om-jag-tappar-minnet-gillar-att-gora

Om jag tappat minnet helt – vad jag gillar att göra

Jag har skrivit två andra inlägg på temat ”om jag tappar minnet helt”. Anledningen är dels att det är kul att reflektera kring, och dels, troligen främst, på grund av att jag är livrädd för det ska hända.

När jag berättade om den här rädslan så kom jag på att jag inte skrivit om vad jag gillar att göra. Så här är en lista med det som jag som 57-åring gillar att göra.

Här är de andra inläggen på temat ”Om jag tappat minnet helt”:

Vara aktiv

Generellt tycker jag inte om att sitta still för länge. Så när jag har möjlighet så spelar jag gärna pingis (vill ha ett utepingisbord en dag, för det var längesen jag spelade pingis nu). Dansa tycker jag också om att göra, verkar hänga ihop med vår och sommar, för på vintern är det inte en aktivitet jag gör så mycket. Yoga har jag gjort en hel del och jag tycker mycket om det, men det har aldrig varit något jag prioriterat. Och nu är yogamattorna isoleringsmaterial till katthuset

Vattenaktiviteter i alla former gillar jag; bada, simma och leka i poolen. Så roligt, skönt och härligt. Nedan bild från 2020 när vi lekte i Tariffas vågor.

bodyboarding
Foto Finn Bjurvoll Hansen

Promenera och jogga gillar jag väldigt mycket, men det går i vågor. Särskilt springandet. Har ingen rutin för att få gjort ett visst antal steg eller km, utan ger mig ut när jag vill.

Jag tycker om att vara kreativ på olika sätt; virka, pussla, sticka, göra makramé och färglägga t.ex

Att fotografera är en stor hobby för mig, den innebär att vara aktiv på många sätt, även om den också innebär att sitta still och bildredigera. Jag gillar båda delarna och det upptar mycket av min tid just nu.

Jag gillar inte stora folksamlingar och jag är rädd för höjder.

Greja i trädgården

Att odla vår egen mat är något jag verkligen tycker om att göra. Jag njuter av att se plantorna växa, när de blommar och sedan sätter frukten som jag skördar. Att lära mig hur jag ska få plantorna att må som allra bäst och ge mig den godaste skörden är också något jag gillar.

Träden har blivit en ny kärlek, jag gillar verkligen att beskära och vårda träden vi har. Plantera nya och testa mig fram kring placering och skötsel. Här är det ganska billigt med små träd, så trial and error blir inte så kostsamt.

Mandelträd i mars 2024, nu mycket yvigare.

Andra växter är också tillfredsställande att pyssla med, men där är jag inte lika hängiven, även om jag älskar blommor av alla de slag.

Det jag inte gillar i trädgården är att gräva. Att plantera en liten planta är ingen fara, men att gräva diken eller gräva djupt för ett träd, nej det gillar jag inte!

Vara stilla

Även om jag älskar att vara aktiv så gillar jag att spendera kvällarna hemma i soffan, med fötterna högt.

Tittar gärna på serier av olika slag, filmer samt en och annan dokumentär. Men kvällarna kan även innebära att jag läser en bok (feel-good eller kriminalromaner helst) eller andras bloggar. Mina egna blogginlägg skriver jag oftast på morgonen, också i soffan med min laptop i knäet.

Det bästa jag vet när det gäller att titta på film är om det görs tillsammans med något ätbart… t.ex. en långfrukost med nybakta glutenfria frallor, oavsett väder och veckodag, framför en spännande thriller eller deckare Eller fira in helgen med en pizza och ett glas rödvin framför ett romantiskt drama. Rogers smörpoppade popcorn funkar till alla filmer!

Gamla soffan, men fötterna ska vara uppe i soffan!

Att njuta av ett glas vin eller en kopp kaffe i eftermiddagssolen på verandan är magiskt. Det är verkligen som en happy hour i sinnet. Den där timmen kan lätt bli flera timmar där vi sitter och planerar och diskuterar med fullt fokus på oss (och katterna som oftast håller sig i närheten).

Gillar generellt inte att vara någon annanstans än hemma på kvällstid. Men ibland kan det så klart vara både kul och nödvändigt. Jag gillar inte heller att ligga ner, om jag inte ska sova.

Vardagsbestyr

Jag har alltid gillat att diska. Har ägt diskmaskin men tycker inte om det. Jag går gärna och diskar om jag känner att jag behöver resa mig från bordet.

Att laga mat har tidigare varit ett nödvändigt ont, men när jag fick mer fritid så lärde jag mig uppskatta att laga mat och nu tycker jag det är riktigt roligt. Men inte varje dag, därför lagar jag gärna så vi alltid får rester. Roger lagar också en del mat och det tycker jag är underbart härligt, att äta något som någon annan lagat. Älskar att äta och att lära mig mer om vad jag mår bäst av att äta. Biohackar mycket.

Tvätta är också en väldigt tillfredsställande syssla tycker jag. När vi bodde i husbil tvättade jag nästan enbart för hand, det var härligt att stå där i solen och göra jobbet själv. Nu tvättar jag i vår tvättmaskin och hänger tvätten på linan på balkongen.

Ingen dålig utsikt när jag hänger tvätt heller.

Har ett intresse av att se vart våra pengar tar vägen, därför gillar jag att föra kassabok på våra utgifter och sedan analysera och reflektera kring vår privata ekonomi.

Att kela med katterna är verkligen ett trivsamt vardagsbestyr! Jag är allergisk, så försöker begränsa mig, men kan inte alltid låta bli. Dock viktigt att hålla katthåren utanför huset så mycket vi bara kan.

Gillar inte att dammsuga, som tur är tycker Roger det är en helt okej syssla.

Resa

Att upptäcka nya platser har jag alltid gillat, att åka på, för mig, nya vägar och se landskapet passera är underbart.

Resandet behöver inte vara långa, dyra resor som tar mig långt bort. Det kan vara dagsutflykter eller bara ett par timmar vid havet. Vilket jag verkligen gillar att åka till.

En av de senaste utflykterna, till Fort Graca utanför Elvas

Men det är också väldigt roligt att planera resor. Att kika på en lämplig rutt för en roadtrip tycker jag är otroligt givande. Leta boenden och försöka få in så mycket upplevelser som möjligt utan att för den skull ha en fullspäckat schema.

Gillar inte att flyga, men gör det ändå. Fast önskar resa mer med tåg eller bil.

Det sociala

Jag har blivit mer introvert med åren, eller så har jag bara lärt mig att tolka mina behov bättre. Laddar mina batterier hemma, ensam eller med Roger. Men jag mår gott när vi träffar våra vänner & nära.

Att samtala gillar jag, helst om djupare saker. Att lösa världens alla problem tillsammans och stötta varandra i det som händer i livet. Dela både glädje och sorger. Att få vara någons vän, det tycker jag om.

Men jag är också angelägen om att relationer ska vara som ett bankkonto (en liknelse en vän gav mig), att fylla på för att kunna ta ut.

Att fundera på framtiden tillsammans med Roger, prata om vad vi vill göra och få ut av livet är spännande. Vi drömmer och planerar. Tillsammans. För att vara tillsammans med Roger är det bästa jag vet!

Jag är en ”hugger”, så jag kramas mer än gärna. Och här kindpussas vi också minsann!

Dränerande drama och stress undviker jag och ytliga samtal tråkar ut mig.

Kombinationer är det optimala

Kombinationer av ovan är ofta de bästa dagarna. Några exempel:

Laga mat till vänner och att vi sedan leker tillsammans i poolen.

Ta en promenad vid havet med någon annan som gillar att fotografera.

Planera resor och framtiden med Roger samtidigt som vi dricker vin i eftermiddagssolen

Rensa ogräs tillsammans med Roger och sedan gå in och laga mat tillsammans, kanske sen ett kvällsdopp innan vi kollar en film och frossar i popcorn.

Vad gillar du att göra?

Översta bilden är ett exempel på vad jag älskar att göra, fotografera.

Publicerat:

i:

28 svar till ”Om jag tappat minnet helt – vad jag gillar att göra”

 1. Profilbild för Emma

  Vilken bra idé detta är! I ett avsnitt av Family guy råkar karaktärerna ut för en olycka och vaknar upp helt utan minnen. Så de försöker lista ut vilka de är med hjälp av typ sina kläder och bilen de åkte i. Ganska intressant koncept även om det såklart är mycket humor och trams i den serien. 🙂

  Ja, jag gillar (bland annat) att titta på tramsiga tecknade serier. Har verkligen barnasinnet kvar i den bemärkelsen 😃
  Jag är nog lite som du – gillar att vara både aktiv och stilla. Umgås med vänner och familj, men älskar att vara ensam ute med kameran i skogen.

  Lite av varje är helt klart bäst.

  Ha en härlig lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt att du gillar att se tramsiga serier 🙂 Det finns verkligen något för alla i serieutbudet. Tack detsamma Emma!

 2. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det är jättebra på många sätt att skriva en sån här lista. Dels kanske det minskar din rädsla för att glömma lite grann och dels får du insikten om hur mycket fantastiskt det finns i ditt liv och hur mycket glädje många saker ger dig. Jag tänker lite på min gladlista som jag fick i uppgift att skriva en gång. Den hade kunnat bli hur lång som helst och den gjorde mig lite extra glad 😀 Självklart hoppas jag att du ska slippa ta till dina listor pga att minnet sviktar och att den andra fördelen med listan ska ta alla plats. Vilket härligt liv du lever tillsammans med din Roger och vad bra ni kompletterar varandra 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Din glad-lista har du berättat om tidigare, det är en lista som skulle kunna bli hur lång som helst. Jag blir glad för så mycket detaljer. En utslagen blomma t.ex. Eller ett leende av någon jag möter. Jag hoppas verkligen jag inte ska behöva de här listorna, men ändå roligt att skriva dem. Vi lever fint tillsammans. Kram!

 3. Profilbild för Veiken

  Oj det är mycket du tycker om. Härligt. Det gäller att få tiden att räcka till.
  resa är som ett livselixisir. Ger så mycket inputs och kanske nya intressen. Planering är halva resan förstås.
  Jag är en del äldre än du så jag har slagit av lite på takten, men skam den som ger sig! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, tiden räcker inte till 🙂 Fattar inte hur jag hade tid att jobba förut. Takten anpassar en tänker jag. Vi har inte så hög takt heller just nu, men det är skönt att bara vara och njuta av det arbete vi gjort också.

 4. Profilbild för Sara i Barcelona
  Sara i Barcelona

  Gomorron!
  Kan skriva under på en hel del från den listan 😉 Dock gillar jag inte alls att fotografera när andra är med, vill helst var själv och förlora mig i min bubbla 🙂
  Låter som ett härligt och fint liv <3 Stor kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Godmorgon! Det är mysigt att vara själv också när jag fotograferar, men att dela intresset med andra är lärorikt och det gillar jag. Vi gillar vårt liv, kram!

 5. Profilbild för Znogge

  Det finns mycket som jag gillar att göra, allt från att umgås med nära och kära till att träna med hundarna. Badar gör jag gärna, läser mycket och gillar att lösa korsord. Det senare lär vara mycket bra för att hålla minnet i fin form. I skrivande stund har jag löst 16 122 korsord på korsord.se där jag är medlem 😀 Att promenera betyder också mycket och jag brukar satsa på 8 km per dag. Ibland blir det mer, ibland mindre.

  God lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är bra när det finns mycket en gillar att göra, ibland kan det vara svårt att välja bara 🙂 Wow vad kul att du löst så många korsord! Jag var med där ett tag, med gratis konto, men sen tröttnade jag, är en periodare med korsord. Var en härlig lördag, önskar dig en skön söndag!

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Väldans! Hur är det med familjen…? Har de fått behålla minnet? Min far hade alzeimers, men 90-åriga mor hade nästan bättre minne än jag nästan. Rekommenderar en intressant ny bok:
  Tidstillflykt av Georgi Gospodinov: ”Gaustin, en gåtfull flanör och resenär i tiden, beslutar att öppna en klinik för alzheimersjuka. På skilda våningsplan återskapas olika epoker, dit de sjuka kan gå för att finna tröst i sina minnen.”
  Intressant tankelek.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för boktips!

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   ditt inlägg var så kusligt nära boken jag läser…

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Det förstår jag känns kusligt

 7. Profilbild för Mamma C

  Det fanns en hel del som jag också gillade på din tyckaomlista 😉😁.
  Det är härligt när man har en del att välja emellan om man blir rastlös 😄.
  Ha en fin lördag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt så, men det kan vara svårt att välja ibland 🙂 Var en fin lördag, nu hoppas jag du får en fin söndag! Kram

 8. Profilbild för Marianne

  Jag hänger också med på det mesta, förutom tvätta, hänga i soffan, planera resor, jag har egentligen aldrig längtat efter att resa för resandets skull, mer för att besöka ett särskilt ställe jag vill se eller för att göra något speciellt, som då jag var på Irland för att rida och köpa häst.
  Jag gillar inte att sitta still för länge, vill helst röra på mej och gör väl tvärtemot vad andra gör, tar inga micropauser med vila utan hittar på något som ska göras så jag får ta paus från att sitta still.
  Ha en fin fredag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä sitta still för länge gillar jag inte heller. Men pauser uppskattar jag, och kroppen, när jag t.ex. jobbar i trädgården. Då behöver jag också fylla på vätska. Önskar dig en skön söndag, även om den kan vara extra tuff för dig idag. Kram

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vilken härlig idé att tänka igenom och skriva ner vad du tycker om och vad som skänker glädje och styrka. Det tror jag att jag ska ta efter. Många av dina glädjespridare kan jag känna igen medan TV-serier och filmer är något jag aldrig ägnat mig åt. Tänk att det finns något då tråkigt som att dammsuga, tur att män ofta tycker om maskiner som brummar….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, ta efter! Kul att läsa om du publicerar på bloggen också. Dammsuga är så tråkigt!

 10. Profilbild för Micke

  Är ju knepigt att förlora minnet, finns ju sjukdomstillstånd som har det resultatet…ruggigt.
  Relationer är ju viktigt, samtal om ditten och datten, ett måste om man frågar mig, personlig utveckling kommer sig ju ofta av just det.
  MEN, introvert är ju även jag, gillar att vara på egen hand och leva mitt liv både privat och yrkesmässigt men det är det nog ingen som vet på kneget..tror jag. 😉

  Ha det nu så fint du kan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ruggigt, hoppas jag slipper det! Yrkesroller är ju inte alltid de roller där vi kommer fram som oss själva tänker jag. Tack, du med!

 11. Profilbild för Jossu

  Jag är som du en blandning av extrovert och introvert. Jag är väldigt social på jobbet och har lätt för att börja prata med främlingar men jag har också stort behov av att vara ensam.
  Jag trivs väldigt bra i soffan där jag tittar på allt från trams till dokumentärer men behöver också få röra på mig, antingen promenad eller hemmaträning.
  Att planera resor är så givande. Hur man hemifrån upptäcker potentiella platser att besöka, som man ofta inte ens visste fanns innan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju bra vi inte behöver etikettera oss, utan kan vara de vi är. Att du gillar att planera resor är ingen överraskning 🙂

 12. Profilbild för Anni

  Oj, det skulle bli en väldigt lång kommentar om jag skulle skriva allt jag gillar (tur att bloggen min kan visa en del)! Att ta hand om både mamma och faster med Alzheimer ger frågan ett helt annat perspektiv, gör prioriteringslistan annorlunda.
  Kul att läsa dina tankar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är kul att ha många saker som är kul att göra, men inte alltid lätt att välja. Kul du läser! Tråkigt att se att ni har Alzheimer i släkten.

 13. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Vi är lika på mycket… kan skriva under på det mesta! Borde göra ett liknade inlägg.

  KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var kul att göra – hoppas du gör ett liknande, det vore kul att läsa!

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.