Ströbilder från oktober månad blir det på dagens trädgårdsfredag. Jag berättar helt enkelt om varje bild och varför jag fotat den.
Överst är en bild på ett par av våra granatäpplen, vilka vi nu skördar för fullt och njuter av i sallader eller som strössel till vad som helst egentligen. Så friskt och gott!
Nedan en bild på vår norra del av trädgården. Där finns några gamla fruktträd och så har vi det underbara vetivergräset som vi planterade första vintern och mitt fina rosépepparträd jag fått av goda vänner. I förgrunden ser du ett litet persimonträd med massor av frukt som ska skördas nu i vinter.
Här nedan kommer det snart slå ut blommor. Det är en liten buske, som står intill altanen, vet inte vad den heter, försökte identifiera med den här bilden men det gick inte bra. Får försöka igen senare, om inte någon av er vet. Den har inte riktigt gillat torkan i sommar och jag har nog varit för snål med bevattningen. Så det är många bruna och fula stjälkar och blad på den. Men jag vill inte beskära bort det eftersom blomningen är på väg. När allt blommat klipper jag dock ner den och hoppas på nya fina stänglar i vinter.
Echiveria secunda heter nedan suckulent. Jag har massor, jag har delat, delat, delat och delat den enda planta som fanns i gammal målarhink här på tomten när vi flyttade hit. Som du ser i nedan bild så är det fullt möjligt att dela igen. Det är en sötpotatisplanta som sprider ut sig framför den. Jag tryckte ner ett par plantor som marktäckare i somras.
Tvåfläckig syrsa, spelar för oss hela kvällarna. Om de inte badar. För jag har tyvärr plockat upp en hel del döda med håven ur poolen. Men den här levde, så jag hoppas den piggade på sig och hoppade iväg när den hämtat sig. Så här heter den på latin: Gryllus bimaculatus
Vallört Bocking 14, kolla Åsa, jag fick tag i ett par plantor. Jag har planterat dem på lite olika platser för att se vad den gillar bäst. En står under fikonträdet, som tappar sina blad på vintern, så den får skugga på sommaren och halvskugga/sol på vintern. Den andra har mer sol på sig.
Bocking 14 är en steril sort vilket betyder att den inte har förmåga att producera och sprida sig via frö. Förökning sker enbart under jord. Detta gör att ’Bocking 14’ tillsammans med ’Bocking 4’ m fl inte är klassade som invasiva.
Jag tänkte jag ska använda vallörtens blad som täck i odlingslådorna på sommaren. Så håll tummarna för att de här plantorna gillar läget hos oss!
Här kommer en eftersläntare också. Fotades i somras på flugskyddet till sovrummet. Finns många skalbaggar som liknar den här, så denna är inte heller identifierad. Men söt ändå, med antennerna som är böjda in under kroppen.
Du är varmt välkommen att vara med på Trädgårdsfredag om du vill! Och det behöver ju inte vara bilder från din trädgård, det kan lika gärna vara motiv från någon annans trädgård, en park, en strand eller skog. Inga regler alls. Gör som Ulla och Marika, häng på vetja!
34 svar till ”Trädgårdsfredag #23”
Nej, söt är den inte ……Men alla de andra bilderna gillar jag. Lyckos dig som har egna granatäpplen=) Här har vi en uppsjö av vanliga äpplen – äntligen så ser man nu att det börjar att minska på frukter på träden. Jag vet inte hur många kartonger/påsar med äpplen vi gett bort och hur mycket vi använt själva och en hel del har gått i kompost då de hunnit att ruttna innan jag plockat upp dem från marken. Ha en fin fredag!
Jag skulle gärna ha en uppsjö av äpplen också, men ja det är ju mycket att ta hand om. Fint att andra kan få ta del av det också när det finns ett överflöd. Får se om mitt Gaia träd ger mig överflöd framöver. Tack detsamma!
Ni har det verkligen fint i er trädgård men jag förstår att det ligger mycket arbete bakom för en trädgård sköter sig inte själv. Sedan kan jag tänka mig att det krävs en hel del lärdom och erfarenheter när det gäller nya växter och ett annat klimat.
Granatäpple är så gott så vilken lyx att ha tillgång till alldeles nyplockade sådana.
Önskar en fin fredag nu!
Kram
Det är roligt att lära sig nya saker och gillar vår mångfald. Egna granatäpplen är väldigt gott! Tack detsamma.Kram
Ett granatäppleträd skulle inte vara fel att ha. Men vi har ingen plats kvar för det.
Kram Carin
En kan ju inte ha alla fantastiska träd som finns. Kram
Det är alltid så kul att läsa om växterna och vad som händer i er trädgård. Det är ju helt annorlunda mot en trädgård här. Så vackert rosépepparträdet är. Så gracilt. Tyvärr så kan jag inte hjälpa dig med växten som du inte vet namnet på, för jag vet inte heller vad det är. Men fin är den!
Just nu har ju inte jag så mycket att bidra med i Trädgårdsfredag, inte mycket kvar på balkongen nu. Kanske längre fram om det händer något i uterummet.
Ha det fint!
Roligt du gillar det Ulla! Ja gracilt är rätt ord för rosépepparträdet! Jag ska ta bättre bilder och försöka hitta rätt svar i någon plantapp. Du bidrar när du kan och vill, inga krav 🙂 Men jag hoppas det blir snart, för dina bilder är fantastiska. Tack detsamma!
Härligt med granatäpplen! Sörjer vårt stackars sjuka träd så mycket. Fast ser att fåglarna njutit av de skadade frukterna. Alltid någon nytta med skit. Inser att det är fredag idag. Får se om jag kan få ihop något trädgårdsinlägg idag….
Ja fåglarna är snabbt där om frukterna öppnat sig lite. Det blir som det blir.
Tvåfläckig syrsan så fin, synd att de ska hoppa ner i poolen och drunkna. Suckulenten påminner om den mor hade i stenpartiet vid stugan, men jag googlade och läste att den inte klarar hård vinter.
Önskar dej en fin Fredag,
kram
Ja det är dumt att de väljer poolen som vattenkälla när det finns andra bättre lämpade för deras drickande bara ett par meter därifrån.Tack detsamma, kram
Det är alltid lika kul med trädgårdsfredag – lite inblick i er trädgård och vad som är på gång där för tillfället! 🙂
Jag blev så klart nyfiken på den oidentifierade plantan och googlade lite. Undrar om det kan vara en ’Baccharis genistelloides’? Hittar bilder på den som ser väldigt lika ut.
Sen måste jag säga att dina insektsbilder är SÅ imponerande! Jätteläckra – även om en del insekter har ett lite eget utseende. 😀
Vad kul att du hittade vallörten (rätt sort!). Jag fick små rotbitar i våras som jag satte i krukor och förodlade lite innan jag satte ut dem. Vissa hamnade väldigt torrt till och fick bara vatten typ en gång till efter planteringen, men de har klarat sig och vuxit till sig en del. Jag tänkte se om jag kan ta lite blad från dem och hacka upp och kanske mylla ner vid pumpaplantorna nästa år. Eller bara använda som mulch istället för gräsklipp. Ska bli spännande att se hur det går. Visst läste du om hur rejäla rötter de ska få? Så det kanske är bäst att inte ha dem bredvid något som de riskerar att konkurrera ut. Men fikonträdet är väl stort kanske?
Ha en bra fortsatt fredag!
Tack för att du letade rätt på plantans namn, för du har helt rätt – den är det! Tack för tipset om rötterna, det har jag missat. Men det är nog ingen fara där jag placerat dem. Fikonträdet är jättegammalt. Önskar er detsamma!
Åh – jag googlade rätt. Coolt!
Jag tror att jag läst att rötterna kan gå typ 2m djupt, så det är nog bra om de inte hamnar alltför fel. Fast det borde ju innebära en viss torktålighet när de etablerat sig. 😀
Super coolt! Jag kanske ska tänka över placeringen en gång till. Tack!
Så fint att få följa med på dina trädgårdsturer! Jättefina bilder.
Tacks snälla!
SÅ fina biller, Anna!
Tycker om att få se mig om i din trädgård. Hur är det hos er, fortsätter syrsorna att spela nattetid nu i oktober? Här är det ju som en symfoni av syrsor, grodor och annat nattetid på sommaren. Nu är det inte lika mkt sommarnattsljud längre, det har tystnat rejält. Men det skulle inte förvåna mig om de spelar hos dig nästan året runt. Tycker om de där nattljuden. Fina bilder har du tagit på dem också.
Anna, ha en riktigt fin helg nu! Kramar från mig.
Tack Annika! Ärligt talat har jag dålig koll på nattljuden nu, för vi har inte fönstren öppna på samma sätt. Van att sova till ”oväsen” på sommaren, så det lilla som sipprar in nu när fönstret bara är på vädringsläge märker jag inte. Detsamma, kram!
Det är alltid lika spännande att läsa dina trädgårdsfredagsinlägg (vilket långt ord det blev 🙂 ). Alltså känslan av att ha egna granatäpplen. Och rosépeppar. Echiveria secunda är lite kul, ser nästan ut som ett litet träd. Spännande med vallörten. Håller tummarna att plantorna kommer att trivas. Och många insekter har ni. Synd om syrsorna som drunknar men fint att du kunde rädda en av dem.
Kram och fin fredag kväll!
Tack Anita, roligt du uppskattar mina trädgårdsfredagarsinlägg, japp ett långt ord 🙂 Fin kväll önskar jag dig också, kram!
Det händer saker i er trädgård året om och jag skulle vara överlycklig om jag kunde gå ut och plocka några granatäpplen. Friskt och gott, precis som du skriver 😀 Kul med den fina suckulenten som sprider sig och går att dela hur mycket som helst. Mycket annat spännande också och inte minst de två små filurerna som är så fina. Fint att du kunde rädda en tvåfläckig syrsa ur poolen.
Kram
Granatäpplen som får mogna på trädet är något helt annat än de som säljs i Sverige. Som så mycket annat. Men det är ljuvligt med ett eget träd. Insekter är så roligt och fascinerande. Jag är inte lika barmhärtig med alla varianter dock.. 🙂 Kram
Hej Anna! Grönt och skönt och fina bilder! Mitt barnbarn älskar insekter och småkryp. De är väldigt intressanta… och viktiga i naturen. Ja, tänk att det redan är fredag! Känns som igår.
Trevlig helg och Kram till dig! Anna
Tack så mycket! Visst är insekter intressant. Önskar dig en bra helg också. Kram!
Frugan planterade sitt nyinköpta aromaträd i veckan. Vet inte hur länge det dröjer innan det växer upp och får frukt, men det blir spännande att följa.
I vår trädgård dominerar bladlöss och myror. Varken önskade eller fotogenetiska som dina syrsor och skalbaggar 🙂
Underbart med äppleträd, jag har ett hyfsat nyplanterat Gaia träd, vanliga äpplen är också himla gott! Vi har också bladlöss… de är perfekta att träna macrofoto på annars 🙂
Hej Anna,
Fantastiskt vilket arbete ni har lagt ned på växter och trädgård. Själ och hjärta. Jag älskar rosepepparträd. Sådana hade vi många av på ön Coronado i San Diego, södra Kalifornien. Stora och fulla med röda pepparkorn. Lucky you.
Ha en riktigt fin lördagskväll.
Kramen,
Anneli
Vi gillar båda att greja där vi bor 🙂 Jag älskar också rosépparträden, de är så mäktiga när de är stora, men bladen så fina och skira. Tack detsamma, kram!
Vallört är toppen att lägga i vatten o sen vattna med, perfekt gödning.
Japp, det är bra till det också!
Granatäpple, persimon och rosépeppar. Åh, vad det låter ljuvligt. Dessutom älskar jag skalbaggar så den där fina syrsan var det väldigt rolig att få se!
Känns lyxigt värre att kunna skörda de där frukterna faktiskt. Visst är den söt!