Trädgårdsfredag #2

Äntligen fredag! Det är dags att dokumentera lite av vad som finns i vår trädgård under temat trädgårdsfredag.

Jag har fått frågan av en läsare om jag har en förteckning på vad vi har i vår trädgård. Och när det gäller träd så gör jag en inventering vart annat år. Men buskar och perenner har jag inte en förteckning på. Men funderar på att göra en, kanske en syssla för vintern.

Liguster

Utanför vår mur finns en buske som jag först i år har identifierat till en Liguster. Jag sköter inte om den alls, men den står på vår tomt och just nu blommar den jättefint! Den har nog varit glad för allt regn som kommit den här vintern. Översta bilden är ett bi som också uppskattar blommorna!

Kaktusfikon

Nu blommar vår fina kaktus som jag skördar frukter av i augusti. Jag berättade om skörden förra året och om hur jag gjorde glassås för två år sedan. Det är dags att göra det igen, för den är slut för längesen!

Jag ser inte hela växten från huset, men jag ser blommorna, de lyser så fint och gör mig så glad. Tänk att vi har en egen kaktus frukt planta. Kaktusfikon kallas frukt från liknande kaktus, men jag vet inte om det är samma namn på denna, för våra frukter är runda och riktigt mörkt röda/lila. Inte de avlånga som säljs i affärerna. Men det kanske heter likadant ändå, som sagt, vet inte. Vet du?

Oleander

Om du ser fina vita och röda/rosa buskar utmed vägarna så är det nog oleander. Vi köpte en planta på plantskolan för ett par år sedan nu. Den klarar sig utan vatten när den är etablerad och i sommar kommer den bara få vatten en gång i månaden. Jag har beskurit den rätt rejält i år, för grenarna var tunga och hängde ner, dessutom hade den fått ganska mycket bladlöss.

Grenarna som jag sparade blommar nu fint och bladlössen har jag bekämpat med såpavatten.

Lachnaia italica

Detta är inte en söt och avlång nyckelpiga. Det är en ”leaf bettle” som äter blad och kan förstöra en växt helt och hållet. Så några stycken i trädgården är ingen fara, men för många är inte bra. Jag har bara sett två.

Läs mer på engelska wikipedia

Tomatgallring

Här tjuvas inte tomaterna, eftersom alla frukter hinner mogna. Däremot så behöver jag ta bort en hel del bladverk så det blir luftigt. Särskilt nu i början, ju varmare det blir desto mer blad låter jag vara kvar, som solskydd. De ser så taniga ut nu, men det dröjer bara nån vecka så är det fullt med blad igen. Ett par mobilbilder, med före och efter gallring, två olika sålådor.

Ja det var lite av vad som händer i vår trädgård och med det önskar jag dig en mysig fredag!

Publicerat:

i:

46 svar till ”Trädgårdsfredag #2”

 1. Profilbild för Kraka

  Fina bilder som vanligt.
  Ha en fin och bra helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, och detsamma!

 2. Profilbild för Mamma C

  Mycket fint och gott i er trädgård.
  Jag tror man säger kaktusfikon om alla kaktusfikon oavsett vilken kaktus eller form frukten har. Så har jag hört i alla fall.
  Vi hade avlånga frukter på vår kaktus och gjorde marmelad på dem. Men de är goda att äta dem direkt med.
  Ha en bra fredag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ok tack för info om kaktusfikonen! Det verkar vara en avsevärd skillnad på smak och konsistens på de vi har och de avlånga. Tack detsamma Carin! Kram

 3. Profilbild för Znogge

  Vilken härlig blomsterprakt i er trädgård. Smart att glesa upp i tomatplantorna. Kaktusfikon låter spännande och blommorna är ju fantastiskt fina.

  Önskar en fin fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, vi njuter av blommorna verkligen! Detsamma!

 4. Profilbild för Sara i Barcelona
  Sara i Barcelona

  Bilden på nyckelpigan,,, sååå söööt <3 Vi såg såna avlåmga nyckelpigor häromdagen och funderade faktiskt på om det var en nyckelpiga, eller nån annan insekt som liknar? Besläktade är som iaf då 🙂 Underbara blommor som vanligt <3 stor kram och ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt att se dig här igen 🙂 Saknar dina inlägg.. men hoppas du finner inspiration och glädje i bloggandet igen när du får ordning på din blogg. Tack! Ja de är söta, men så där bra som vanliga nyckelpigor som jag hoppades på var de inte.. Kram!

   1. Profilbild för Sara i Barcelona
    Sara i Barcelona

    Tack Anna! Just nu är det bara massa bök med den och folk kan inte kommentera så ja, den ligger nere nu😔 Har använt IG och FB istället men det har ju inte du tyvärr..
    Återkommer såklart när jag har tid och lust för bloggen igen🤗❤️ Kram!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Det är trist när det är tekniskt strul, och du vet ju att jag gärna hjälper dig flytta den till wordpress.com om du skulle vilja. Så bara hojta i så fall. Kram

 5. Profilbild för Roger

  Fina macro bilder

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket!

 6. Profilbild för Ulla

  Så många härliga bilder och fina växter du/ni har! Nerium Oleander har jag haft flera stycken, men tyvärr så får de lätt ohyra. Men en väldigt vacker växt är det.
  Nu har jag också knåpat ihop ett litet, väldigt litet, inlägg till Trädgårdsfredag. 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Tråkigt att de får ohyra så lätt, kanske det blir bättre framöver när jag inte vattnar den. För de som står i det vilda verkar inte ha några problem med ohyran. Kul du är med, ska kika in till dig direkt!

 7. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Så vackert! Det var längesedan jag sett bladlöss. I vår lilla trädgård med biologisk mångfald har vi nästan inga skadedjur, de små djuren äter varandra 🙂 Liguster har fina blommor, kan formklippas.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det är ju bra du inte har några skadedjur hos dig.

 8. Profilbild för Anita

  Den första bilden på biet är fantastisk!

  Det låter så exotiskt med kaktusens frukter. Och blommorna är så söta. Nerium oleander hade jag en jättestor för många år sedan men den fick någon sjukdom tyvärr så jag fick kasta den. Maffigt att se dina tomater. Jag rensar också bort rejält med blad under växtperioden. Men än så länge står mina tomatplantor under växtbelysning i mjölkkartonger. Kommer att planteras ut om två veckor och då under fiberväv som skydd för solen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag är väldigt nöjd med den! Det blir underbart att frossa i tomater snart igen!

 9. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Jag håller med om att den första bilden med biet är SÅ häftig! Men överhuvudtaget är dina bilder väldigt bra – säger jag som fotar hellre än bra men definitivt uppskattar andras vackra bilder. 🙂

  Jätteskoj att se mer växtbilder från er trädgård och att läsa om era växter. Det uppskattas! Och nu blir jag inte lika akut avundsjuk eftersom sommaren verkar ha kommit hit också – det grönskar och nya växter börjar blomma dagligen. En underbar tid på året!! Växtinventering låter väl som en perfekt vintersyssla – det vore spännande att se resultatet! (Hint, hint… 😉 )

  Vi brukar få ta bort en del blad från tomatplantorna för att det skall bli luftigare i växthuset – för att undvika mögel. Men det är senare på säsongen det. Vad jag kan se på din sista tomatbild tror jag nästan att våra plantor kommit ungefär lika långt – fast inomhus och i alldeles för små krukor! 😀 Vi har också blommor och en del små tomatkart på vissa sorter i alla fall. Inget är som väntans tider… Tänk när man har nyplockade, solmogna tomater igen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag är väldigt nöjd med den bilden. Roligt du gillar mina bilder. Då är fredagarna blir extra roliga för dig, även om ni nu har härlig grönska även i Sverige. Ja det blir nog en växtinventering så småningom. Härligt att dina tomater kommit lika långt! Snart frossar vi igen.

 10. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Fina närbilder både på bi och nyckelpiga. Här har ligusterhäcken börjat att sätta ordentlig fart, brukar ju klippa den strax innan midsommar – men det kanske får tidigareläggas i år. Ha en fin fredag i din underbara trädgård=)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag behöver klippa min buske också, den är för nära muren nu. Var en fin dag igår!

 11. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så fina makrobilder från din trädgård. Själv har jag jättesvårt att få till de där extrema makrobilderna som t ex den på blomman från kaktusfikon. Behöver nog gå på kurs för att lära mig makroobjektivets möjligheter.
  Trevlig helg! Nu är vi på väg till Kinnekulle….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Fotokurser kan en inte gå för många 🙂 Ha en bra helg i Kinnekulle.

 12. Profilbild för Marianne

  Fina bilder i Trädgårdsfredag!
  Underbar knalligt gul färg på kaktusblommorna, de lyser verkligen upp, jag minns att du gjort marmelad på frukter.
  Den lilla skalbaggen ser rolig ut, klädd i päls och en för liten kavaj över 🙂 förökar de sej inte om du har några stycken i trädgården?
  Jag brukar få gallra tomatplantor i Stefans växthus, jätteroligt med alla spindlar som trivs där inne 🙂
  Oleander har jag haft som krukväxt på 70-talet, men sen jag fick reda på att den är giftig och gjorde mej av med den.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Ja det är starka färger. Kul iakttagelse på skalbaggen 🙂 Har ingen aning om de förökar sig, men jag gör inga åtgärder så länge jag inte ser fler. Vill ju ha så mycket olika insekter som möjligt. Fåglarna behöver ju mat också 🙂 Imponerad av att du hänger i växthuset med spindlarna! Kram

 13. Profilbild för Micke

  Jag är så imponerad över er trädgård med allt ni har där, här blir det ju som mest lite potatis och tomater att skörda.
  Fina bilder återigen.

  Ha det bäst nu och trevlig helg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! På en balkong vill en ju sitta och njuta också, så det låter perfekt med några få plantor. Detsamma!

 14. Profilbild för Annika

  Vi skriver ju på samma tema idag, även om jag inte är med i trädgårdstemegruppen så skriver vi ändå på liknande. KUL!
  Så fina bilder.
  Ni har mkt i er trädgård, växter som passar så fint i ert klimat. Just det där lite mer karga (SOM jag ÄLSKAR!)
  Precis som du har jag problem med bladlöss, måste se vad jag kan göra åt det. De gillar min hibiscus och de gillar mina rosor. Suck.
  Oleander, tänker på hur giftiga de lär vara. Har du sett filmen White Oleander? Hehe …
  men de är så fina.

  Kram och ha en finfin helg, bästa Anna!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Japp det gjorde vi! Det är en del trial and error med växterna, men det är ju bara kul att lära sig mer. Bladlöss på rosor är vanligt, en av anledningarna att jag ännu inte planterat några rosor här, men det kommer. Visst är oleander giftigt, men det är mycket som är det ) Kram vännen!

 15. Profilbild för Emma

  Vad mycket spännande ni har i er trädgård, och vilka fantastiska tomatplantor!
  Där ligger mina i lä, de är bara runt decimetern höga än så länge, haha. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, njuter verkligen av min trädgård och snart av att kunna frossa i tomater. Dina kommer få fart så fort värmen kommer.

 16. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Fantastisk bild på bit i luften och nyckelpigan. Vackra exotiska blommor också. Våra tomater har inte kommit lika långt som era.

  Önskar dig en skön helg! KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, väldigt nöjd med den bilden. Snart exploderar det hos dig och tomaterna får fart! Tack detsamma, kram

 17. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Full fart på växterna hos er och som vanligt väldigt fina bilder. Headern är sååå fin.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja här växer det på bra nu. Tack snälla! Kram

 18. Profilbild för Marika Nilsson

  Så fina bilder. Favoriten är biet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla, det är min favorit med 🙂

 19. Profilbild för Susjos

  Häftiga foton på blommor och insekter, är imponerad av de många tomatplantorna!
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja mycket tomater blir det, kanske mer än förra årets 135 kg.. 🙂 Tack detsamma!

 20. Profilbild för Anni

  En lista över växterna i trädgården, ja när jag just läst ditt inlägg om att tappa minnet känns det som att en sådan lista kunde vara bra … Här har jag tappat namnet på åtskilliga växter vilket är lite påfrestande när det är Öppna trädgårdar och besökare undrar vad det är för växt. Värst är en perenn från makens moster som jag envist glömt namnet på och därför kallar ”gillenia-fast det inte är det”. Ibland är det ju fel namn som fastnar hårdast!
  Men att jag också haft en oleander, det minns jag! Njuter alltid av de stora buskagen när jag reser söderut. Minns inte (det där minnet igen) att jag fick ohyra på min, bara att den glömdes ute när vintern kom.
  Finfin bild på de flitiga biet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är likadan, glömmer så lätt växters namn. Har börjat skriva upp de växter i anteckningar och vissa heter ”den röda spretiga” t.ex. så jag har mycket identifieringar att göra 🙂 Tack!

 21. Profilbild för Jag

  Kaktusblommor är ju för för vackra, jättefina bilder. Oleander hade vi länge som krukväxt, en rosa och sen ville jag ha en vit., Försökte ta skott under våra vistelser i Spanien men de ville inte rota sig. Sen tänkte jag nog att jag inte ville ha någon när barnbarnen var små, den är ju giftig, men nu blir jag sugen att skaffa en igen. Den kallas visst för Nerium också. Väldigt fian bilder på både insekter och blommor!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de är väldigt fina kaktusblommorna! Förstår du struntade i oleandern till slut. Tack!

 22. Profilbild för Anneli

  VIlka fantastiska bilder! Så roligt att hitta hit och upptäcka trädgårdsfredag! Det är något jag blir sugen att haka på! Hoppas min blogg fungerar så det går!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Vad roligt du vill hänga på, lämnade precis en liten kommentar hos dig, så den verkar funka fint!

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.