Minimera myggen

Mygg flyger inte långt har jag förstått, så det går att påverka antal mygg i vår egen närhet.

Det är något som vi jobbat med sedan första dagen vi kom hit då jag inte gillar mygg och vi har en del här, precis som vi haft var vi än bott när vi haft hus och trädgård. Sån mygga som bilden visar har vi dock aldrig haft där vi bor, bara när vi var på en camping i Italien.

Förresten finns det någon som gillar mygg? Jo fåglar gör det, men de får faktiskt nöja sig med alla andra insekter vi bjuder på och myrorna kan de gärna festa extra mycket på. Resterande av insekterna kan vi leva i harmoni med.

Myggans livscykel

Äggen läggs i stillastående vatten (finns arter som föredrar färskt vatten har jag läst). Dessvärre överlever äggen torka, så det gör inget om vattnet torkar ut. De vaknar till liv av regnet och kläcker larver som lever i vattnet tills de blir puppa och sedan flygfärdig mygga.

En honmygga kan producera upp till 3000 ägg under sitt 2-veckor korta liv.

Myggen lever av nektar men honmyggan behöver även blod för att producera sina ägg. Det är där jag kommer in i bilden, för jag utsöndrar attraktiva dofter som lockar honmyggen till mig. Men de hittar ju blod hos fåren, reptiler (vi har en hel del ödlor) och andra djur i omgivningarna.

Så när vi nu vet hur myggan beter sig och lever kan vi göra allt i vår makt för att minska myggorna här hos oss, utan att samtidigt döda de andra insekterna.

Huset

Huset i sig var en dröm för myggen. Mörkt, fuktigt och lättillgängligt. Nu är det ljust, torrt och otillgängligt. Bakom fönsterluckorna trivs alla ljusskygga varelser (tur inte varulvar får plats där…). Men eftersom fönstren nu är täta och dessutom kompletterade med myggnät så kommer det inte in någon mygga varken när fönstret är stängt eller öppet.

Om det skulle komma in en mygga genom en dörr som öppnas så finns det inte så många ställen att gömma sig längre då allt är vitt och ljust. Och om den kommer in så lär den sticka någon av oss, och då släpper vi inte ut den utan dödar den så inga ägg kan läggas någonstans i trädgården.

Vatten i trädgården

Det fanns många behållare med stillastående vatten i trädgården. Skräp som fylldes med vatten när det regnade. Allt sånt är nu borta. Vi har ett grunt fat för vatten till fåglarna samt en tunna med betongvatten (som de inte vill vara i), annars finns det inte längre något vatten i någon behållare.

Septiktanken

Med ny lucka och tömd tank så hoppas vi att myggen har minskat i antal. De kommer inte in i tanken via luckan och eftersom tanken är tom så finns det inte en ständig fåra av äckelvatten utmed muren att lägga äggen i.

Efter att vi tömt tanken tyckte jag direkt att jag märkte skillnad på mängden myggor. Kanske det är önsketänkande, men jag tror absolut att det påverkat.

Myggavskräckande växter

Många av de kända växterna som mygg inte gillar har vi redan i trädgården: rosmarin, mynta, basilika, citronverbena och tagetes. Men kattmynta och citronmeliss ska jag testa också. Lavendel har jag frösått men bara en planta som tog sig. Fler ska det bli!

Vill försöka hitta lämpliga platser för att odla dessa ljuvligt doftande växter som myggor inte gillar, så nära våra uteplatser som möjligt. Kanske rent av i blomlådor hängandes på kanten?

Inte eliminera

Varje enskild liten mygga vi ser dödar vi. Alltså inte bara de som biter oss, utan alla vi ser. Vi kommer inte kunna eliminera myggen, men vi kan minimera dem, det är vår övertygelse i alla fall.

Eftersom vi har en trädgård med mycket träd och växtlighet kommer det alltid finnas platser för myggens ägg. Blod och nektar har vi gott om 🙂

Har du inte mygg där du bor? Grattis! Men du som har mygg, har du några knep att dela med dig av? Mygglampor vill vi inte sätta upp då de dödar även många andra insekter som dras till ljuset och lukten. Thermacell använder vi när kvällningen kommer för att hålla myggorna ifrån oss, men den minskar ju inte antalet generellt.

Bild av Mohamed Nuzrath från Pixabay

Publicerat:

i:

8 svar till ”Minimera myggen”

 1. Profilbild för Rolle o Carina

  Vi är heller inga mygg o knott älskare,speciellt när vi är ute med Bobilen!
  Då brukar vi stänga in oss eller dra iväg åt annat håll 🙂
  Hemma vid vårt hus är vi rätt så skonade tack o lov!

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är inte kul när myggen liksom fördärvar tillvaron, bra att kunna välja annan plats då!

 2. Profilbild för Lena
  Lena

  Ta en möbeltass och droppa en droppe myntaolja på o sätt där du inte vill få mygg. Vi bor i cabanas, nästan inga mygg

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för tips! Just nu plockar jag bort allt mörkt på altanen som är sval på morgonen, för där gillar de att sova 🙁

 3. Profilbild för AnnSofie Sniwe
  AnnSofie Sniwe

  Vi har ovanligt mycket mygg i år. Har inget myggnät för dörrarna så där kommer de nog in. Vi tar fram dammsugaren och dammsuger in dem, de är lätta att se när de sätter sig mot allt vitt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skönt att höra att det är ovanligt mycket mygg. Ja inne kan de inte gömma sig längre. vi har insett att de älskar våra gröna fönsterluckor och mörka möbler. Så vi ska prova att måla om fönsterluckorna vita (vilket jag ändå vill göra).

 4. Profilbild för Anita
  Anita

  Hej.

  Undvika stillastående vatten, ev lite diskmedel i, som tar bort spänningen i vattnet så mygglarven drunknar.

  Denna typ är effektiv direkt och på lång sikt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja stillastående vatten har vi inget, inte av det vi kan kontrollera i alla fall. Sån där apparat brukar döda alla möjliga insekter. Det gillar vi inte.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 12°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.