Extrem värme och bränder

Lång värmebölja med extrema dagstemperaturer och varma nätter börjar bli jobbigt och alla bränder som nu pågår i Portugal är obehagligt!

Ett par dagar här och där med extrema temperaturer är inga problem alls och det är så det alltså brukar vara. Men nu har vi haft väldigt varmt sedan förra torsdagen och det fortsätter i alla fall över helgen.

I början på den här nya värmeböljan skrev jag ju att jag gillar värmen, varför gnäller jag nu då? Jo för det är fööör varmt just nu (runt 40 grader, i går hade vi 43,2 som mest, med endast 6% luftfuktighet, men det är ändå varmt) och det har pågått för länge samt att nätterna även är varma.

Varma nätter

Det svåraste med värmen när den pågår i så många dagar och dessutom ger oss varma nätter (vilket är mycket ovanligt här), är att vi inte får ner temperaturen inomhus. Vi har 27-29° inne nu och kan på morgonen kanske få ner det till 26, men det stiger snabbt upp till 27 igen och när vi går och lägger oss är det mellan 28-29°. Endast mellan ca kl. 03.00 – 08.00 är det svalare ute än inne, men bara några få grader vilket inte hinner göra så stor skillnad på inomhustemperaturen.

Vi har en grymt bra golvfläkt som snurrar runt luften och det är ”my precious” just nu. Ska definitivt köpa en takfläkt till sovrummet, för det är bra mycket skönare att ställa fläkten på fönsterbrädan än att dra igång den mobila AC:n. Som i och för sig också får jobba lite emellanåt, särskilt i går.

Nu är solrosorna uppätna av fåglarna, men har ju massor av bilder på dem.

Hur överleva värmen?

Så här skriver Safe Communities Portugal om hur en ska överleva extrem värme:

 • sök kalla miljöer (luftkonditionerat)
 • försök hålla hettan utanför hemmet genom att stänga fönsterluckor, dra ner persienner och låt luft cirkulera inne i hemmet. Använd inte ugnen.
 • drick vatten eller färskpressad juice och undvik alkohol
 • undvik att vara i direktsol (särskilt mellan 11-17)
 • bär lösa men heltäckande kläder, vidbrättad hatt och solglasögon (när du vistas ute)
 • välj de svalaste timmarna för att resa med bil
 • stanna inte i en parkerad bil som står i solen och lämna inga husdjur i bilen heller
 • undvik ansträngande fysisk aktivitet
 • var uppmärksam på de som är mer utsatta för värmen ex. barn, äldre, kroniskt sjuka, gravida, personer med nedsatt fysisk förmåga, personer som arbetar utomhus samt isolerade personer
 • erbjud vatten till bebisar, barn, äldre och sjuka som kanske inte kan säga att de är törstiga
 • kroniskt sjuka och patienter under medicinering eller diet ska följa sin läkares order
 • bebisar under 6 mån ska inte utsättas för sol, barn under 3 år ska inte utsättas för direkt solljus och ska använda skyddande klädsel och solskyddsfaktor högre än 50.

Här kan du läsa hela deras information på engelska

vattenoas
En oas i Lousal

Alla bränder

Men det värsta är så klart alla bränder som poppar upp här och där. Jag kollar flera gånger per dag in på fogos.pt (där alla bränder i Portugal finns registrerade med aktuell data). När jag hör ett flygplan kollar jag direkt för att se om det är något i närheten.

Det pågår många bränder samtidigt, de flesta är i centrala Portugal och alltså långt från oss. Men det poppar upp bränder överallt, de flesta släcks snabbt men det finns några som härjar länge och är svåra att kontrollera. Med evakueringar, nerbrunna hem, ekosystem som förstörs, djur som dör och människor som skadas som följd.

Igår eftermiddag (när jag skrev detta) var de närmsta stora bränderna i Faro, Montemor-O-novo och Palmela. Vi har ju valt att bo i ett område med mindre sannolik för bränder.

Jag tackar för omtanken vi fått, vi mår bra! Vi har i en veckas tid mestadels suttit vid fläkten, jobbat och läst böcker, vi lagar mat ute i skuggan och duschar flera gånger varje dag i vår fina utedusch. Det lilla arbete vi gör utomhus görs på morgonen eller kvällen.

Publicerat:

i:

,

18 svar till ”Extrem värme och bränder”

 1. Profilbild för Åsa

  Ja nu har det varit för varmt ett tag här med och ännu varmare hos er! Vi hade 39 grader igår tror jag. Minns när det var 43 grader här och vi höll på att smälta bort.

  Det verkar i alla fall som om värsta värmen gett sig nu och temperaturen är på väg ned mot 30 igen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi får högre temp idag än igår, men ska ju gå ner några grader snart innan den går upp till 40 igen nästa helg. Men hoppas på opålitlig prognos 🙂

 2. Profilbild för Veiken

  Jag älskar värme, men när det klättrar upp över 35 grader vill jag inte vara med längre! Tur att det finns vatten att hälla över sig och AC om man behöver.
  Vi pratade faktiskt om alla dessa bränder som härjar hos er och på andra ställen. Det är otäckt och jag antar att dt har ökat utöver det normala!
  Jag hoppas att ni snart får lättnad med lite svalare väder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar oxå värmen, här där det är torr värme. Men över 35 är onödigt varmt.

 3. Profilbild för Äventyret framtiden

  Värmen är obehaglig när den stiger över 40 grader men allra otäckast är förstås brandrisken, bränderna…
  Vi har en bekant som bor i Porto-trakten, längre in mot landet och hon ligger i floden utanför sitt hem varje dag för att klara av dagarna, men har oliver med sig så hon klarar livet galant lät hon påskina.
  Här har vi inte alls någonting liknande överhuvudtaget. Inte ännu men jag gissar att vi aldrig får som ni har det på fastlandet.
  Hoppas värmen blir mera normaliserad hos er snart.
  De goda råden är mycket goda att ta till sig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det finns tack o lov svalkaställen lite här och där i landet. Ni hade 40 grader när det brann så vedervärdigt för ett antal år sen, berättade vår levnads guide. Men tillhör väl inte vanligheterna?

 4. Profilbild för Anette

  Oj, så varmt.
  Själv trodde jag att jag vant mig vid hög värme efter våra år i Thailand men gillar inte när det är över 30°.
  Det där med bränder är ruggigt. Även våra trakter drabbas vissa år. Vi får se hur det går i år, extremt torrt har det varit i månader.
  Ta det lugnt i värmen och följ alla goda råd 🤗

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är varmt, inte riktigt jämförbart med Thailand dock då vi har nästan ingen luftfuktighet alls. Var 6% när det var 43 grader. Det gör stor skillnad i hur värmen upplevs. Men visst är det för varmt ändå! Ja vi följer de flesta råden i alla fall 😀

 5. Profilbild för Susjos

  Ojojoj så varmt ni har nu, och tufft när värmen stannar så länge. Tufft också med alla bränder i Portugal just nu. Skönt att ni har en utedusch och fläktar såklart, annars är det ju outhärdligt! Bra råd du skriver om där. Sköt om er i värmen !

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är väldigt varmt, men ikväll är det faktiskt svalt, så vi kan vädra ut inomhus ordentligt i natt. Himla bra! Tack, vi tar hand om oss, lovar.

 6. Profilbild för Susjos

  PS. Själva sitter vi i stugan på landet med tofflor och fleecetröja på, har satt igång elementen, för ute är det nu bara +12 grader, tänk så det kan svänga med värmen, vi hade det ju så varmt för några veckor sedan! DS.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är inget kul väder heller. Lagom är ju bäst, 🙂 Kanske ni får vår värme snart, hörde England gått ut med varningar så kanske det kommer över till er med.

 7. Profilbild för Ditte

  Väl varmt! Absolut! Och bra med råd hur man ska hantera värmen. Skönt med uteduschen!
  I vårt spanska hus har vi takfläktar i sov och vardagsrum och de fungerar ganska ok. Men med fläktar är det ju ofta så att de vispar runt värmen men att det känns lite svalare.
  Minns inte om ni också har stationära ac installerade. Vi har det i Spanien och jag skulle inte den varma tiden kunna sova utan- De är ju också bra värme när det behövs och tar då bort ev. fukt som blir i ett stenhus.
  Illa med bränderna och hoppas hettan snart ger med sig och att bränderna kan hållas under kontroll-

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har ingen stationär AC, har valt bort det eftersom vi har svala nätter generellt och då kan kyla ut huset. Men om klimatet ändras mer, så får det nog bli en AC framöver. Men inget vi tänker på nu. En takfläkt i sovrummet blir det, sitter och gör research men inte hittat vad vi ska ha än. Vi har ventilation och element som tar bort fukten så det behöver vi inte fundera på som det verkar. Redan ikväll är det svalare och vi behöver inte ha fläkten igång ens!

 8. Profilbild för Chatrine

  Jag har ibland hängt fuktiga lakan framför ett öppet fönster eller framför en fläkt. Funkar som en enkel AC och ger ett svalare rum.
  Fick det tipset under en rundresa i Tunisien för många år sen.

  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Funderar.. då blir det väl fuktigare inne? Jag är mer känslig för fukten än värmen nämligen 🙂

 9. Profilbild för Chatrine

  Jag minns tyvärr inte om jag reflekterade över att det blev fuktigt av det men minns att det blev svalare.
  Vet att flera bistro i Paris kyler ner uteserveringen med vattenmoln så fukt av olika slag används för kyla. Även de flesta billigare AC gör detsamma.
  Så om inte ’priset’ blir för högt kan det vara värt att testa. Antar att det är din astma som krånglar med dig i fuktig luft så det förstår jag att du undviker.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja utomhus har jag full förståelse för det, då fläktar ju fukten bort. Men inomhus känns det inte så relevant, inte för oss i alla fall. Vi har våra lösningar och det funkar fint. Fukten påverkar inte bara astman utan hela upplevelsen av värmen.

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1120:57 WEST
TorFreLörSönMån
24°C / 12°C
30°C / 12°C
34°C / 14°C
36°C / 19°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.