laddning av bodelsbatterier

Lärt mig mer om laddning av bodelsbatterier

När jag var på Forsbergs idag, så lärde jag mig mer om laddning av bodelsbatterier! 

Det är bra för mig att skriva ner vad jag lärt mig, så jag har det kvar och det där med hur laddning av bodelsbatterier funkar är ju viktigt att ha koll på, och el/ström är svårt tycker jag. Kanske det även hjälper någon annan! Är övertygad om att det finns mycket mer att lära på det här området, men detta var i alla fall det jag fick in i skallen idag.

Jag var på Forsbergs för att bodelsdörren bråkar för andra gången. Inifrån funkar den hur bra som helst, men utifrån så är det bom stopp, går inte att öppna. När jag ändå var där i Hyssna hos proffsen så passade jag på att ställa en massa frågor som vi samlat på oss!

Bara varmvatten, ingen värme?

Det går att få bara varmvatten om man sänker termostattemperaturen, vilket vi gjort, men jag har trott det finns ett bättre sätt. Jag som gillar enkelhet hade gärna sett att man satte på värme av vatten till kranarna separat och värme till bodelsvärmen på eget reglage. Men eftersom allt är ETT system, ALDE vattenburen värme, så funkar det inte så som jag vill utan man får helt enkelt tala om för systemet att man önskar det ”kallt”. Typ sätta termostaten för bodelsvärmen på 8 grader, för då är det ingen risk att värmen går igång. Vattnet till kranarna värms i alla fall. Om man vill. Man kan också stänga av hela ALDE-systemet eller stänga av alla knappar, då blir det ingen uppvärmning av något. Ska man duscha kan man ju sätta igång allt igen, men hålla nere termostaten för bodelen. Bra om man då också har cirkulationspumpen avstängd eftersom vattnet inte behöver cirkulera och pumpen drar ju ström.

Laddning av bodelsbatterier

När jag skrev om ström tidigare fick jag en kommentar av Stefan om att det krävs lång körning ör att toppladda batterierna. Fick bekräftat av Forsbergs att Stefan har helt rätt, det behöver köras i 6,5 – 7 timmar för att fulladda urladdade batterier (eftersom kylskåpet tar en del av strömmen från bodelsbatteriet när man kör, kylskåpet går annars på gasol). Hoppla, 6-7 timmar är länge det! Så länge kör vi aldrig! Så, därför behöver vi stå med ström emellanåt, för att under ett dygn ladda upp alla batterier.

Men, det viktigaste är att undvika att ladda ur batterierna. Vi har ju solceller som stödladdar åt oss, men de orkar inte ladda upp fullt. Men om vår panel visar att det är 12,0 V kvar på bodelsbatterierna så är det läge att koppla ur allt som drar ström. För om man går lägre än det så sliter man enormt på batterierna och deras livslängd förkortas radikalt.

Batterierna mår bäst av att laddas ur till 12v och sedan laddas upp fullt. Men så funkar det ju inte, vi stödladdar ju hela tiden med solcellerna. Med litiumbatterier hade vi förkortat laddtiden till full laddning med hälften ungefär. Men än så länge är det inte aktuellt för oss att byta till det.

Angående bodelsdörren är staget i dörren tydligen av sämre kvalitet på den här nya bilen, så de satte in ett stag från en äldre bil. Så nu hoppas vi att problemet är åtgärdat en gång för alla!

/Anna

Publicerat:

i:

5 svar till ”Lärt mig mer om laddning av bodelsbatterier”

 1. Profilbild för Helena Roth

  Se där – massa nya saker att lägga till ”himla bra att ha koll på”-listan!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur 🙂 Varje dag nya insikter och ny kunskap. Älskart!

 2. Profilbild för Per
  Per

  Underbar blogg, Batterierna mår dock absolut ej bra av att laddas ur helt ibland. Tvärt om. Tex Elbilsbatterier skyddas ordentligt mot urladdning för att maximera livslängden. Tror första generationen toyota Prius blockerade sista 40 % av kapaciteten. Därför håller många batterier längre än bilens livslängd. Förövrigt 44 år gammal och drömmer om husbilsliv. Hur många är ickepensionärer i Europa under vintern i husbil? Hur (O)vanligt är det med par med små barn tex? Tack för en superblogg. = )

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Per! Du har helt rätt, de ska inte laddas ur. Läste inlägget igen och ser att jag skrivit olika. På ett ställe har jag skrivit precis som du säger och på ett annat att de ska laddas ut. Så jag redigerar det så jag inte lurar någon, tack för påpekandet! Kan inte svara på dina frågor med fakta, men vår erfarenhet är att det finns en del upp till 30 år som bor i vans. Men de kanske tagit något sabbatsår eller dylikt eller jobbar digitalt som vi. Men de vi pratat med har boende hemma som de hyrt ut. Med barn har vi inte sett många på vintern. Ganska ensamma i vår åldersgrupp.

 3. Profilbild för Per
  Per

  Tack för svar = ) mvh Per

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
13°
Växlande molnighet
07:1218:19 WET
LörSönMånTisOns
15°C / 9°C
17°C / 9°C
13°C / 5°C
15°C / 4°C
17°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.