silke spindelnät

Silke

Det första jag tänkte på när jag skulle tolka ordet silke var spindelnät. Men jag var tvungen att googla för att försäkra mig om att spindelnät är silke och enligt Wikipedia är det protein-baserad silke.

Så då tog jag makroobjektivet på kameran och gick ut och letade spindelnät till dagens utmaning!

Efter galleriet så kommer en ensam bild på en vacker spindel i närbild, men om du inte gillar bilder på spindlar så skrolla inte hela vägen ner. Men du kan öppna galleriet och bläddra igenom det utan att se en enda spindel, däremot en hel del spindelnät.

På den sista bilden syns det tydligt att både mygg och andra insekter fastnat. Och det vet vi ju alla att spindlarnas nät är väldigt bra för just det.

Nedan spindel satt i en av lådorna med tomater, jag såg hur den växte för varje vecka. Just i detta nätet är det ju några trådar som är extra tjocka och vita, extra mycket protein där kanske?

Jag inser att jag med mitt fotograferande bearbetar min spindelfobi mer och mer. Genom linsen känner jag mig inte trygg, men jag vill samtidigt fota dem. Det är något nytt, för förut har jag inte velat ha ens bilder på spindlar. Nu tycker jag det är häftigt att se dem på nära håll.

Visst tycker jag de stora spindlarna är obehagliga och vill helst inte vara den som ska förflytta eller döda dem. Ledsen att erkänna det men jag vill inte ha dem på altanen så kommer de för nära så blir det den eviga vilan som väntar dem.

Hoppa på tåget

Detta är ett inlägg i utmaningen ”Hoppa på tåget” där vi som åker med tolkar förbestämda ord med text och bild. Varje lördag tolkar jag orden (som en får veta i god tid om en följer lokförarens blogg) med bilder från min systemkamera.

Lokförare är Karin och det är fritt fram för vem som helst att hänga på när som helst och hur ofta en vill.

Här hittar du alla inlägg jag gjort under denna roliga, utmanande och lekfulla resa!

Publicerat:

i:

32 svar till ”Silke”

 1. Profilbild för Anki

  Då hade vi ungefär samma tankar Anna … jag har ett påbörjat inlägg, men hinner kanske få det klart förrän på eftermiddagen …
  En vacker spindel och snygga bilder på spindelnät!
  Ha en fin lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Då ser jag fram emot ditt inlägg! Tack, detsamma!

 2. Profilbild för Åke

  Nu fick jag lära mig ngt nytt om spindelnät, vad de är spunna av, tack! Jag har inte spindelfobi, men tycker inte om att ha dem nära ändå. Jag lyfter gärna ut dem utan att skada dem om dom kommer in. De gör ju trots all nytta just mot insekter och flugor. Nu har väl vi lite mindre spindlar i storleken kanske pga vårt klimat. Men jag går gärna några rundor och gillar att fota spindelnäten i sin miljö ute i skogen och speciellt när solen står lågt. När det är regndroppar på nätet blir ju så vackert. Ett mycket fint inlägg och bra dokumenterade bilder du visar upp. Man blir imponerad av hur en spindel kan spinna sina nät, eller ibland kommer de nedåkandes på sin tunna lina. Nu vet jag att de är av siden också. En fortsatt trevlig lördag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Åke! Det är bra du lyfter ut dem utan att skada dem, jag är inte där än. Men kanske en vacker dag! Nu har vi inga inne då huset är ”insekt-säkrat”, något vi gjorde vid renoveringen. Regndroppar på spindelnät är verkligen vackert, har några bilder på det i det här inlägget.

 3. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Ett fint sätt att ta sig an ordet silke, för visst är detta silke också och väldigt stark sådan.
  Bra att du bearbetar din spindelfobi samtidigt. Jag gör som Åke, bär ut dem om jag gör det. Ibland får de stanna inne och ta för sig av det som jag annars dödar, de hjälper till. Vi hade en stor spindel på vår toa på Åland, en som vi döpte till Helga. Det blev många Helgor med tiden. Hon fick alltid i nerverna när jag tog fram dammsugaren, stackarn men hon fick vara i fred.
  Spindelnät är fascinerande i sig, så oerhört starka, vackra när det har varit dagg eller regn.
  Tack för en fin infallsvinkel på ordet silke!
  Lördagskram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst hjälper de till, men inne har de inget berättigande i vårt hem. Tack o lov har vi inga inne heller! Tack, var roligt och modigt av mig att fota spindelnäten 🙂 Kram

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Spindelnät är tydligen otroligt starkt, används i industrin på olika sätt. Jag äger en riktig silkeströja, mamma sydde det av en klänning jag hittade på loppis i London, fantastiska egenskaper; varm på vinter och sval på sommar. Har inte tänkt odla silke men vi har eget mullbärsträd i trädgården, svarta söta bär… dock fel sort för silkesmaskar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visste inte spindelnät används i industrin! Mullbärsträd har jag funderat på att ha här, men insåg att jag inte kommer äta bären så då skippade jag det 🙂

 5. Profilbild för LillaSyster

  Spindelnät är vackra och effektiva, men den lille gynnaren som gör näten……..hmmm är av samma åsikt som dig där. Små spindlar går väl an, men de där stora lurviga de flyttar runt på i Fångarna på fortet, nej tack då byter jag kanal eller lämnar rummet.
  Ha en bra lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja små funkar, men de stora får helst bo någon annanstans. Vi har inte de stora som i Fångarna på fortet, men tillräckligt stora för att inte uppskatta dem.

 6. Profilbild för Tove

  Ljuvlig tolkning Anna! Bearbeta spindelfobi med att fota makro är ett utmärkt sätt! Dessa trådar i nätet …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja, det kändes som en bra kombo 🙂

 7. Profilbild för Znogge

  Vilken bra och smart tolkning samtidigt som du bearbetar en fobi. Syster min har verkligen spindelskräck och kontrollerar sovrummet varje kväll innan hon lägger sig.

  Själv hade jag inte en enda bild att komma med så jag avstår denna vecka. Tänkte inte i dina banor…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag känner mig trygg inne, här kommer inga spindlar in om jag inte råkat bära in dem med någon tvätt som hängt ute. Men jag skakar alltid tvätten så det har inte hänt än i alla fall. Det kommer fler veckor 🙂

 8. Profilbild för Mamma C

  Spindelnät kan vara så himla vackert tycker jag. Men den som har gjort nätet är inte jag heller så förtjust i.
  En bra tolkning av silke var det.
  Ha en skön och bra lördag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller med, det kan vara vackert! Särskilt med dagg eller regndroppar i. Tack!

 9. Profilbild för Micke

  Är ju inte så förtjust i spindlar men vackra är de ju trots allt, man kan ju inte säga annat än att de gör sig fina på bild.
  Brukar också släppa ut små djur av det slaget, till och med getingar, de är ju trots allt satta till samma värld som oss.

  Ha det fint nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vissa är fina och andra riktigt groteska i närbild, men bra är de ju att ha i närheten då de är viktiga i näringskedjan. Jag är bara obarmhärtig med myror och myggor. Och stora spindlar.. 🙂

 10. Profilbild för Jossu

  Spindlar är verkligen skrämmande. För några veckor sedan när jag var ute på städjobb satt det en enorm spindel ovanför dörren till toaletten som jag skulle städa. Det var med hjärtat i halsgropen som jag passerade under den.
  Men deras nät är vackra, speciellt om det regnat. Då blir det som konstverk.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Usch, vet inte om jag hade klarat av att gå in där. Just det där när de är över huvudet är extra obehagligt!

 11. Profilbild för Marianne

  Nu lärde jag mej något nytt, samt att jag utmanade min rädsla, jag scrollade fort som bara den och jag tittade med halvstängda ögon, men det lilla jag såg så var det en vackert tecknad spindel. Spindelnäten är nästan lika läskiga som spindlar, men de kan vara vackra också.
  TACK för att du varnar så jag är beredd, det är lättare, även om håret reste sej på armarna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du scrollade ner! Vassego, jag gillar inte att bli överraskad av spindlar själv, så jag tycker det är viktigt att berätta innan.

 12. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vilken bra tolkning av ordet silke! Visst är spindelnät vackra, allra helst när det är dagg på dem. Jag har alltid hört att en ska vara glad åt spindlar inne då de trivs i friska hus. Jag hjälper dem gärna ut.
  Jättefint kort på spindeln i sitt nät!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja med dagg på är spindelnät extra fint. De behöver inte vara här för att jag ska veta att det är ett friskt hus, vi har faktiskt inga spindlar inne. De är bara på altanen.

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Superhäftig bild på spinden! Den är såå vacker. Här i Sverige kan jag fånga en spindel i handen för att lyfta ut den om den är inne men det skulle jag vara försiktig med i länder där det kan finnas giftiga sorter. Men jag gillar inte att göra det så helst ser jag att de håller sig utomhus.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag tycker också den spindeln är fin. Det skulle inte funka för mig att fånga i handen. Vi har inga giftiga sorter, inte dödligt giftiga i alla fall. Men bits gör de ju..

 14. Profilbild för Paula Merio

  Otrolift snygg spindel du fångat i din kamera! Ni är alltså bägge jägare, fast på olika vis! Att spinna trådar, det är en konst som spindeln är duktig på. Jag tycker inte spindlar är så otäcka, har ingen fobi, men tycker det är värre om min hand eller arm fastnar i ett spindelnät som jag inte observerat. Det är inte så lätt att bli av med det, konstigt va? Det klibbar ju fast sig på kroppsdelen där den hamnat, o det är inte en behaglig känsla.
  Fina foton

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja den är vacker den spindeln. Japp, vi jagar båda två. Kan absolut förstå att du inte gillar att ha spindelnät på dig. Tack!

 15. Profilbild för Susjos

  Sista fotot på den stora och vackra spindeln och dess spindelnät är så vacker, men jag vill inte komma nära den! Bra grejat med silkestemat!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Den bits tydligen så jag undvek den också..

 16. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Spindlar är nyttoinsekter, äter andra skadeinsekter.

Vädret

Ourique, PT
19°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 10°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.