ventilation i husbil

Ventilation i husbilen

Husbilens ventilation har vi faktiskt inte skrivit något alls om tidigare, så nu är det dags att förklara ventilationen i vår husbil.

Alla husbilar har säkert olika ventilationssystem och vi kan som vanligt bara berätta utifrån vår erfarenhet med FrankieBoy.

Takluckor med ventilation

Två av våra takluckor är Mini-Heki med ventilation. De sitter i sovrummet och i badrummet. I dem finns ingen tätningslist mellan lucka och ram. Det gör att det alltid kan passera luft in och ut. Detta är i enlighet med DIN EN 721.

Taklucka med fläkt

I köket har vi en taklucka med 12V fläkt, Omnivent, som vi kan styra luft ut och in med. Den använder vi tillsammans med öppet fönster i köket när vi exempelvis steker. Funkar klockrent, särskilt om andra fönster och dörrar är stängda. Fast pannkakor och fisk steker vi helst utomhus på grillen.

ventilation husbil
Skorsten för ugnen till höger, samt de tre främsta takluckorna.

Kyl/frys/ugn ventilation

I FrankieBoy finns ett tower med kylskåp, frys och ugn. Kylskåpet ventileras genom att det dras in luft genom friskluftsintag och sedan släpper ut luften som kylt ner kylskåpsaggregatet lite högre upp. Därför skuggar vi gärna det nedersta luftintaget med markisen när solen gassar.

Vi har en skorsten för ugnen så varmluften därifrån kommer ut på taket.

SOG

Toalettkassetten ventileras med SOG, det drar alltså ut lukt från kassetten när toaletten används. När vi spolar går SOG:en igång och utsuget pågår i 5 minuter. Men det går också att sätta på SOG:en manuellt.

Manuell ventilation

Vi ventilerar en hel del manuellt med tvärdrag 🙂 Oftast har vi något fönster öppet, mycket eller lite. Takluckorna kan sättas fast i olika lägen och våra fönster öppnar antingen utåt eller skjuts åt sidan. Utöver ovan takluckor har vi även en stor lucka med vev över matbordet och en till Heki-Mini, men med tätningslist, över kaptensstolarna.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 14°C
35°C / 16°C
31°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.