Med så mycket olika saker som ska bevattnas med olika intervall och olika mängd så behöver jag ett stöd som talar om för mig när jag ska göra vad. Därför gjorde jag en kalender i höstas, vilken jag nu har printat ut och börjat använda.
Det var nu ett tag sedan det regnade och vi njuter varje dag av en klarblå himmel och en värmande sol. Vi älskar det men det betyder också att vi behöver säkra att växterna får vad de behöver. Så vattnandet är igång!
När jag printat ut kalendern i tre exemplar så började jag fylla i växterna utifrån en lista jag gjort innan där det stod ex. mandel var 14:e dag, blåbär var 10:e dag, vindruva varje vecka och kamelia var 5:e dag. Sen ville jag ha fredagarna fria om det gick, så ibland har det blivit lite annat mellanrum än det jag bestämt. Vilket inte spelar någon roll, regn kommer ju inte direkt regelbundet heller.

Jag har också försökt tänka på vilka slangar jag använder för vilka plantor, så jag inte behöver hantera flera samma dag.
Odlingslådornas bevattning
Odlingslådorna vattnar jag varannan eller varje dag på sommaren, beroende på vad som växer däri, vädret och om det är en trä- eller betonglåda. Min bevattningskalender gäller inte odlingslådorna alls, de kommer jag alltid ihåg att vattna. Jag gör det med en trädgårdsslang, manuellt, låda för låda, samtidigt som jag tittar till plantorna. Har ett munstycke på en förlängd arm så jag kan stå upprätt och ändå nå ordentligt, dessutom är det munstycke med högt tryck, så jag kan även spola bort bladlöss när jag ser dem.
Träd & buskar enligt schema
Det är vissa träd och buskar som behöver vattnas som jag alltså har schema för. Träd och buskar som är nyplanterade behöver oftare än de andra. De behöver också olika mycket vatten. Men jag vattnar inte alla träd & buskar, vi försöker att fokusera på att ha växter som klarar sig utan vatten, rent av gillar torkan, på sommaren.
På kortsidan av kyl/frysen har jag kalendern uppsatt, så jag ser den flera gånger varje dag och påminns om vad jag ska vattna på kvällen.


Fruktträden får bevattning, oavsett hur gamla de är, men vissa bara en gång i månaden medan andra får varje vecka. Avokadoträden bär ingen frukt detta första året så de kommer jag prova ge vatten bara en gång i veckan den här sommaren, vill ju de ska härdas för vårt tuffa klimat. Hoppas det är bra strategi, håller även utkik på dem emellan vattningarna för att se om de behöver extra.
De icke fruktbärande träd och buskar som vi har och som inte är gjorda för medelhavsklimatet får bara vatten för att överleva sommaren.
I min kalender ser du säkert att det står ”SPANA!” 1-2 ggr i veckan. Det är för att jag inte ska glömma att gå runt och kolla hur nyplanterade träd och buskar som gillar medelhavsklimatet mår, de står nämligen inte ens med på bevattningsschemat. Det är sånt som jag bara kommer stödvattna om de visar tecken på att de behöver det ex. carob, judasträd, lavendel.
Bevattningsmetoder
Två apelsinträd och granatäpplet är kopplade på en bevattningsslang. Apelsinträden får droppbevattning varje vecka, men granatäpplet får bara en gång per månad.
Vi har en rabatt längst med vår norra mur, där finns vetiver, blåregn, hallon och passionsfrukt. Där ligger också en bevattningsslang med nipplar för droppbevattning.
Det är däremot bevattningspåsar (se nedan bild från förra året) som jag använder mest. Som en jacka som jag klär på trädstammen eller så ställer jag den intill trädet. Fyller med vatten och låter påsen tömmas långsamt under natten.
Vatten tar jag från våra vattentankar till träd i skogsgläntan och från tappkranarna till norra sidan. På södersidan av huset vattnar jag inget alls.

Vattenkanna använder jag på små träd/plantor och krukor.
Vattenslangar och vattenutkast har vi på flera ställen i trädgården, och med vattentankarna samr långa slangar så når vi överallt på vår 4000 kvm tomt om vi skulle behöva.

Lämna ett svar