Ska bara hämta in från trädgården

Publicerat den

Så tänker jag varje dag. Jag ska bara gå och hämta in något från trädgården som vi kan äta till lunch eller middag. Men det är verkligen inte bara..

Jag fattar inte att jag inte lär mig, jag vet ju att det alltid tar mycket längre tid än att bara hämta in något. Så nu skriver jag ett inlägg om det, där jag beskriver en morgon då jag bara …

Vill direkt säga att det här är inget jag lider av, men jag tänker att om jag skriver om det kanske jag kommer ihåg bättre. Jag blir inte stressad av att det är så här, jag ägnar gärna mina dagar till att odla och skörda vår egen mat, så vi kan äta massor av ren mat utan tillsatser och dessutom godare än godast.

Bara hämta…

På morgonen gick jag ut med skördekorgen för att skörda sallad. Vill göra det direkt på morgonen så den är krispig.

I de odlingslådor där jag har nyplanterat så har jag täckt med fiberduk för att skydda dem mot rovdjuren (gräshoppor och larver) när de är små. Så att skörda något under där är lite extra meckigt, då duken måste tas bort och sedan sättas tillbaka igen.

Nåja, jag tog av duken på en av odlingslådorna, skördade salladen och upptäckte då att det var “hål” in emellan plantorna där det fick plats nya plantor.

Jag gick därför till polytunneln och hämtade lite plantor och tryckte ner dem där de fick plats innan jag sedan satte tillbaka fiberduken över odlingslådan igen.

Nu ska du inte tro att det var klart, nej, för jag har tre sådana här lådor och det är sallad i alla! Så det blev exakt samma procedur på alla tre. Nya plantor fick faktiskt plats i alla tre och jag hade tillräckligt med mig så jag behövde inte gå tillbaka till polytunneln.

När jag var klar med det så såg jag att det fanns en hel del aubergine att skörda också. Jag vill inte de ska hänga för länge, så det blir för mycket frön i dem, jag skördar med andra ord när de fått rätt storlek och sedan väntar jag inte längre än så. Då är de finast tycker jag.

Lite körsbärstomater var också mogna så det fick också hamna i skördekorgen innan jag gick.

Ta hand om skörden

Inne i köket tar jag hand om skörden. Börjar med att skölja salladen, salladsmixen läggs i min tupperware burk jag berättat om tidigare, och ställs i kylskåpet så den håller sig krispig.

Tomaterna vägs och sköljs, läggs sen i sin korg på köksbänken

Aubergine blev det en hel del, så jag väger det och sköljer. Bestämmer med Roger att det får bli grillat den dagen så jag kan äta färsk aubergine när jag nu skördat det. Så jag skivar upp så mycket som vi ska äta och lägger i en plastpåse med olja & pressad vitlök, lägger också i ett par paprikaskivor (som fanns i kylen från skörden dagen innan) så det får gotta ihop sig.

Men det blev mer aubergine än vad vi äter till lunchen så jag skivar upp resten och lägger i påsar som jag tillsluter med vakuummaskinen.

Jag gick ner till frysboxen i förrådet direkt med dem och där tar jag ut ett paket med frysta majskolvar från sommarens skörd. Men eftersom det var fyra i det paketet så jag fick dela upp det, tog ut två och la två i en ny påse som jag stängde med vakuum och la i köksfrysen.

De två majskolvarna som vi skulle grilla la jag i en kastrull och lät det koka upp. Efter ett par minuter tog jag ut majskolvarna och la i isvatten så de svalnade fort. På detta sättet känns de som de är precis plockade, så söta och goda.

När jag ställde in salladsmixen i kylskåpet så såg jag att jag hade lite för mycket zucchini, det var dags att ta hand om en del av dem. Så jag tog ut en del och gjorde zucchinifrallor.

Och sen behövde jag diska..

Två timmar senare..

Att bara gå ut och hämta i trädgården tog två timmar den här dagen. Ibland tar det tre ibland bara en halvtimme. Men det tar aldrig 5 minuter.

Paprika har jag gott om också även om jag inte skördade något den här dagen.

Det är alltid något annat som behöver göras när en går ut, kållarver eller ägg ska elimineras, någon gren behöver bindas upp eller som den här dagen att skörden behöver tas om hand direkt.

Alla vet säkert att odlandet är tidskrävande, men att jag själv glömmer av det i stunden förvånar mig. Varje gång.

Jag lever gärna långsamt och att kunna ägna mig åt det här är fantastiskt så det är bara glädje!

4 kommentarer till ”Ska bara hämta in från trädgården”

  1. Profilbild för pbloggen

    Vilken underbar berättelse om ”jag ska bara”. Ett liv i lyx, att kunna gå ut och skörda som du gör.

  2. Profilbild för Monnah

    Känner verkligen igen mig! Ska bara finns inte… Fast den här tiden på året gör jag mycket avslutningsjobb, så blir det inte för dig på samma sätt. ❤️
    Tänk så fint ni har det! Kram.

  3. Profilbild för Marianne

    Stor igenkänningsfaktor på detta, jag är precis likadan, när det gäller i princip allt.

    Härligt att laga och äta lunch av eget nyskördat grönt, grillad aubergine är så gott.

    Kram

  4. Profilbild för Solan
    Solan

    Ska bara….blev ett riktigt roligt inlägg, tack för skratt och bra tips i arla morgonstund…😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste inläggen

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.