kylskåpet knackar i husbilen

När kylskåpet knackar i husbilen

Vårt kylskåp knackar ibland. Men bara om vi står på extern ström. Och bara ibland. Varför?

Kyl och frys, Dometic, i FrankieBoy drivs antingen av gasol eller 230 el från stolpe. När vi kör så hålls kyl och frys kallt av 12V.

Ny lärdom om el och vårt kylskåp

Trots att vi här på Fotö står på 16A så började vårt kylskåp knacka så fort det kom andra husbilar hit och kopplade upp sig på strömmen. Eftersom det är kallt så används elen även till att värma alla husbilarna och det påverkar strömförsörjningen i  FrankieBoy.

Kylskåpet började alltså att protestera och vi ändrade så det istället gick på gasol för att slippa höra knackandet. Det händer emellanåt och vi brukar åtgärda det genom att bara byta till gasol och inte lägga mer kraft på det. Men.

Ett par dygn senare blev det kallt inne i bilen på kvällen. Vi hade ingen elvärme men det konstiga och ovanliga var att vi faktiskt hade ström i vår kabel till bilen (vi mätte). Eftersom det verkade som det bara var vi som hade problem, ingen annan kom nämligen ut för att kolla sin ström, så trodde vi felet var i FrankieBoy. Hade problem med vår inverter förra vintern så trodde det var samma fel, men det var det inte. Vi letade efter trasiga säkringar och tog hjälp av Frankia-gruppen på Facebook. Men det var sent på kvällen så till slut satte vi värmaren istället på gasol och somnade.

Dagen efter hörde vi hur folk utanför pratade om att elen inte funkade. Lättade förstod vi då att felet ändå inte var i vår husbil. Men det konstiga var att det var olika problem för alla. En del hade full el, andra ingen alls och vi hade ström i kabeln men inte i husbilen.

När hamnkaptenen kom visade det sig att säkring på en fas hade gått. De säkringarna sitter dessutom i andra änden av hamnen så inget vi kunde se på stolpen. När den säkringen var bytt var problemet löst! Lurigt värre när strömmen inte försvinner helt, utan bara delvis 🙂

Varför knackar kylskåpet?

Kylskåpet knackar när driften är inställd på automatläge, husbilen är kopplad på extern el och spänningen inte är tillräcklig för att driva kylskåpet. Kylskåpets förmåga att drivas på el från extern källa påverkas av:

 • andra husbilars belastning på stolpen
 • vår egen belastning
 • elstolpens förmåga

Så om kylskåpet börjar knacka kan det vara läge att se över elen för att inte överraskas av utebliven elvärme på natten till exempel.

Åtgärder vid knackande kylskåp

Knackandet uppkommer endast vid extern ström, därför kan en vara ganska säker på att problemet ligger i stolpen. Men vad kan en göra för att få igång kyl/frys igen?

 • ställ kylskåpet på gasoldrift istället
 • minska egen belastning, t.ex minska värmen från 2kw till 1kw eller stäng av värmen när du kör t.ex vattenkokare eller andra högbelastande apparater
 • prata med personal på boplatsen

Knackande kylskåp är inget att ignorera om en verkligen vill ha extern el, se det som en varning. Det ska vi börja med nu i alla fall.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

8 svar till ”När kylskåpet knackar i husbilen”

 1. Profilbild för Henry.laitinen
  Henry.laitinen

  Vi har märkt av samma sak och kommit fram till att detta händer då spänningen sjunker under 210 v och kylskåpet försöker slå om till gasdrift.
  Då slår vi om till manuell gasdrift och inte autoläget, många campingar verkar ha problem vid hög belastning.
  MVH Hempa

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är absolut den enklaste åtgärden att byta till gasoldrift, vilket vi alltid gjort oxå. Men blev lite väl kallt när värmen till slut gav upp oxå 🙂

 2. Profilbild för Rolle o Carina

  Så är det,inget vi drabbats av än iaf!
  Men kan va bra att veta????

  Ha det gott……

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Skönt att ni inte drabbats! Ja vi tänkte det kan vara bra att dela med oss av det till andra.

 3. Profilbild för Jerry
  Jerry

  Hej! Det var trevligt att träffas i påskhelgen. Vi stod ju bakom er första dagarna. Vi ställde pånnan på 1 kw sen och då funkade kylskåpet. Stödkörde pannan med gasol då det behövdes och lät kylen gå på endast el. Tror det drog mindre gasol då än att göra tvärtom. Ha det gott. Kanske ses igen. Jerry och Anna med Rapidon.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hej! Kul att du hör av dig Jerry. Ja det var ditt tips om att sänka till 1kw jag tog med i inlägget, så tack!

 4. Profilbild för Ama de casa

  Vårt kylskåp (i lägenheten) lever lite sitt eget liv ibland. Var på gång att byta det för nåt år sen, men det projektet kom av sig. Nåt hände som gjorde att det inte blev panik… Javisstja! Anders bytte ut nån plastgrunka under mot en plastlåda som vi fått vid nån take-away. Nu funkar det utmärkt (peppar, peppar, för just nu är det verkligen knökfullt…).

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så bra när saker löser sig permanent även om det kanske var en provisorisk fix. Gott med knökfull kyl tycker jag!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.