.

Tidvattenskvarn

På plats finns även den gamla tidvattenkvarnen som användes för att mala säd, det var starten på familjens företag där i början av 1900-talet. Så guidningen startade med berättelsen om den så klart.

Du kan läsa mer om både kvarnen, döda havet och saltproduktionen på deras webbplats (extern länk).

En kommentar till ”Här görs det bästa saltet!”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Det ligger mycket arbete bakom den vardagskryddan. Sådana snödrivor gillar jag- det är värre med som ev. kommer här hemma. Ha en bra onsdag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste inläggen

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.